Παγάκια στο κρασί; Jamais!

Μια ανόητη πράξη που αδικεί το κρασί -εκτός αν είναι κάποιο χύμα της συμφοράς- και δείχνει έλλειψη κουλτούρας.

 
Grain-Street-GQ-25Apr13_pr_b

Κάποιοι άσχετοι ισχυρίζονται ότι το παγάκι οξύνει το αρωματικό δυναμικό του θαύματος που έχετε μέσα στο ποτήρι σας.

Δηλαδή, ενώ έχει καύσωνα, εσείς θα πάτε να πιείτε ντε και καλά το παλαιωμένο Armagnac σας των €600 το μπουκάλι, βάζοντας μέσα μια χούφτα παγάκια φίσκα στα άλατα; Είναι σαν να φοράτε παλτό κατακαλόκαιρο, επειδή του έχετε βάλει air condition στη φόδρα.

Κι όχι μόνον αυτό. Κυκλοφορούν, ας πούμε, κάποιοι άσχετοι που ισχυρίζονται ότι το παγάκι οξύνει το αρωματικό δυναμικό του θαύματος που έχετε μέσα στο ποτήρι σας. Αυτά είναι μπούρδες. Ένα malt whisky θέλει μόνο μια σταγόνα νερό, για ν’ «ανοίξει» το bouquet του. Και το κρασί χρειάζεται μόνο ν’ «αναπνεύσει».

Ειδάλλως, είναι σαν να σας σερβίρουν ένα σούπερ πιάτο του Ferran Adrià κι εσείς να το λιώνετε με το πιρούνι, να του προσθέτετε κιμά και μπεσαμέλ, για να το μετατρέψετε σε παστίτσιο. Ή σαν τις ιστορίες που μου λέγανε οι σερβιτόροι στο Abreuvoir: για το ζευγαράκι που ζήταγε κέτσαπ για το chateaubriand του ή τον τύπο τον πολλά βαρύ που ήθελε το ταρτάρ του καλοψημένο.

Τα παγάκια ενδείκνυνται μόνο για το σώσμα του κοντοχωριανού μας.

Το πράγμα είναι απλό. Είτε απολαμβάνουμε ένα μεγάλο κρασί σε ελεγχόμενο περιβάλλον είτε τη βρίσκουμε με το σώσμα του κοντοχωριανού μας, για το οποίο τα παγάκια ενδείκνυνται· όχι μόνο για να παγώσει η χάλια γεύση του, αλλά και για να μη μας βαρέσει κατακούτελα.

Μια πιο μετριοπαθής λύση θα ήταν να καταφύγετε σε πλαστικά παγάκια, αλλά δεν γνωρίζω ταβέρνα που ν’ ακούει στο όνομα «η ψαρότρατα του Βαγγέλη» που να τα διαθέτει. Ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι γλυκοπίνω ένα grand cru του Bordeaux και μέσα να επιπλέουν γαλαζωπά παγόβουνα. Συγγνώμη, αλλά είναι θέμα κουλτούρας. Αμερικανάκι δεν έγινα ακόμα.

Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιες εστέτ λύσεις. Στο μεγάλο οινοποιείο St Estèphe αγόρασα μια ιδιοφυή καράφα, η οποία διαθέτει ειδική κοιλότητα για καμιά δωδεκαριά παγάκια, δροσίζοντας το ελιξήριο και όχι νερώνοντάς το.

Και ειδικά για το λευκό κρασί, μια ρωμαϊκά κομψή ιδέα είναι να παγώσετε πράσινα σταφύλια που θα χρησιμοποιήσετε αντί για παγάκια.

Διαβάστε ακόμα: Σας τη σπάνε οι sommeliers;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ξέρετε ότι στο Andro προτιμάμε τα κλασικά looks, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε βαρετοί. Ιδού τα items που ξεχωρίσαμε στις πασαρέλες, αλλά στην διαχρονική εκδοχή τους. Η αλλαγή του καιρού δεν να μας πτοεί -προετοιμαζόμαστε με στυλ για το επερχόμενο κρύο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Είναι το πιο συνηθισμένο παντελόνι στη ντουλάπα μας. Μας συντροφεύει σε πολλές περιστάσεις και δεν πρόκειται ποτέ να μας προδώσει. Ωστόσο, ξέρουμε να διαλέγουμε το τζην που μας ταιριάζει; Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές πριν το αγοράσετε. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το Μουσείο εγκαινιάζεται σήμερα (1η Οκτωβρίου) και φιλοδοξεί να γίνει πόλο έλξης διεθνούς σημασίας και ακτινοβολίας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ι.&α. Βικέλας ΑΕ μάς ξεναγεί στο εσωτερικό του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μας ενδιαφέρει πώς ντύνονταν οι πλούσιοι του 19ου αιώνα; Ναι, διότι το στυλ ξέρει να «μιλάει» πάνω μας ανεξάρτητα την εποχή. Μπορεί το χρήμα να ανοίγει πολλές πόρτες, όμως, το προσωπικό μας στυλ μπορεί να ανοίξει περισσότερες. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro