Q&A

Ορίστε μερικά κόλπα, ώστε αγοράζοντας ένα φτηνό κοστούμι, να του δώσετε το κάτι παραπάνω που χρειάζεται και να το κάνετε να δείχνει πολύ καλύτερο. (Φωτογραφία: GQ)

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν τα χρήματα ν’ αγοράσουν ένα bespoke κοστούμι, ακόμα κι ένα καλής ποιότητας prêt-à-porter. Ευτυχώς, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν χαλαρώσει τους ενδυματολογικούς κώδικες για το γραφείο και δεν έχουν πια κανένα πρόβλημα με ντυσίματα ντεκοντρακτέ. Στη Silicon Valley, για παράδειγμα, ακόμα και τα ανώτερα στελέχη κυκλοφορούν με hoodies.

Οπότε είναι απολύτως κατανοητό γιατί ο κόσμος δεν έχει καμιά όρεξη ν’ αδειάσει τον τραπεζικό του λογαριασμό για να ψωνίσει ένα και μόνο κοστούμι. Αν και είμαι της άποψης ότι καθένας μας οφείλει, έστω και μια φορά στη ζωή του, να δοκιμάσει την εμπειρία ενός κοστουμιού επί μέτρω, δεν χάθηκε ο κόσμος αν γεμίσει την ντουλάπα του με πολύ περισσότερα των €500 max. Όλο το κόλπο είναι να ξέρεις να τα κάνεις να φαίνονται πανάκριβα.

Κατ’ αρχάς, το βασικό που πρέπει να ξέρετε είναι τι είναι αυτό που θα ψωνίσετε σε προσιτή τιμή. Αποφύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι τις γυαλιστερές συνθετικές ίνες π.χ. και τα «καταστήματα νεωτερισμών» που φαγώνονται να πουλήσουν «υφάσματα ποιότητας σε μοντέρνα σχέδια». Ένα δεύτερο, παρακολουθείτε στενά τι συμβαίνει με τις προσφορές. Είναι εύκολο να τσιμπήσετε κοστουμιά των €1.200 πληρώνοντας λιγότερο απ’ τα μισά.

Πέρα απ’ αυτά, υπάρχουν κάποια κόλπα, ώστε αγοράζοντας ένα φτηνό κοστούμι, να του δώσετε το κάτι παραπάνω που χρειάζεται και να το κάνετε πιο ευχάριστο πάνω σας. Εντάξει, να δείχνει πολύ καλύτερο.

Ξαναλέω: Δεν τρέχει τίποτα αν το κοστούμι σας περνάει απαρατήρητο. Μάλιστα, για τους πολύ εκλεπτυσμένους, έτσι πρέπει να συμβαίνει με τα καλά ρούχα.

Αν ένα κοστούμι δεν είναι και πρώτης ποιότητας, βεβαιωθείτε ότι δεν τραβάει την προσοχή πάνω του. (Φωτογραφία: ashleyweston.com)

1. Παίξτε το συντηρητικός

Αν ένα κοστούμι δεν είναι και πρώτης ποιότητας, βεβαιωθείτε ότι δεν τραβάει την προσοχή πάνω του. Οπότε προτιμήστε σακάκια μονόπετα με 2 ή 3 κουμπιά, ένα σκίσιμο πίσω και σε χρώμα γκρι μολυβί ή σκούρο μπλε. Τα ζωηρά χρώματα και μοτίβα δεν είναι καλή ιδέα, γιατί τονίζουν το γεγονός ότι το ύφασμα είναι της πλάκας.

2. Δοκιμάστε τη μονοχρωμία

Μια έξυπνη κίνηση και πολύ μοντέρνα είναι να περιορίσετε τη χρωματική παλέτα πουκαμίσων, γραβάτας και παπουτσιών. Με τον τρόπο αυτό, το ύφασμα του κοστουμιού σας δείχνει πιο φίνο. Παίξτε με τα χρώματα και τα μοτίβα με δυσδιάκριτες παραλλαγές, ώστε να δημιουργήσετε αίσθηση βάθους. Τέλος, αναδείξτε το συνολάκι με μια pochette ή μια τσάντα τελείως άσχετου χρώματος.


