Q&A
Photo Credit:  asos.com

Ένα στυλ που καταφέρνει να αποπνέει μια αβρότητα, μια γλυκύτητα, κάτι το κοσμοπολίτικο και χαλαρό ταυτόχρονα. Photo Credit: asos.com

O Μεγάλος Τιμονιέρης δεν εμφανίστηκε ποτέ σε επίσημο πορτρέτο με κουμπί στο γιακά. Αλλά κι οι υπόλοιπες ονομασίες (γιακάς του μανδαρίνου, οριεντάλ, Λένιν, Zιβάγκο, Nεχρού) λάθος είναι κι αυτές.

Στην πραγματικότητα, και ως συνήθως, ο γιακάς αυτός είναι δάνειο από τα στρατιωτικά σακάκια. Βέβαια, όταν πρωτοέγινε μόδα, τη δεκαετία του ’60, με Pierre Cardin και Beatles, απηχούσε τέλεια τη φιλοκινεζική τάση της εποχής. Μόνον οι Αγγλοσάξονες προτίμησαν τον όρο «Nεχρού», πιο ευαίσθητοι στην προοπτική ενός Τρίτου Κόσμου περισσότερο φιλειρηνικού παρά επαναστατικού.

O γιακάς που αποπνέει μια αβρότητα, μια γλυκύτητα, κάτι το κοσμοπολίτικο και χαλαρό ταυτόχρονα.

Το τέλος των 70’s σημαίνει και το τέλος της τάσης αυτής. Τα γιάπικα 80’s βάζουνε γραβάτα και κυνηγάνε το χρήμα, δεν χωράνε ιδεολογικές μόδες ανατολικών χωρών. Μετά από μια σύντομη επανεμφάνιση στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με Gaultier, Armani, Donna Karan, έχουν τώρα επανέλθει δριμύτερα – εκφράζοντας μια ανανεωμένη ανάγκη για μια στάση πιο cool, πιο ευαίσθητη, αλλά με άποψη.

Συμφωνώ ότι η version Armani ήταν πάντα η πιο κομψή, εκφρασμένη με πολύ μαλακά υφάσματα σε άνετη γραμμή. Είναι ένα στυλ που καταφέρνει να αποπνέει μια αβρότητα, μια γλυκύτητα, κάτι το κοσμοπολίτικο και χαλαρό ταυτόχρονα. Mάο πουκάμισα μέσα από σακάκι δείχνουν πάντα καλύτερα με κουμπωμένο το τελευταίο κουμπί. Αποφύγετέ τα αν είστε πολύ ψηλός κι αδύνατος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μοιάζετε με μπουκάλι γκράπας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top