Ένα ασπρόμαυρο μπαρ εμπνευσμένο από την δεκαετία των ’50s και τα milk bar Ελλήνων προσφύγων στην Αυστραλία.

    Όταν ακούς Milk Bar σκέφτεσαι αμέσως ένα μοντέρνο γαλακτοπωλείο. Ίσως, κάποιο μαγαζί που προσφέρει το καλύτερο white russian της πόλης. Σαν κι αυτό που έπινε μανιωδώς ο Dude στην ταινία «The Big Lebowski». Θα μπορούσε, αλλά το όνομα έχει άλλη προέλευση.

    Η έννοια του Milk Bar εμφανίστηκε πρώτη φορά στη μακρινή Αυστραλία και σήμαινε τα μπαρ που βρίσκονται μακριά από το μητροπολιτικό κέντρο και στα οποία οι θαμώνες μπορούσαν να αγοράσουν την εφημερίδα τους, ένα καλό μιλκσέικ ή κάποιο πρόχειρο σνακ. Πάντως, πριν από την Αυστραλία όπου μεγαλούργησε η έννοια του Milk Bar, το πρώτο που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο όνομα ήταν ένα μπαρ στην Ινδία το 1930 που είχε ανοίξει ένας Βρετανός.

    Πολύ γρήγορα η μόδα πέρασε και στη Μ.Βρετανία και τα κατοπινά χρόνια έγινε σημείο συνάντησης πολλών κατοίκων των προαστίων. Κάπως έτσι προέκυψαν μαγαζιά που πουλούσαν από είδη μαναβικής έως ποτά χωρίς αλκοόλ, ενώ υπήρχαν και μηχανήματα στα οποία μπορούσες να παίξεις video games ή να ακούσεις μουσική από τα jukebox της εποχής.

    Ο σχεδιασμός του milk bar ήταν μια ευκαιρία για πειραματισμούς με το δίπολο διασκέδασης και χαλάρωσης.

    Στις μέρες μας, φυσικά, τα milk bars έχουν επεκταθεί παντού: από τις ΗΠΑ έως τη Ζέα Ζηλανδία και οι παραλλαγές τους είναι αξιοπρόσεκτες. Δεν θα μπορούσε να λείπει η χώρα μας με ένα milk bar που είναι… bar κι όχι κάτι άλλο. Βρίσκεται στο Γαλάτσι και είναι ένα κλασικό all-day στέκι.

    Το milk bar δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία εποχής .

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kipseli Architects πρόσφατα ολοκλήρωσε το Milk Cafe Bar στο Γαλάτσι. Η βασική ιδέα σχεδιασμού του Milk (Tsiou) Bar ξεκίνησε από μια απλή, αυθόρμητη μετάφραση της ίδιας της διεύθυνσης του νέου μαγαζιού, που βρίσκεται στην λεωφόρο Γαλατσίου.

    Στόχος ήταν το μπαρ να προσομοιάζει ένα σουρεαλιστικό κήπο όπου με ποικίλα αρχιτεκτονικά και σκηνογραφικά στοιχεία.

    Αψηφώντας διακριτικά τους τοπικούς άτυπους κανόνες της περιοχής, η Κυψέλη αρχιτεκτονικής με σαρκαστική και χιουμοριστική διάθεση θέλησε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο all day bar. Κεντρικό στοιχείο του μαγαζιού είναι ένα πανταχόθεν ελεύθερο κεντρικό μπαρ που συγκεντρώνει όλες τις βασικές υπηρεσίες του μαγαζιού · τον καφέ, το αλκοόλ και τη μουσική.

    Ένα ασπρόμαυρο μπαρ εμπνευσμένο από την δεκαετία των ’50s και τα milk bar Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία. Περιμετρικά του μπαρ, εξωτερικά και εσωτερικά του μαγαζιού αναπτύσσεται ο καθιστικός χώρος. Για την «Κυψέλη αρχιτεκτονικής» o σχεδιασμός ενός χώρου εστίασης ακροβατεί μεταξύ αρχιτεκτονικής, σκηνογραφίας και οπτικής επικοινωνίας.

    Περιμετρικά του μπαρ, εξωτερικά και εσωτερικά του μαγαζιού αναπτύσσεται ο καθιστικός χώρος.

    Στόχος ήταν να προσομοιάζει ένα σουρεαλιστικό κήπο όπου με ποικίλα αρχιτεκτονικά και σκηνογραφικά στοιχεία από φυσικά και τεχνητά υλικά, χρώματα, μορφές και μοτίβα καθώς και με παιχνίδια σκιών και αντανακλάσεων δημιουργείται μια ατμόσφαιρα πιο χαλαρή και άνετη, που έρχεται σε αντίθεση με την ένταση και τον παλμό του κεντρικού μπαρ.

    Παιχνίδια σκιών και αντανακλάσεων που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πιο χαλαρή και άνετη.

    Ο σχεδιασμός του milk bar ήταν μια ευκαιρία για την Κυψέλη αρχιτεκτονικής να πειραματιστεί με το δίπολο διασκέδασης και χαλάρωσης σε ένα all day bar. Το milk bar δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία εποχής όπου όλα είναι δυνατά, χάνοντας την ταυτότητα του και ταυτόχρονα να είναι ένας αφανής ήρωας, κρυμμένος μέσα σε ένα νοητό ιδεατό κήπο.

    Αστείο φαντάζει που η βραχυχρόνια αρχιτεκτονική μπορεί να ταξιδεύει στον χρόνο και να δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα. Γιατί άραγε να μην μπορεί τόσο εύκολα να το κάνει και η μακροχρόνια;

     

    Photos: Αλέξανδρος  Σκόνδρας
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

    INFO

    Milk Bar Cafe, Μπουμπουλίνας 1, Γαλάτσι

     

    Διαβάστε ακόμα: Ένα «κέλυφος» τέχνης, λιτότητας και άκρας ελληνικότητας στη Βοιωτία.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top