Διαβάστε ακόμα: Chukka boot – Ένα σπουδαίο ανδρικό κλασικό μποτάκι


3. Αγνοήστε τη μόδα

Μην την πατήσετε επιλέγοντας κοστούμι με πολύ μικρό ρεβέρ, σακάκι υπερβολικά κοντό ή κολλητό παντελόνι. Όχι μόνο όλοι θά  ‘χουν τα μάτια κολλημένα πάνω σας, αλλά έτσι μειώνετε δραματικά και τη διάρκεια ζωής του ρούχου σας, είτε γιατί η μόδα άλλαξε είτε το γούστο σας είναι χάλια. Θά ‘χετε ξοδέψει τα διπλά για ένα κοστούμι που θα κρατήσει το πολύ δυο χρόνια, ενώ με τα ίδια λεφτά θα μπορούσε να κρατήσει τέσσερα.

Ξαναλέω: Δεν τρέχει τίποτα αν το κοστούμι σας περνάει απαρατήρητο. Μάλιστα, για τους πολύ εκλεπτυσμένους, έτσι πρέπει να συμβαίνει με τα καλά ρούχα. Πρέπει να δείχνουμε καλοντυμένοι, αλλά τίποτα πέραν αυτού.

Είναι σημαντικό να ασχοληθείτε σοβαρά με τη διάρκεια ζωής του κοστουμιού σας. Mην το φοράτε όταν πρόκειται να κλωτσήσετε κάποιον ή σε περιπτώσεις κακοτράχαλων επεισοδίων.

Είναι σημαντικό επίσης να ασχοληθείτε σοβαρά με τη διάρκεια ζωής του κοστουμιού σας. (Φωτογραφία: Mr. Porter)

4. Φροντίστε το ρούχο σας

Είναι σημαντικό επίσης να ασχοληθείτε σοβαρά με τη διάρκεια ζωής του κοστουμιού σας. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά δύο όμοιων παντελονιών, το βούρτσισμα μετά από κάθε χρήση, το προσεκτικό κρέμασμα ή δίπλωμα, το στεγνό καθάρισμα μόνο μια φορά το εξάμηνο, καθώς και να μην το φοράτε όταν πρόκειται να κλωτσήσετε κάποιον ή σε περιπτώσεις κακοτράχαλων επεισοδίων.

5. Ποντάρετε στα κόσμια αξεσουάρ

Ένας ακόμα τρόπος να διασκεδάσετε τη χαμηλή ποιότητα του κοστουμιού σας. Μην αγοράζετε φτηνές γραβάτες. Επενδύστε σε αμπιγιέ ακριβά παπούτσια (εγγλέζικα κατά προτίμηση) που θα φοράτε ξανά και ξανά. Μη διστάσετε να στολίσετε τον καρπό σας με ένα vintage ρολόι ή με τα μανικετόκουμπα του παππού σας. Αυτά δεν θα σας στοιχίσουν τίποτα, αλλά στο γραφείο θα αναδείξουν το στυλ και την άποψή σας.

Ενδεχομένως όλα αυτά να μην αρκούν, για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας και το κοστούμι να πέφτει στραβά. Οπότε τι κάνουμε; Πρώτα-πρώτα, παίρνουμε έναν ράφτη. Γιατί;

Τα μανίκια σας τα θέλετε στενά, αλλά όχι κολλητά και πιο κοντά, ώστε να έχετε επαρκή ελευθερία κινήσεων. (Φωτογραφία: YouTube)

6. Ας πάρουμε τα μανίκια

Σε κάποια άλλη συγκυρία, δεν θά ‘χατε πρόβλημα να ξοδέψετε αρκετούτσικα, ώστε ο ράφτης σας να φέρει στα ίσα του το κοστούμι που μόλις αγοράσατε, ώστε να φέρνει σε bespoke. Αυτό περιλαμβάνει τα μανίκια. Τα θέλετε στενά, αλλά όχι κολλητά και πιο κοντά, ώστε να έχετε επαρκή ελευθερία κινήσεων για να τραβήξετε χαζό-selfies; Ο ράφτης σας θα το κάνει.

7. Αλλάξτε κουμπιά

Τα φτηνά κοστούμια συνήθως στολίζονται με αστραφτερά κουμπιά από πλαστικό και είναι εύθραυστα, σε σημείο να σιχτιρίζεις, γιατί σπάσαν ή χάθηκαν. Μιας και είσαστε στον ράφτη, ζητήστε του να τα αντικαταστήσει με άλλα από αυθεντικό κέρατο. Η διαφορά θα σας εκπλήξει.

 

Διαβάστε ακόμα: Ποτέ χωρίς το Barbour μου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top