Το πριν και το σήμερα ενός θαυμαστού ρολογιού: αριστερά το Τank σε pink gold και δεξιά το Cartier Tank MC Skeleton (thejewelleryeditor.com).

    Aν πρέπει να μιλήσεις για ένα από τα πλέον προβεβλημένα ρολόγια όλων των εποχών, εκείνο που ποτέ δεν έχασε τη λάμψη του, και το κλέος του ακόμη και σήμερα είναι κοινά αποδεκτό, γιατί θα πρέπει να μιλήσεις για ένα τανκ; Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ακριβό κόσμημα, όπως οφείλει να είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της ωρολογοποιίας με μια πολεμική μηχανή;

    Στην περίπτωσή μας έχει. Διότι αν πρέπει να μιλήσεις για το Cartier Tank δεν γίνεται να μην πας 100 χρόνια πίσω, τότε που ο δημιουργός του, Λουί Καρτιέ, εμπνεύστηκε τη δημιουργία του από ένα τανκ. Μιλάμε για το 1917, τότε οι ΗΠΑ μπήκαν για πρώτη φορά στη φωτιά του Μεγάλου Πολέμου και η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε εγκαθιδρυθεί στη Ρωσία (μετέπειτα ΕΣΣΔ).

    O Cartier δημιούργησε ένα κλασικότροπο ρολόι pocket που όμως τα έβαζε ανοιχτά με το παρελθόν του είδους.

    Χρειάστηκε δύο χρόνια ενδελεχούς δουλειάς για να το παρουσιάσει στο κοινό το 1919, πέντε μήνες μετά τη σύναψη της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Τότε, με την ειρήνη να έχει καταφέρει να νικήσει στα σημεία, ο Καρτιέ έβγαλε το συγκεκριμένο ρολόι για πώληση. Παρά το γεγονός ότι το όνομά του ρολογιού ήταν «πολεμοχαρές» και ο κόσμος, κουρασμένος από τις μακρές εχθροπραξίες και τον αγρό αίματος, ήθελε να βγάλει από το μυαλό του οτιδήποτε στρατιωτικό, το ρολόι γνώρισε πιένες εξαρχής.

    Λάτρης και ο Αλέν Ντελόν (archive.watchjournal.com).

    Για τον Καρτιέ, η καθυστέρηση δύο ετών δεν λειτούργησε ανασχετικά, δεν του ναυάγησε το σχέδιο, δεν τον ανάγκασε να κάνει πίσω. Αντίθετα το ρολόι από αισθητικής, μηχανικής και λειτουργικής άποψης και ουσιαστικά εξέλιξε την αρχική του ιδέα. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε: δημιούργησε ένα κλασικότροπο ρολόι pocket που όμως τα έβαζε ανοιχτά με το παρελθόν του είδους. Το The Tank ήταν το μέγιστο αποτέλεσμα που ξεπέρασε το Santos, το άλλο εξαιρετικό ρολόι της μανουφακτούρας, το πρώτο που φόρεσαν οι άντρες στο χέρι.

    Το πρώτο και αυθεντικό Tank που έκανε την εμφάνισή του το 1919 (Cartier Archives).

    Γιατί ονομάστηκε Tank; Διότι αν το παρατηρήσει κανείς η κάσα μοιάζει με το κόκπιτ ενός τανκ, ενώ οι κάθετες ρίγες που διατρέχουν το μπρασελέ θυμίζουν έντονα τις ερπύστριες. Η επιτυχία του ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη. Και τώρα, 100 χρόνια από τη γέννησή του, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την εγκαθίδρυσή του στο πάνθεο των κορυφαίων ρολογιών του κόσμου. Των πλέον ονομαστών.

    Για τα εκατόχρονα του ρολογιού, ο οίκος Cartier δημιούργησε μια συλλεκτική εκδοχή, το Tank Cintrée Skeleton.

