Signet δαχτυλίδι και μάλιστα στο μικρό δάχτυλο; Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα (artofmanliness.com/garrard.com).

Θυμάμαι τον εαυτό μου να φοράει δαχτυλίδι από έφηβος. Στην αρχή δειλά, υπό το φόβο της αποβολής από το σχολείο, στη συνέχεια με μεγαλύτερη τόλμη. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με το μετά-πανκ να αρχίζει να ξεθυμαίνει και το new wave να παίρνει τα πάνω του, ήταν ένας τρόπος να πας κόντρα σε κάθε νόρμα.

Τότε ήταν που άρχισαν να πυκνώνουν και τα τρυπημένα αντρικά αυτιά. Νεωτερισμός για την εποχή, τον οποίο δεν ασπάστηκα λόγω της απύθμενης φοβίας που έχω με τα τρυπήματα και τις βελόνες. Το έχω μετανιώσει πολλές φορές, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ποτέ, όμως, δεν μετάνιωσα για την εμμονή που απέκτησα με τα δαχτυλίδια.

Πολλοί άντρες αφήνουν γυμνά τα δάχτυλά τους επειδή πιστεύουν πως αυτά τα μπιχλιμπίδια πρέπει να βρίσκονται μόνο στο γυναικείο οπλοστάσιο. Τρανό λάθος. Η ιστορία των ανδρικών δαχτυλιδιών μάς πηγαίνει αιώνες πίσω: στους Ρωμαίους αυτοκράτορες ή στους ευγενείς και προύχοντες. Ήταν πάντοτε ένα σημαίνον δείγμα ανωτερότητας, είχε μια σημασιολογική οντότητα από μόνο του. Δεν μπορούσε να το φορέσει ο οποιοσδήποτε, έπρεπε να είναι ένα εξουσιαστικό πρότυπο.

Το δαχτυλίδι που φοράει ο Πάπας Φραγκίσκος (actualidadereligiosa.com).

Το ότι έγινε μέρος της pop (και ιδιαιτέρως της rock) κουλτούρας δεν μας χαλάει καθόλου. Η σύγκλιση των φύλων, η διαμόρφωση μιας φιλοσοφίας που ξεπερνάει τα στεγανά (έχουν παρέλθει «αιώνες» από την ανδρόγυνη μορφή του David Bowie και του Μarc Bolan) και, εντέλει, η αποδοχή της διαφορετικότητας ως μια ακόμη εκδοχή του καθημερινού, απενοχοποίησε όλα τα καλούδια με τα οποία μπορεί να στολίσει ο άνδρας τον εαυτό του. Του δαχτυλιδιού το ανάγνωσμα, λοιπόν.

Πού το φοράς

Ανατρέχω εκ νέου στην παλαιολιθική εποχή των 90’s και στις απύθμενες χαζομάρες που άκουγες τότε. «Αν φοράς σκουλαρίκι στο δεξί αυτί, τότε είσαι gay», διατεινόταν ο ένας. «Αν βάλεις δαχτυλίδι στον αντίχειρα σημαίνει πως είτε είσαι σατανιστής είτε ψάχνεσαι με άντρες», συμπλήρωνε ο άλλος. Αυτές οι αστειότητες, εν είδει λαϊκών μύθων, ουδεμία σχέση είχαν -φυσικά- με την πραγματικότητα.

Ο παράμεσος είναι ο κλασικός «ring finger». Το καταλαβαίνεις όταν παντρεύεσαι που ο κουμπάρος σου φοράει στο συγκεκριμένο δάχτυλο τη βέρα.

Ας το ξεκαθαρίσουμε: δεν υπάρχει δάχτυλο στο ανδρικό χέρι που απαγορεύεται διά ροπάλου να ντυθεί με ένα δαχτυλίδι. Δεν υπάρχει κανένας στυλιστικός κανόνας που να μας αποτρέπει να το κάνουμε. Φυσικά, το ποιο δάχτυλο θα επιλέξουμε έχει τη σημασία του (όχι πάντα, αλλά κάποιες φορές).

O Κιθ Ρίτσαρντς με το δαχτυλίδι νεκροκεφαλή (inaudibleprod.com).

Ας πούμε: μπορείς να φορέσεις στον αντίχειρα δαχτυλίδι, ειδικά αν φοράς και σε κάποιο άλλο δάχτυλο ένα έτερο. Οχι, δεν υπάρχει κάποιο κρυφό μήνυμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το συναντάς πολύ συχνά, αλλά προσδίδει δυναμισμό. Θυμάμαι τον μέγα τροβαδούρο Θάνο Ανεστόπουλο να δίνει τον τόνο στα τραγούδια του χτυπώντας το ξύλο της κιθάρας του με το δαχτυλίδι που φορούσε στον αντίχειρα.

