photo-4

Υπερβολικό; Ίσως. Φιλόδοξο; Οπωσδήποτε. Εφικτό; Σίγουρα!

 

Το τελευταίο διάστημα (πρακτικά, μετά την παρουσίαση του iPhone 5) φαίνεται να δημιουργείται μια νέα κατηγορία κινητών τηλεφώνων, την οποία κάποιοι ήδη αποκαλούν «super smartphones». Πρόκειται για συσκευές με κόστος από 700 ευρώ και άνω, οι οποίες έχουν… τα πάντα, με αποτέλεσμα να αναρωτιέμαι: Τι μπορεί να έχει ένα κινητό των 739 ευρώ που:
– Πρώτον, δεν το έχει ένα των… 500 (κάτι «φτηνιάρικο» υποθέτω για τους λάτρεις των smartphones) και
– Δεύτερον, το χρειάζομαι!

Μετά από λίγη εσωτερική φιλοσοφική αναζήτηση, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ερώτηση ήταν εξαρχής λανθασμένη. Το ζήτημα δεν είναι τι «έχει» μία τέτοια συσκευή, αλλά το τι «κάνει».

Έχοντας την ευκαιρία να «παίξω» με το Galaxy S4 της Samsung, που από πολλούς θεωρείται το κορυφαίο smartphone στον κόσμο (δύσκολα θα διαφωνήσω, αν και θα ήθελα μία μη-πλαστική πλάτη μετά από 700+ ευρώ), ανακάλυψα ότι το νέο super κινητό «κάνει» μια προσπάθεια να γίνει ο νέος μου σύντροφος.

Υπερβολικό; Ίσως. Φιλόδοξο; Οπωσδήποτε. Εφικτό; Σίγουρα!

Βλέπετε, η εποχή που όλοι (έστω οι «τρελαμένοι» με την τεχνολογία) μετράγαμε τις… ίντσες μας και τους πυρήνες μας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, ο «χρήστης» (πάντα μισούσα αυτήν τη λέξη, παραπέμπει σε κάτι άλλο…) δεν ενδιαφέρεται εάν ο επεξεργαστής είναι 1GHz ή 10GHz. Δεν ενδιαφέρεται εάν η οθόνη είναι WXGA ή Full HD ή QVGA ή οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει ‒και σωστά‒ είναι να κάνει τη δουλειά του όπως εκείνον, προσωπικά, τον βολεύει. Εάν κάνει άνετο browsing δεν ενδιαφέρεται για την ανάλυση της οθόνης του. Θέλει απλώς μία «τέτοια». Εάν δεν κάνει, και πάλι δεν ενδιαφέρεται! Θέλει απλώς μια «μεγαλύτερη».

Ποιος γνωρίζει τον «επεξεργαστή» ή τον «συμπιεστή» του πλυντηρίου ή του ψυγείου του; Γιατί να ξέρει κάτι παραπάνω για το smartphone του;

Με αυτά και μ’ αυτά, το Galaxy S4 επικεντρώνει στη χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα, παρά στα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία ούτως ή άλλως είναι κορυφαία, και με πόνο καρδιάς δεν αναφέρω, επίτηδες, ώστε η… «αποτοξίνωσή» μου να γίνει και επίσημη.
Πού επικεντρώνει λοιπόν; Σε αυτό που θα θέλαμε να γίνεται:

*Βλέπουμε ένα video και αποστρέφουμε το βλέμμα μας από την οθόνη; Το S4 το καταλαβαίνει και σταματά. Ξανακοιτάξαμε; Ξεκινά και πάλι!

*Απολαμβάνουμε τις εικόνες μας, αλλά έχουμε και φίλους; Δεν χρειάζεται να το ακουμπήσουμε. Απλώς κουνάμε το χέρι μας αριστερά-δεξιά (ναι, στον αέρα) κι αυτές αλλάζουν μόνες τους.

*Έχουμε βαρεθεί να λείπουμε από όλες τις φωτογραφίες που τραβάμε; Το S4 ενεργοποιεί και τις δύο κάμερες ταυτόχρονα και μας βάζει στο κάδρο. Επιτέλους, «ήμουν κι εγώ εκεί», με αποδείξεις.

*Πότε τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία; Ποιος είναι αυτός ο τύπος με τον οποίο έχω ξεκαρδιστεί, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα; Μάλλον πίναμε όσο φαίνεται και στη φωτογραφία. Αν μπορούσε να μιλήσει αυτή η φωτογραφία… Τώρα μιλάει. Και λέει ό,τι έχουμε καταγράψει κατά τη στιγμή της «σύλληψης».

*Δεν θα ήταν ωραίο αν το κινητό μου ήξερε πότε το πλησιάζω; Άσε που μπορεί να έπαιζαν και όλα τα mouse over εφέ που χάνω από τα αγαπημένα μου sites. Το S4 «νιώθει». Ξέρει πότε είμαι κοντά του και αντιδρά. Ως πραγματικός σύντροφος υποθέτω, ή σχεδόν πραγματικός, γιατί δεν διαμαρτύρεται όταν είμαι μακριά…

*Μήπως θα μπορούσε να νοιάζεται και για την υγεία μου; Ναι, το κινητό. Γιατί όχι; Ξέρει τι κάνω, πού βρίσκομαι και τι ώρα είναι. Άρα μπορεί (και το Galaxy S4 το κάνει) να με βοηθήσει μετρώντας τις ασκήσεις μου και τις διαδρομές μου, σε μια προσπάθεια να αποτινάξω αυτά τα περιττά κιλά επιτέλους (κυριολεκτικά… fat chance) ή έστω να ξέρω πόσα είναι ανά πάσα στιγμή.

Όλα αυτά δεν είναι απλώς τεχνολογικές καινοτομίες. Είναι η απόδειξη της ωρίμανσης μιας αγοράς. Μιας αγοράς που ξεκίνησε με σημαία το ποιος θα φτιάξει το μικρότερο κινητό και καταλήγει σε έναν αγώνα για το… μεγαλύτερο. Μιας αγοράς που πέρασε από τις διαστάσεις στην αυτονομία, από την αυτονομία στην ευκολία των μενού, από εκεί στο design, ξαναγύρισε για λίγο στα χαρακτηριστικά, και πλέον επικεντρώνεται στην εμπειρία του χρήστη.

Και καλά κάνει, κατά τη γνώμη μου. Ποιος γνωρίζει τον «επεξεργαστή» ή τον «συμπιεστή» του πλυντηρίου ή του ψυγείου του; Γιατί το gadget του να διαφέρει;

 

Disclaimer: Αυτό το κείμενο δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τη Samsung, ούτε έχω κάποιο όφελος από αυτό. Αποτελεί την προσωπική μου εκτίμηση για τις εξελίξεις της τεχνολογίας και των προϊόντων ή των υπηρεσιών που τη συνοδεύουν.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top