    Ο Καρτιέ ήταν ένας επίμονος δημιουργός και ως τέτοιος πήγε κόντρα στην Art Nouveau που ήταν δημοφιλής στην εποχή του. Ο αισθητισμός του κινήματος δεν του πήγαινε. Εφτιαξε ένα ρολόι που δεν είναι ούτε ορθογώνιο, αλλά ούτε και τετράγωνο. Το σχέδιο είναι γραμμικό και εγκαθιδρύει μια ενδιάμεση κατάσταση για το ποιος μπορεί να φοράει το ρολόι: είναι αντρικό; είναι γυναικείο; Ο Καρτιέ έγινε από τους πρώτους δημιουργούς που έπαιξε με τα φύλα και τις διαθέσεις. Ο μοντερνισμός του διαλάμπει ακόμη και σήμερα. Ήταν από μόνος του μια νομοτέλεια.

    Άμα τη εμφανίσει του The Tank, αρκετές διαφορετικές εκδοχές του προσπάθησαν να τραβήξουν τα βλέμματα. Το 1921 έρχεται το Tank Cintrée που φέρει περισσότερες κούρμπες σε σχέση με το πρωτότυπο, αλλά και το σχεδόν στρογγυλό Tank Louis Cartier, το 1922. Ωστόσο, η μήτρα όλων παρέμεινε και συνεχίζει να παραμένει ένα κομμάτι τέχνης αξεπέραστο. Πρόκειται για ένα γεωμετρικό παιχνίδι γεμάτο ασάφειες που έλκουν, αντί να απωθούν.

    Το παιχνίδι, μάλιστα, συνεχίστηκε και τα κατοπινά χρόνια με διάφορες εκδοχές: Tank Étanche (1931),  Tank Française (1996),  Tank Américaine (2009), έως το Tank Folle (2012). Ένα από τα πρώτα Tank φορέθηκε από τον στρατηγό Τζον Πέρσινγκ που ηγήθηκε τα αμερικανικών στρατευμάτων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησαν ο μαχαραγιάς του Kapurthala, όλοι οι  Rothschilds, καθώς και ο  William Randolph Hearst.

    Ο Clark Gable και ο Andy Warhol φορώντας το Cartier Tank (MGM/Collection Sunset Boulevard/The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.)

    Οι μάγοι της μόδας δεν το άφησαν εκτός της οπτικής τους. Ο Calvin Klein, ο Yves Saint Laurent και ο Andy Warhol το λάτρεψαν. Το ίδιο και η Λαίδη Νταϊάνα (είχε μάλιστα δύο στη συλλογή της). Η απλότητά και η αυστηρότητά του πάντα κέντριζε τους ισχυρούς κι εκείνους που είναι fashion icons. Ο Βαλεντίνο το φοράει στην ταινία The Son of the Sheikh (1926), ο Ρεξ Χάρισον, ο Κάρι Γκραντ, ο Μπομπ Χοπ, ο Κολ Πόρτερ, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ντιούκ Έλινγκτον, ο Μαρσέλο Μαστρογιάνι, η Πάτι Σμιθ, η Κλόντια Σίφερ, ο Νικολά Γκοντίν, η Σοφία Κόπολα και τέλος δεν έχει η λίστα με τους επώνυμους που το προτίμησαν.

    Για τα εκατόχρονα του ρολογιού, ο οίκος Cartier δημιούργησε μια συλλεκτική εκδοχή, το Tank Cintrée Skeleton, του οποίου οι κούρμπες είναι ευδιάκριτες. Ο οίκος βελτίωσε τα μάλα τα μηχανικά μέρη του ρολογιού σε σημείο οι ειδήμονες να κάνουν λόγο για νεωτερισμό, ενώ αναμένονται άλλες 11 νέες εκδοχές της «οικογένειας» του ρολογιού το επόμενο διάστημα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Fairfield Supernova – Value for money «μοντερνιά» από την Timex.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top