Q&A
bondmartini1

Το αγαπημένο του Τζέιμς, αλλά και του καλοπερασάκια πατέρα του Ίαν Φλέμινγκ, είναι το σπέσιαλ Vesper Martini. Θυμίζω: 3 μεζούρες Gordons gin, 1 μεζούρα βότκα, μισή μεζούρα Κina Lillet και μια λεπτή φλούδα λεμόνι.

Καταρχάς, να δηλώσω ότι θεωρώ το Dry Martini το απόλυτο κοκτέιλ. Όλα τα άλλα μπροστά του είναι, κατ’ εμέ, απλώς μείγματα. Το Dry Martini είναι gestalt: το σύνολο υπερβαίνει τα μέρη του.

Το αγαπημένο του Τζέιμς, αλλά και του καλοπερασάκια πατέρα του Ίαν Φλέμινγκ, είναι το σπέσιαλ Vesper Martini. Θυμίζω: 3 μεζούρες Gordons gin, 1 μεζούρα βότκα, μισή μεζούρα Κina Lillet και μια λεπτή φλούδα λεμονιού.

Πολύς κόσμος μέχρι τώρα έπαιρνε μεγάλη ικανοποίηση να αμφισβητεί ως λανθασμένη ή ως καπρίτσιο την προτίμησή του για “shaken not stirred”. Οι ειδήμονες έσπευδαν να εξηγήσουν πως, όταν το ποτό ανακινείται στο shaker, διαλύεται περισσότερος πάγος κι έτσι το τζιν χάνει την ένταση και τα αρώματά του.

Ώσπου, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Φλέμινγκ, ένας χημικός κι ένας ψυχολόγος (!) ανέτρεψαν τα δεδομένα. Σύμφωνα με την έρευνά τους, με την ανακίνηση των υλικών στο shaker προκαλείται διπλάσια απενεργοποίηση του υπεροξειδίου του υδρογόνου απ’ ό,τι με το ανακάτεμα (stir).

Και τι μας νοιάζει εμάς; Μας νοιάζει, γιατί έτσι επιτυγχάνεται μείωση στην παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν γήρανση. Να γιατί ο Μποντ δεν γερνάει με τίποτα. Αλλά υπάρχει και γευστική εξήγηση: το Martini του Τζέιμς περιέχει βότκα, οπότε πρέπει να παγώσει πολύ για να είναι γλυκόπιοτο. Μάλιστα, την εξήγηση τη δίνει ο ίδιος ο Bond στο «Casino Royale».

 

Διαβάστε ακόμα: Το «G.B. Vesper Martini», από τον Στέφανο Βαλκανιώτη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top