fairphone

Το Fairphone 2 θέλει να δείξει ότι η βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων έχει και φωτεινή πλευρά.

Πριν από 25 χρόνια η έννοια «κινητό τηλέφωνο» έμοιαζε με ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα το κινητό είναι κάτι σαν προέκταση του εαυτού μας. Το απαραίτητο αξεσουάρ μέσα στην ημέρα, το gadget που μας φέρνει πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο – έστω κι αν μας κρατάει κολλημένους μπροστά σε μια οθόνη.

Ωστόσο, αυτή η βιομηχανία των πολλών δισεκατομμυρίων έχει και τις σκοτεινές πλευρές της. Ουκ ολίγες οικολογικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει τις mobile αυτοκρατορίες για εκμετάλλευση εργαζομένων, μισθούς πείνας, κακές συνθήκες εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια, περιβαλλοντική καταστροφή, αγορά υλών από εμπόλεμες ζώνες, ακόμα και παιδική εργασία.

Σε αυτήν τη σκοτεινή πλευρά θέλει να δώσει λίγο φως η ολλανδική εταιρεία Fairphone, η οποία εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2013 και κατασκευάζει το πρώτο «ηθικό» κινητό της αγοράς.

the-fairphone-2-dissassembled_2

Το Fairphone 2 μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και ο ιδιοκτήτης του να αντικαταστήσει διάφορα εξαρτήματά του.

Το Fairphone 2 είναι ένα συνηθισμένο smartphone τόσο στην εμφάνιση όσο και στις λειτουργίες, με τη διαφορά ότι σου εξηγεί από πού έχουν έρθει τα υλικά, πού κατασκευάζεται, πόσες εργατοώρες θέλει, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος του (περίπου 530 ευρώ κοστίζει το Fairphone 2).

Μάλιστα, το 2ο μοντέλο της εταιρείας διαθέτει εξαρτήματα που όταν χαλάσουν μπορούν να αντικατασταθούν από τον ιδιοκτήτη του, αλλά και να αναβαθμιστεί. Ενώ όταν αυτός θα θέλει να αγοράσει νέα συσκευή, μπορεί να ταχυδρομήσει την παλιά στην εταιρεία, ώστε να ανακυκλωθεί και να μειωθεί ο αριθμός των smartphones που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο.

//Fairphone 2

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Philippe Starck σχεδίασε το πρώτο του smartphone

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top