iphone6plussecond004_verge_super_wide

Ο σειριακός αριθμός ενός κινητού μπορεί τόσο με hardware όσο και software τρόπους να αλλαχτεί με κάποιον άλλο που δεν είναι black listed.

Μια λειτουργία που χρόνια τώρα ακούγαμε ότι θα ενεργοποιηθεί και ήρθε η ώρα έχει να κάνει με τα κινητά μας τηλέφωνα. Από σήμερα, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον την υποχρέωση να απενεργοποιήσουν τις συσκευές, εφόσον δηλωθεί η κλοπή τους από τον ιδιοκτήτη. Σκοπός της συγκεκριμένης λειτουργίας είναι ουσιαστικά να καταστεί άχρηστη η συσκευή και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κανένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Η απενεργοποίηση γίνεται γνωστοποιώντας στον πάροχο το IMEI της συσκευής, ένα μοναδικό αριθμό 16 ψηφίων που ο καθένας μπορεί να βρει είτε στη συσκευασία της συσκευής είτε μέσα από το μενού της. Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αυτή δεν απενεργοποιεί την ίδια τη συσκευή, απλώς την αποτρέπει από το να έχει πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Τα δεδομένα παραμένουν μέσα, ενώ φυσικά μπορούν να λειτουργούν σε δίκτυα WiFi ή ακόμα (χωρίς αυτό να είναι βέβαιο) σε δίκτυα του εξωτερικού, αν ο εγχώριος provider δεν έχει δώσει τις πληροφορίες της συσκευής στα εκτός χώρας δίκτυα.

Υπάρχουν άλλες υπηρεσίες, με μορφή software, για να μπορέσει κάποιος να διαγράψει εντελώς τα δεδομένα μιας συσκευής που έχει κλαπεί και να μη γίνουν όλα «βούκινο».

Για να μπορέσει κάποιος να διαγράψει εντελώς τα δεδομένα από μια συσκευή που έχει κλαπεί υπάρχουν άλλες υπηρεσίες, με μορφή software, όπως το Find my iPhone της Apple, αλλά και το Remote Wipe της Google για τις συσκευές Android με λειτουργικό έκδοσης τουλάχιστον 4.4.

Υπάρχουν και εφαρμογές από τρίτους που μπορούν να κάνουν τέτοιες λειτουργίες και καλόν είναι να τις έχετε εγκατεστημένες, ούτως ώστε, αν χάσετε τη συσκευή σας, τουλάχιστον να μη νοιώθετε ότι έχουν γίνει «βούκινο» όλα σας τα δεδομένα.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως η τεχνολογία για απενεργοποίηση των συσκευών μέσω IMEI υπάρχει πολλά χρόνια και στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι αποτελεσματική και αυτό γιατί υπάρχουν τόσο hardware όσο και software τρόποι ώστε να αλλαχθεί το IMEI της συσκευής με κάποιο άλλο που δεν είναι black listed. Εντέλει, η λειτουργία είναι περισσότερο αποτρεπτική για αρκετούς πιθανούς κλέφτες παρά μια απόλυτη προστασία.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 apps για επεξεργασία φωτογραφιών στο smartphone.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top