Q&A

Ο σταυρός δεν φοριέται ποτέ με καδένα (πολύ χοντρή), αλλά μόνο με αλυσίδα με ομοιόμορφους κρίκους, της οποίας το μήκος πρέπει να κυμαίνεται από 50 εκ. (min) – 55 εκ. (max). (Φωτογραφία: caymancode.com)

Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εγώ μια μέρα βαφτίστηκα. Η νονά μου, αντί να μου χαρίσει ένα ρολόι Cartier, την έβγαλε καθαρή μ’ ένα χρυσό σταυρουδάκι και μάλιστα κούφιο. Το οποίο και παρέμεινε κούφιο.

Κατ’ αρχάς, εν είδει εισαγωγής να πούμε ότι όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες ανέκαθεν φορούσαν κοσμήματα, όπως ας πούμε οι Βησιγότθοι (αναφέρω αυτούς ως παράδειγμα γιατί μ’αρέσει το όνομα του φύλου τους). Η διαφορά ήταν ότι οι άρρενες τα φορούσαν για λόγους κύρους, ενώ οι δεσποσύνες για να τονίσουν την ομορφιά των ματιών τους.

Ωστόσο, μετά τις υπερβολές της δεκαετίας του ’70 μ’ όλα αυτά τα χαϊμαλιά οι άνδρες μπούχτισαν και τα παράτησαν. Τώρα πια, όταν ακούνε για κοσμήματα δύο πράγματα τους έρχονται πρωτίστως στο νου: οι βέρες κι οι γυναίκες. Δηλαδή μια εικόνα είτε πολύ τυπική είτε πολύ θηλυκή. Δύο λόγοι για τους οποίους και σε τελική ανάλυση η χρήση των κοσμημάτων στους άνδρες είναι τόσο λίγο διαδεδομένη.

Από μια άποψη, ωστόσο, αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους: γίνονται η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και ελάχιστοι την τολμούν, αυτό που επιτρέπει να δηλώσεις την προσωπικότητά και την ατομικότητά σου με ιδιαίτερο ενίοτε τρόπο. Ο Τζόνι Ντεπ θα ήταν ο Τζόνι Ντεπ αν δεν ήταν φορτωμένος μ’ όλα αυτά τα κοσμήματα;

Η αγορά ενός σταυρού είναι επένδυση. Δεν αρκεί απλώς να σας πάει, αλλά έχετε κατά νου πως σε δέκα χρόνια θα τον έχετε πάντα κρεμασμένο στο λαιμό σας. Οπότε μη βιαστείτε να τον αγοράσετε.

Κι όχι μόνον αυτό. Από τους μεγάλους οίκους ως τον τελευταίο βιοτέχνη της πλάκας, κάποια στιγμή σκέφτηκαν πως εδώ υπήρχε ενδεχομένως μια αγορά που παρέμενε ανεκμετάλλευτη.

Και ο σταυρός είναι παγκοσμίως ένα πολύ αγαπητό στολίδι, διότι πλέον στερείται του αποκλειστικά θρησκευτικού περιεχομένου του όπως π.χ. το εβραϊκό kippa. Φοριέται στο λαιμό, πάει πέρα δώθε στο καθρεφτάκι του αυτοκινήτου και κρεμιέται στον τοίχο. Επιπλέον ταιριάζει μ’ όλα τα στυλ, ντεκοντρακτέ ή μη.

Τρία είναι τα κριτήρια που πρέπει κάποιος να λάβει υπ’ όψιν του κατά την αγορά ενός σταυρού, όπως κι ενός κοσμήματος, τα οποία πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα: η ποιότητα, το σχέδιο και, ει δυνατόν, η μοναδικότητα. Δίνετε πάντα προσοχή να είναι όμορφα ταγιαρισμένος.

