Τη μια είναι μια επιτραπέζια κονσόλα, συνδεδεμένη στην τηλεόραση και την άλλη είναι φορητή κονσόλα που την παίρνεις πάντα μαζί σου.

Το Switch, όπως λέγεται, βαφτίστηκε έτσι πολύ απλά γιατί μπορεί να κάνει «switch» και να αλλάξει τρόπο λειτουργίας. Τη μια είναι μια επιτραπέζια κονσόλα, συνδεδεμένη στην τηλεόραση και την άλλη είναι φορητή κονσόλα που την παίρνεις πάντα μαζί σου. Τη μια έχει τα χειριστήρια (joycons λέγονται) συνδεδεμένα πάνω της και την άλλη, τα έχεις εσύ στα χέρια και αυτά λειτουργούν ασύρματα.

Αυτό είναι το Nintendo Switch, μια παιχνιδοκονσόλα που αλλάζει τρόπο λειτουργίας για να σε βολεύει όπως και όπου θέλεις να παίζεις. Στη πραγματικότητα, έχουμε μια φορητή κονσόλα που χρησιμοποιεί υποσυστήματα ενός Android Tablet, η οποία συνοδεύεται από μια βάση στήριξης για τη σύνδεση με την τηλεόραση.

Η οθόνη αφής διαγωνίου 6,2’’ και ανάλυσης 720p είναι το μέσο προβολής, όταν θέλεις να τη πάρεις μαζί σου. Σε αυτήν μπορεί να παίζεις για περίπου 3-4 ώρες όποιο παιχνίδι έχεις αγοράσεις σε φυσική (cartridge) ή ηλεκτρονική μορφή (αποθηκευμένο στα 25GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου).

Δεξιά και αριστερά από την οθόνη βρίσκονται τα δύο αποσπώμενα joycons, δυο ξεχωριστές συσκευές που μπορούν να λειτουργούν είτε σαν ένα χειριστήριο είτε σαν δύο! Συνδεδεμένα πάνω στην κεντρική μονάδα λειτουργούν σαν ένα.

Ωστόσο, μπορείς να τα αποσυνδέσεις συρταρωτά και αυτά πλέον λειτουργούν ασύρματα, είτε σαν ένα χειριστήριο (χωρισμένο σε δυο τμήματα, ένα σε κάθε χέρι σου) είτε σαν δύο ξεχωριστά, εφόσον υποστηρίζεται τέτοια λειτουργία από το παιχνίδι, με εσένα να παίρνεις το ένα και ένας φίλος σου το δεύτερο.

Mπορούν να συνδεθούν συνολικά μέχρι 8 joycons και να παίζουν στη κονσόλα αντίστοιχος αριθμός παιχτών. Είτε με τη κεντρική μονάδα συνδεδεμένη στη τηλεόραση, είτε ακόμα και σε εξωτερικό χώρο!

Επιπλέον, μπορούν να συνδεθούν συνολικά μέχρι 8 joycons και να παίζουν στη κονσόλα αντίστοιχος αριθμός παιχτών. Είτε με τη κεντρική μονάδα συνδεδεμένη στη τηλεόραση, είτε ακόμα και σε εξωτερικό χώρο!

Το Switch είναι ένα βήμα εξέλιξης σε σχέση με το WiiU, το οποίο επέτρεπε μέσω του ειδικού χειριστηρίου του να παίρνεις το παιχνίδι σχεδόν παντού μέσα στο σπίτι. Τώρα, το παίρνεις παντού, στη κυριολεξία.

Όταν θέλεις να παίξεις στην τηλεόραση του σπιτιού σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις την κεντρική μονάδα στην ειδική βάση στήριξης που είναι μονίμως συνδεδεμένη με καλώδιο HDMI στην τηλεόρασή σου και με το τροφοδοτικό στη πρίζα, όπου γίνεται και η φόρτιση.

Η εναλλαγή εικόνας από την οθόνη της κεντρικής μονάδας στην τηλεόραση δεν διαρκεί πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα και έτσι μπορείς τη μια να παίζεις Zelda στην TV και όταν έρθει το έτερό σου ήμισυ για να δει της αγαπημένη σειρά, εσύ απλώς αρπάζεις το Switch και πας στο καναπέ, στο δίπλα δωμάτιο, ή απλώς φεύγεις από το σπίτι, παίρνοντας τι παιχνίδι μαζί σου.

Αυτό είναι το γενικό σκεπτικό με το οποίο η Nintendo σχεδίασε το Switch. Είναι ένα βήμα εξέλιξης σε σχέση με το WiiU, το οποίο επέτρεπε μέσω του ειδικού χειριστηρίου του να παίρνεις το παιχνίδι σχεδόν παντού μέσα στο σπίτι. Τώρα, το παίρνεις παντού, στη κυριολεξία.

Τα joycons με τη σειρά τους μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές gaming εμπειρίες, καθώς δεν είναι απλά χειριστήρια, αλλά υποστηρίζουν motion control gaming, πολύ καλύτερης ποιότητας σε σχέση με αυτό της προ-προηγούμενες κονσόλας, του Wii.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, για να λειτουργήσουν, θέλουν παιχνίδια και η Nintendo φαίνεται πως αυτή τη φορά σε έχει σκεφτεί περισσότερο. Αν και στο λανσάρισμα έχεις να διαλέξεις από μια μικρή γκάμα τίτλων, και μόνο η ύπαρξη του νέου Legend of Zelda: Breath of the Wild φτάνει και περισσεύει μέχρι να αρχίσουν να έρχονται και τα υπόλοιπα παιχνίδια της εταιρείας.

Όπως κάθε νέα κονσόλα, προφανώς ο χρόνος θα δείξει τι έχει να μας προσφέρει. Άλλωστε, ακόμα δεν είναι όλα τελείως έτοιμα, όπως για παράδειγμα το online gaming κομμάτι, η Virtual console και άλλα. Σίγουρα, όμως, αξίζουν για ακόμα μια φορά συγχαρητήρια στη Nintendo που ακολουθεί εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτήν του brute force της Sony και της Microsoft.

//Τιμή: 339 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Το ανανεωμένο Nokia 3310 μας θυμίζει τη ζωή μας πριν από το iPhone.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top