Ο σχεδιαστής και κατασκευαστής Ιωάννης Σολωμόζης, δημιουργός της εταιρείας SØLØ.

    Η σειρά του με το όνομα Jungle φιγουράρει στους φιναλίστ των German Design Awards. Ο σχεδιαστής και κατασκευαστής Ιωάννης Σολωμόζης έφτιαξε την εταιρεία SØLØ πριν τρία χρόνια. Σήμερα, το επώνυμό του και η σύντμηση της φίρμας του είναι γνωστά σε Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο, Κύπρο και όχι μόνο: υπάρχουν πολλές γωνιές του κόσμου που φιλοξενούν τις δημιουργίες του, υφάσματα, «λατρευτικά» έπιπλα για το σπίτι ή για τον κήπο, φωτιστικά, μπουρνούζια, κουρτίνες κ.ά. Φυσικά και μας άρεσε που πάνω εκεί που νομίζαμε ότι το ελληνικό design δεν βρίσκει επαρκή παγκόσμια απήχηση, είδαμε την υποψηφιότητά του στα Γερμανικά Βραβεία Σχεδίου. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές μάθαμε ότι είναι επίσης υποψήφιος και φαβορί για το A’ Design Award, τον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό για το design. Φυσικά και το μάτι μας ευφράνθηκε με τον τρόπο και την τροπικότητα των σχεδίων του. Φυσικά και τον προσεγγίσαμε να του μιλήσουμε, για τα λίγα εκείνα που δεν αρθρώνονται μέσα από τις εικόνες.

    «Όταν ξεκίνησα πριν τρία χρόνια την SØLØ, ήμουν μόνος», μας λέει ο Σολωμόζης. Πλέον είμαστε μια ομάδα οχτώ ατόμων».

    Η σειρά Jungle είναι υποψήφια για το Γερμανικό Βραβείο Excellent Product Design στην υποκατηγορία «Ύφασμα».

    «Εγώ προέρχομαι από τον χώρο του marketing, δεν είχα σχέση με το σχέδιο. Η μητέρα μου είχε ένα κατάστημα με υφάσματα και ο πατέρας μου είχε συνεργείο με αυτοκίνητα και μηχανήματα. Από τους δύο αυτούς κόσμους, ενώνοντάς τους, συνδύασα το design με την παραγωγή. Βέβαια πολύ πρόσφατα έμαθα ότι η και η προ-προ γιαγιά μου ασχολιόταν με τα υφάσματα στην Προύσα της Τουρκίας, κι έχω μπει σε μια διαδικασία να το ψάξω όλο αυτό».

    «Ό,τι φτιάχνουμε στη SØLØ, γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στη μονάδα μας στον Γέρακα. Σχεδιάζουμε οι ίδιοι τα pattern μας, τα υφάσματά μας, τα αντικείμενα και τα έπιπλα. Τα παρουσιάζουμε όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και σε διεθνείς εκθέσεις και η ανταπόκριση είναι μεγάλη».

    Δημιουργίες της εταιρείας SØLØ στο Erosantorini στη Σαντορίνη.

    «Για την σειρά μας Jungle είμαστε υποψήφιοι για το Γερμανικό Βραβείο Excellent Product Design στην κατηγορία “Ύφασμα”. Είμαστε οι μόνοι Έλληνες στην συγκεκριμένη κατηγορία. Επιπλέον, μόλις πριν λίγο μάθαμε ότι κερδίσαμε υποψηφιότητα και για την παγκόσμια βράβευση A’ Design Award, που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο».

    «Πριν λίγο καιρό, για το σχέδιο αυτό μας προσέγγισε και η Pantone, το διεθνές Ινστιτούτο χρωμάτων, για να το συμπεριλάβει στους φετινούς καταλόγους της που έχουν ως κεντρικό θέμα το “Greenery“. Στην αρχή, όταν έλαβα το mail δεν ήταν αμέσως εμφανές ποιος μας κάνει την πρόταση, κι αργότερα κατάλαβα με έκπληξη ότι πρόκειται για την γνωστή Pantone».

    Δημιουργίες της εταιρείας SØLØ στο ξενοδοχείο The Z Point στην Πάργα.

    Τον ρωτάω από πού πιστεύει ότι τους ανακάλυψε η Pantone. «Πιθανολογώ στο Παρίσι», μου λέει ο Σολωμόζης. «Μπορεί να μας βρήκαν και από μια συνεργασία που κάναμε με μια πολύ μεγάλη αρχιτεκτόνισσα που λέγεται Paola Navone. Πήρε αρκετό publicity αυτή η συνεργασία, οπότε μπορεί και από εκεί».

    «Το concept πίσω από αυτό το ύφασμα, είναι πολύ δυνατό όπως στήθηκε. Το Jungle ενσωματώνει διαφορετικές τεχνικές και σχέδια, όπως στη ζούγκλα συνυπάρχουν διαφορετικές οντότητες που φτιάχνουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα που λειτουργεί. Κάποια κομμάτια του υφάσματος είναι ζωγραφισμένα στο χέρι σε ακουαρέλα και κάποια άλλα που είναι σχεδιασμένα πάλι στο χέρι αλλά με γραφίδα, ψηφιακά. Και το πανί που χρησιμοποιούμε είναι στην ουσία δύο πανιά ενωμένα τα οποία προέρχονται από υπόλοιπα παραγωγών εργοστασίων, τα οποία τα έχουμε επεξεργαστεί εμείς με τη σειρά μας, δημιουργώντας και στην πράξη ένα eco-friendly, green -όπως είναι και το κεντρικό χρώμα- αποτέλεσμα».

    Συζητάμε προς το τέλος για το υπόλοιπο σύγχρονο δυναμικό των Ελλήνων designers. «Εκτιμώ και θαυμάζω αρκετούς designers της εποχής μας. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα ονόματα όπως ο Μίλτος Κοντογιάννης του Studiomateriality, ο Γιάννης Γκίκας του Yiannis Ghikas Design και η Μαρία-Όλγα Βλάχου της Postfolk», δηλώνει ο Σολωμόζης.

     

    Διαβάστε ακόμα: Οι δύο Έλληνες που έφτασαν με τις δημιουργίες τους στο design shop του Λούβρου.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top