Αν είστε μαυριδερός, σε χρυσό θα σας πηγαίνει μια χαρά. Αν είστε ασπρουλιάρης ο ασημένιος είναι καλύτερη λύση. Αν είστε ο Vin Diesel και παίζετε στο Fast&Furious τότε μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. (Φωτογραφία: IMDb)

Όταν, ας πούμε, ακούτε από την τηλεόραση φωνή βαθιά και δραματική να λέει: «Είμαστε ευτυχείς που μας δίνεται η ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε αυτόν τον υπέροχο σταυρό από χρυσό 24 καρατίων. Αν τον παραγγείλετε τηλεφωνικά μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, θα σας αποσταλεί στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 39,95 ευρώ αντί για 65 ευρώ και μαζί εντελώς δωρεάν η επίσης χρυσή του αλυσίδα. Ο σταυρός διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό, γι’ αυτό μη χάνετε ούτε λεπτό», εσείς φροντίστε να χάσετε όλη σας την υπόλοιπη ζωή.

Η αγορά ενός σταυρού είναι επένδυση. Δεν αρκεί απλώς να σας πάει, αλλά έχετε κατά νου ότι θα τον φοράτε για πολύ καιρό, πως σε δέκα χρόνια θα τον έχετε πάντα κρεμασμένο στο λαιμό σας. Οπότε μη βιαστείτε να τον αγοράσετε.

Από γεννησιμιού του, ο σταυρός πήρε θέση μεταξύ των κρεμαστών κοσμημάτων, τα οποία συνήθως αναπαράγουν θρησκευτικά, εθνικά, αισθητικά ή άλλα μοτίβα τα οποία έχουν κάποια σημασία για κείνον που τα φοράει.

Συχνά αποτελείται από κάποιο κράμα μετάλλων, είτε είναι απλώς χρυσός ή ασημένιος. Μπορεί επίσης να είναι φτιαγμένος από φυσικά υλικά, όπως το ελεφαντόδοντο π.χ., ή οτιδήποτε άλλο εύκαμπτο ή σφυρήλατο.

Αν φοράτε τον σταυρό για καιρό, για τους άλλους θα σημαίνει «έχω μια ιστορία, μια προσωπικότητα. Το κόσμημα αυτό είναι η υπογραφή μου».

Αν είστε μαυριδερός, σε χρυσό θα σας πηγαίνει μια χαρά. Αν είστε ασπρουλιάρης, όπως εγώ, ο ασημένιος είναι καλύτερη λύση. Αν τον φοράτε ως κόσμημα, καλό είναι να φαίνεται μέσα από το ανοιχτό σας πουκάμισο. Αν έχει μόνο συναισθηματική αξία δεν σας πολυκόφτει όπως και νά ‘χει.

Το μέγεθος του σταυρού είναι πολύ βασικό. Επιλέξτε κάτι αρμονικό. Αν μοιάζετε με δασύτριχο Αυστραλοπίθηκο δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορείται με μεγαλόσταυρο φορτωμένο με πέντε κοτρώνες, γιατί θα μοιάζετε με τον Αρχιεπίσκοπο που είπε να ρίξει κι αυτός μια βουτιά στη Νεκρά (πλέον) θάλασσα. Αν θυμίζετε απολεπισμένο τσίρο, ο σταυρός δεν χρειάζεται να είναι τόσο μικροσκοπικός λες και ήρθατε από βαφτίσια.

Δύο πράγματα ακόμα: Αν αλλάζετε σταυρό κάθε δυο μέρες, το μήνυμα που θα περνάτε είναι «Είμαι ένας γύφτος λεφτάς». Αν τον φοράτε για καιρό, για τους άλλους θα σημαίνει «Έχω μια ιστορία, μια προσωπικότητα. Το κόσμημα αυτό είναι η υπογραφή μου».

Τέλος, ο σταυρός δεν φοριέται ποτέ με καδένα (πολύ χοντρή), αλλά μόνο με αλυσίδα με ομοιόμορφους κρίκους, της οποίας το μήκος πρέπει να κυμαίνεται από 50 εκ. (min) – 55 εκ. (max).

 

Διαβάστε ακόμα: Το λευκό πουκάμισο σε τρία μαθήματα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top