Q&A

Κάθε ζώνη, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη θέλει ξεχωριστή μεταχείριση (Mr.Porter).

Λοιπόν, τις προάλλες, έβγαλα τις καλοκαιρινές μου ζώνες. Ξαφνικά, ανακαλύπτω ότι η αγαπημένη μου, από ύφασμα και δέρμα, έχει λαδιές ή ό,τι σκατά άλλο ήταν εκείνοι οι λεκέδες. Βλαστημώντας, τη ρίχνω στο πλυντήριο με τ’ άλλα ρούχα. Μόλις η πλύση πήρε μπρος, κατάλαβα ότι είχα κάνει, για άλλη μια φορά, χοντρή γκάφα. Φυσικά, χαλάσαν οι ραφές και το δέρμα σκούρυνε και μετατράπηκε σε πετσί που κρακελάριζε.

Βάλθηκα να ρωτάω και να ψάχνω πώς πρέπει να χειρίζομαι το πρόβλημα από τούδε και στο εξής. Το πόρισμα των ερευνών κατέληξε στα ακόλουθα:

– Πρώτο και βασικό: Δεν κάνουμε μαλακίες όπως του λόγου μου.
– Υπ’ όψιν: Το φυσικό δέρμα είναι ζωντανό υλικό, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Χρειάζεται τροφή, για να παραμείνει όμορφο και μαλακό. Διαφορετικά θα ξεραθεί και θα σπάσει.
– Σκόνη, λίπη, μούχλα μπορούν να κάνουν χάλια το ζωνάρι αυτό που τυλίγει περιπαθώς τη μέση. Οπότε, πρέπει να το φροντίζεις όπως και το δέρμα σου.

Καθάρισμα

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σαπουνάδα και μαλακό σφουγγάρι (κατά προτίμηση από την Κάλυμνο). Η μεγαλύτερη κοτσάνα είναι να μουλιάσεις το δέρμα. Έτερον: δεν το στεγνώνεις στον ήλιο ούτε κοντά σε πηγή θερμότητας. Διαφορετικά, γίνεται χειρότερο κι από χοιρινή σπάλα well done.

Φροντίδα

Αφού το καθαρίσεις, είναι απαραίτητο να το περιποιηθείς σε βάθος, εν είδει εμπειρίκειας μεταξωτής κορασίδας. Η προσέγγιση σκοπό έχει να διατηρήσει το δέρμα την ελαστικότητά του και να ενισχύσει τις ίνες. Κλασικά, οι παλιοί και σοφοί χρησιμοποιούσαν κερί μέλισσας, η οποία λειτουργεί θωπευτικά στην παλαίωση.

Μπορείτε επίσης να κάνετε χρήση ειδικών προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σε περίπτωση που δεν έχετε καμιά όρεξη να πληρώσετε κερατιάτικα, μια λύση είναι το γαλάκτωμα για το ντεμακιγιάζ (το οποίο θα κλέψετε από την καλή σας, εκτός κι αν ζείτε στην Καλιφόρνια ), το οποίο δεν περιέχει ούτε άρωμα ούτε χρωστική. Το εναποθέτεις αργά και κυκλικά, ώστε να τραφεί το νεογνό. Όχι, όμως, απευθείας. Να εμποτίσει πρώτα ένα στεγνό ύφασμα.

Σπαζοκεφαλιά: Η ζώνη από σουέντ

Αυτό που μ’ αρέσει στο «καστόρι» είναι το χάδι του. Το πόσο φιλικό είναι. Αλλά είναι μουρτζούφλης φίλος και λεκιάζει ο άτιμος εύκολα. Συνεπώς, χρειάζεται ειδική μεταχείριση.

Το λερωμένο σημείο, το περνάμε με μια κρεπ βουρτσίτσα ειδική για σουέντ. Σβήνουμε το γαριασμένο λεκέ με την ειδική σχολική γόμμα (νά ‘ναι καθαρή). Ειδάλλως, αντί γι’ αυτά, παίρνουμε ψίχα από φρέσκο ψωμί, κάνουμε έναν εύπλαστο σβώλο και τρίβουμε.

Το κλου είναι να πουδράρουμε τη ζώνη με ταλκ, να της κάνουμε ελαφρό μασαζάκι, ώστε να ποτίσει, και την αφήνουμε να το χαρεί μια ολάκερη νύχτα. Το πρωί, βουρτσίζουμε τρυφερά. Το αντικείμενο, μετά απ’ όλες αυτές τις περιποιήσεις, θά ‘ναι ζωογονημένο, απαλό, καθαρό και θα μοσχοβολάει.

Ειδάλλως, αν είστε βαρύς κι ασήκωτος, φερθείτε της σκαιά, ξύνοντας βιαστικά μ’ ένα συρμάτινο –πώς το λένε- για τα πιάτα.

Η περίπτωση της λευκής ζώνης

Εδώ πρόκειται για ακόμα πιο ντελικάτη περίπτωση. Ακόμα κι αν το μέρος όπου την τακτοποιούμε είναι καθαρό και χωρίς υγρασία, δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί μούχλα ή να σκάσουν μύτη σπαστικοί κίτρινοι λεκέδες. Όχι και πολύ χάι, έτσι δεν είναι; Διότι εδώ, το παραμικρό λέρωμα είναι ευδιάκριτο. Απ’ ό,τι μού ‘παν, η λύση είναι μια μικρή ποσότητα βαζελίνης πάνω σε κάποιο βαμβακερό υφασματάκι, με το οποίο τρίβεις απαλά.

Η συφοριασμένη αγκράφα

Άλλο σπάσιμο. Καταχωνιασμένη στο συρτάρι, ανακάλυψα ηρωική ξεχασμένη ζώνη που γούσταρα πολύ. Ενθουσιασμένος, την έφερα στο φως. Ανακαλύπτω ότι η μεταλλική αγκράφα της έχει κιτρινίσει, έχει θαμπώσει, ενώ σε σημεία υπάρχει μούχλα και σκουριά.

Τελείως συφιλιασμένος, ακολούθησα κατά γράμμα τις συμβουλές. Πήρα ένα μπολάκι κι έριξα μέσα cola. Μετά έβαλα μέσα την αγκράφα να γίνει τύφλα, αφήνοντας απέξω την υπόλοιπη ζώνη και αγνοώντας τις διαμαρτυρίες της. Σε καμιά ωρίτσα, τη βγάζω, τη βάζω κάτω απ’ το χλιαρό νερό, και η λάμψη της έχει ως διά μαγείας επανέλθει.

Άλλη λύση, είναι να βάλετε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και, μόλις έρθει η ώρα, να ρίξετε μέσα μια γερή χούφτα σόδα. Μόλις το ύδωρ ψυχθεί, έχετε στα χέρια σας ένα θησαυρό από άνθρακα. Μιράκολο!

 

Διαβάστε ακόμα: Σταυρωτό γιλέκο με μονόπετο σακάκι – δίνει άλλο αέρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top