Το δαχτυλίδι στην δείκτη, ναι, σημαίνει κάτι: είναι το δάχτυλο της επικοινωνίας. Μ΄ αυτά δείχνουμε (αν και δεν πρέπει). Στα παλιά χρόνια, οι ευγενείς συνήθιζαν να φορούν στον δείκτη signet δαχτυλίδια με το οικόσημό τους. Το δαχτυλίδι στον μέσο, επίσης, δεν φέρει κάποιο μήνυμα. Για πρακτικούς λόγους, όμως, δεν γίνεται να είναι κάποιο ογκώδες. Στο τέλος δεν θα μπορείς να πιάσεις ούτε το πιρούνι σου.

Ο Μάρλον Μπράντο ως Στάνλεϊ Κοβάλσκι στο «Λεωφορείο ο πόθος» με ευδιάκριτο δαχτυλίδι στον παράμεσο (The Telegraph).

Ο παράμεσος είναι ο κλασικός «ring finger». Το καταλαβαίνεις όταν παντρεύεσαι και ο κουμπάρος σού φοράει στο συγκεκριμένο δάχτυλο τη βέρα. Άρα, ο συμβολισμός είναι προφανής. Όταν έχασα τη βέρα μου σε κάποιες διακοπές, αντί να αποφασίσω να φτιάξω καινούργια, φόρεσα ένα δαχτυλίδι με πέτρα και έλυσα το θέμα. Έκτοτε, ακολουθώ τον συγκεκριμένο στυλιστικό κανόνα.

Δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο. Η πιο unique και εκλεπτυσμένη επιλογή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κίμων Φραγκάκης φοράει τη chevalière του προπάππου του από τη Σκωτία (Andro.gr).

Τέλος, το μικρό δάχτυλο είναι μια unique επιλογή. Είναι το δάχτυλο που επέλεγαν οι ευγενείς, οι βασιλείς και οι πλούσιοι να φορούν το δαχτυλίδι τους. Συνήθως έφερε και σφραγίδα (signet) που ήταν και η επίσημη σφραγίδα του ανδρός στα γράμματα που έστελνε. Στις μέρες μας φέρει την ονομασία pinky ring αν και μας αρέσει να παραμένουμε στον γαλλικό όρο της chevalière (που δηλοί το δαχτυλίδι του ιππότη). Είναι κομψό αν ξέρεις τι να βάλεις και καταστρέφει όλη την εμφάνιση αν βάλεις κάποιο δαχτυλίδι που δεν κάνει για το συγκεκριμένο δάχτυλο. Πρέπει να είναι λεπτό, μικρό και κατά προτίμηση οικογενειακό κειμήλιο. Αν έχετε κάποιο από χρυσό να το προτιμήσετε.

Μπορεί κανείς να βρει εξαιρετικά δείγματα σε χρυσό, λευκόχρυσο, ατσάλι, ασήμι, πλατίνα, τιτάνιο, μαρκασίτη, βολφράμιο έως κεραμικά και ξύλινα.

Τι υλικό

Εδώ κι αν οι επιλογές είναι απειράριθμες. Εχει σημασία τι μας αρέσει, τι ταιριάζει με τα ρούχα που φοράμε, πόσα χρήματα είμαστε σε θέση να ξοδέψουμε και επιπλέον -σημαντικό, αλλά το ξεχνάμε- αν είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο υλικό. Μπορεί κανείς να βρει εξαιρετικά δείγματα δαχτυλιδιών σε χρυσό, λευκόχρυσο, ατσάλι, ασήμι, πλατίνα, τιτάνιο, μαρκασίτη, βολφράμιο έως κεραμικά και ξύλινα (άκρως οικολογικά). Το θέμα είναι να ξέρουμε γιατί το επιλέγουμε το συγκεκριμένο υλικό κι αν πραγματικά μάς ταιριάζει.

Πώς το καθαρίζουμε

Ενας επαγγελματίας κοσμηματοπώλης θα μας σώσει. Αν πάλι θέλουμε να το κάνουμε μόνοι μας το μόνο που χρειαζόμαστε είναι νερό, ένα ήπιο καθαριστικό, οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και ένα απαλό βαμβακερό πανί αν επιλέξουμε το στεγνό καθάρισμα. Προσοχή: μακριά από ισχυρά χημικά ή χλωριωμένο νερό. Είναι δύο από τους βασικότερους εχθρούς των δαχτυλιδιών μας. Μπορούν να τα διαβρώσουν, να τα αποχρωματίσουν, έως και να τα κάνουν να λασκάρουν στα δάχτυλά μας. Ειδικά αν έχετε δαχτυλίδι με πετράδι, τότε θα το καταστρέψετε ολότελα.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα δαχτυλίδια πάνε στους άντρες; Συμβουλεύει ο ΓιώργοςσΚωνσταντινίδης.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top