Οι χάρτες του Lumia 1520 παρέχονται δωρεάν και offline. Σωτήριο εάν έχετε data με roaming σε ξένη χώρα...

Οι χάρτες του Lumia 1520 παρέχονται δωρεάν και offline. Σωτήριο εάν έχετε data με roaming σε ξένη χώρα…

Για αρκετά χρόνια είχα «στρατευθεί» στο στρατόπεδο της Apple σε ό,τι αφορά το smartphone μου. Από τη μια η πρωτοπορία και η τόλμη που είχε επιδείξει η εταιρεία στο λανσάρισμα του iPhone, από την άλλη η συνήθεια, η οποία βέβαια ερχόταν και από την ενιαία και ομοιόμορφη εμπειρία του λειτουργικού αλλά και των εφαρμογών, δεν με άφηναν να «ξεκολλήσω». Σημαντικό ρόλο προφανώς έπαιζε και η πληθώρα εφαρμογών, αφού, όπως λένε και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ό,τι κι αν σκεφτείς… «there’s an app for that».

Η αναρχία και η έλλειψη κοινής εμπειρίας από το «στρατόπεδο» του Android με απωθούσε εξαρχής και ακόμη δεν έχω βρει κάποιο ικανό λόγο να το «ενστερνιστώ» (πέρα από τις απίστευτες συσκευές που το συνοδεύουν).

Από την άλλη μεριά, τα Windows Phone υπόσχονταν ενιαία εμπειρία αλλά, ερχόμενα καθυστερημένα στον… χορό, είχαν χάσει τις καλύτερες θέσεις. Παρόλα αυτά, η πρώτη καλή εντύπωση είχε μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Έτσι, η πρώτη φορά που σκέφτηκα πολύ σοβαρά να… «αλλαξοπιστήσω» ήταν όταν είδα από κοντά το Nokia Lumia 1020, κυρίως λόγω της απίστευτης φωτογραφικής του μηχανής. Το υπόλοιπο σύνολο όμως δεν ακολουθούσε στα ίδια standards, κι έτσι απλώς το προσπέρασα…

Οι 6 ίντσες της εκπληκτικής Full HD οθόνης αποτελούν το πλέον φιλόξενο σπίτι για το πιο elegant σχεδιασμένο λειτουργικό σύστημα για smartphone.

Fast forward στην έλευση του 1520, το οποίο διέλυσε κάθε δισταγμό μου. Το iPhone των 4 ιντσών δίπλα του έμοιαζε τόσο μικρό και ουχί minimal. Οι 6 ίντσες της εκπληκτικής Full HD οθόνης αποτελούν το πλέον φιλόξενο σπίτι για το πιο elegant σχεδιασμένο λειτουργικό σύστημα για smartphone. «Ναι…», σαν να σας ακούω να μουρμουράτε. Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά τα Windows Phone καταφέρνουν να δείχνουν πολυτέλεια κι αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα για… software. Τα Live Tiles είναι πραγματικά… ζωντανά και οι πληροφορίες που με ενδιαφέρουν ξεπηδούσαν μπροστά στα μάτια μου ακόμα και όταν βρισκόμουν σε απόλυτη ηλιοφάνεια, κάτι για το οποίο υπεύθυνη είναι η απίστευτη φωτεινότητα της οθόνης. Seeing is believing, αλλά σχεδόν καμιά άλλη συσκευή δεν επιτρέπει την ανάγνωση χωρίς χρήση του χεριού για σκιά. Και είπαμε… Όλα θα πρέπει να γίνονται με το ένα χέρι!

Το επόμενο στοιχείο που σε κερδίζει από τη στιγμή που διαβάζεις τα specs είναι η φωτογραφική μηχανή. Μπορεί να μην φτάνει στα 41Mpixels του 1020, που έτσι και αλλιώς αποτελούσαν επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Nokia, αλλά τα 20Mpixels και η τεχνολογία PureView έχουν εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο κυκλοφορεί στην αγορά ανεξαρτήτως Mpixels (ή ισχυρισμών των κατασκευαστών). Μάλιστα, οι συνθήκες φωτισμού δείχνουν σχεδόν να μην επηρεάζουν τις φωτογραφίες! Ίσα-ίσα που όσο το σκοτάδι παίρνει τον πρώτο ρόλο, το 1520 δείχνει ότι είναι φτιαγμένο για τα δύσκολα. Το αποτέλεσμα μπορείς να το απολαύσεις απευθείας στην οθόνη ή χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Beamer της Nokia σε όποια οθόνη επιλέξεις, φτάνει να υπάρχει σύνδεση στο Internet.

Η ζωή στη μεγάλη οθόνη. Όλα τα Live Tiles στη διάθεσή σας.

Η ζωή στη μεγάλη οθόνη. Όλα τα Live Tiles στη διάθεσή σας.

Όμως το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των φωτογραφιών έχει έναν ακόμη μοναδικό τρόπο παρουσίασης, που δεν είναι άλλος από το Storyteller. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Here και κατηγοριοποιεί τις φωτογραφίες και τα videos βάσει της τοποθεσίας που έχουν τραβηχτεί. Βλέποντας το χάρτη κάνεις zoom-in και σου παρουσιάζονται οι φωτογραφίες που έχεις βγάλει στη συγκεκριμένη περιοχή (με ακρίβεια κυριολεκτικά χιλιοστού). Αν οι αναμνήσεις είναι ευχάριστες, προσθέτεις και το δικό σου σχόλιο. Όπως είναι αναμενόμενο, στο Lumia 1520 υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες Here και η πλοήγηση (που καλό είναι να θυμόμαστε ότι παρέχεται δωρεάν και χωρίς mobile σύνδεση) φτάνει στα όρια του virtual reality ελέω μεγέθους οθόνης.

Ένα από τα ατού των Windows Phone είναι ότι το λειτουργικό δείχνει ταχύτατο άσχετα από τη συσκευή. Εδώ όμως η εμπειρία είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Ο τετραπύρηνος Snapdragon 800 με συχνότητα λειτουργίας 2,2 GHz σε συνδυασμό με τα 2 GB μνήμης κάνουν οποιαδήποτε διαδικασία αστραπιαία και το τρέξιμο των εφαρμογών ακαριαίο.

Κι έτσι περνάμε στο σημείο που ανέκαθεν αποτελούσε (προσοχή στον αόριστο) την αχίλλειο πτέρνα των Windows Phone. Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και πλέον είναι σίγουρο ότι θα βρεις όποια εφαρμογή θέλεις στο Store. Ο αριθμός των εφαρμογών αυξάνεται καθημερινά (πλέον, πάνω από 200.000) καλύπτοντας και τις πιο εξεζητημένες ανάγκες.

Χρησιμοποιώντας τη συσκευή για μερικές μέρες δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή νοσταλγία για το iOS και είναι δεδομένο ότι θα με συντροφεύσει για αρκετό καιρό ακόμη. Για πρώτη φορά δε μετά από περίπου δυο χρόνια έφτασα στο σημείο να περιμένω πώς και πώς ένα software update (βλ. Windows Phone 8.1). Ενώ είχα αυτήν την αίσθηση παλαιότερα και για το iPhone, πλέον περισσότερο πρόσεχα να μην «φάω» καμία αναβάθμιση χωρίς να το θέλω, παρά κάτι άλλο.

Φυσικά, η τιμή των 700 σχεδόν ευρώ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, αλλά αφενός αντιστοιχεί σε μια κορυφαία (και πανέμορφη) συσκευή, αφετέρου είναι αρκετά χαμηλότερη από τις ναυαρχίδες του ανταγωνισμού, που πλησιάζουν ακόμα και τα 900 ευρώ. O tempora o mores…

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η τεχνολογία κάνει καλό;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top