Watch-Repair

    Η ταλαιπωρία των ρολογιών είναι καθημερινή και συνεχής. Και αν τα φοράτε κι αν δεν τα φοράτε!

    Ένας μετρονόμος χρειάζεται αγάπη. Είναι σαν τα αληθινά μαργαριτάρια: αν δεν τα φοράς, πεθαίνουν. Ή σαν τον Μπούρδα, το Λαμπραντόρ σας: αν δεν το πάτε βόλτα στις 9 μ.μ., πέφτει σε κατάθλιψη. Τα ρολόγια έχουν ψυχή κι είναι πολύτιμα. Όπως μια φιλία πρέπει να την ποτίσεις για ν’ ανθίσει, έτσι κι αυτά πρέπει να τα περιποιείσαι για να διαρκέσουν. Η ταλαιπωρία τους είναι καθημερινή και συνεχής. Και αν τα φοράτε κι αν δεν τα φοράτε!

    Στην πρώτη περίπτωση, ξεκουράστε τα και καθαρίστε τα. Ένα μαλακό πανί ή ένα κομμάτι από δέρμα σαμουά είναι ιδανικά. Για επίμονους λεκέδες, χρησιμοποιείστε νερό με σαπούνι και οδοντόβουρτσα. Όσο για τους λεκέδες από λίπος, το καθαρό οινόπνευμα, όπως κάθε παλιό καλό γιατροσόφι, κάνει θαύματα. Κάθε καθαρισμός πρέπει πάντα να ακολουθείται από άφθονο ξέπλυμα με χλιαρό νερό.

    Στην περίπτωση που το έχετε στο κουτί του να κάθεται, ξεκουνήστε το τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το χρόνο, ώστε να μην «πιάσει άλατα» ο λεπτεπίλεπτος μηχανισμός του. Το masterpiece πρέπει να το έχετε στα όπα όπα: να το φυλάτε μακριά από την υγρασία και το φως του ήλιου, αν θέλετε να το προστατέψετε και να το διατηρήσετε στην αρχική του κατάσταση.

    Ένα καλό ρολόι όμως είναι και σαν τα παιδιά. Πρέπει τακτικά να το πηγαίνετε στον γιατρό. Εμπιστευτείτε σ’ αυτόν την αλλαγή της μπαταρίας. Η ερμητικότητά του στο νερό, την άμμο, τη σκόνη, πρέπει να εξακριβώνεται κάθε τρία χρόνια τουλάχιστον. Ο ρολογάς σας διαθέτει ειδικό μηχάνημα γι’ αυτό το σκοπό. Προτού φύγετε για διακοπές, δώστε του να εξακριβώσει κατά πόσον η αλλαγή της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει διαστολή των αρμών. Οι διορθώσεις που θα κάνει είναι πολλές φορές της τάξης του εκατοστού του χιλιοστού, αλλά ακόμα και τέτοιες αδιόρατες παραμορφώσεις αρκούν για να καταστρέψουν τη στεγανότητα του κοσμήματος που στολίζει τον καρπό σας.

    Αν το έχετε στο κουτί του να κάθεται, ξεκουνήστε το τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το χρόνο, ώστε να μην «πιάσει άλατα» ο λεπτεπίλεπτος μηχανισμός του.

    Όσο για τον μηχανισμό, πρέπει να καθαρίζεται και να ρεγουλάρεται κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια. Εδώ το κάνετε για το αυτοκίνητό σας, που κοστίζει και λιγότερο. Αυτό ονομάζεται «πλήρες σέρβις»: το ρολόι αποσυναρμολογείται και ξαναμοντάρεται απ’ την αρχή. Είναι καλό για το ρολόι, αλλά όχι απολύτως απαραίτητο. Τις περισσότερες φορές αρκεί να το ρυθμίσουν άμα πηγαίνει πίσω. Μην τολμήσετε ποτέ να παίξετε τον μαθητευόμενο ωρολογοποιό. Το άνοιγμα και το σκάλισμα ενός μηχανισμού είναι μια ειδικότητα που απαιτεί χρόνια εμπειρίας και τεράστια ειδημοσύνη.

    Το φθηνότερο σέρβις για ένα ρολόι υψηλής ωρολογοποιίας κοστίζει γύρω στα €280 και θα πάρει δύο με τέσσερις μήνες. Και αν έχετε στην κατοχή σας ένα minute-repeater tourbillon ή κάτι παρόμοιο, η όλη ιστορία θα πάει δέκα φορές παραπάνω. Αλλά μιλάμε για ένα ρολόι που μπορεί να κοστίζει και €350.000. Σαν φορητή βιλίτσα. Που σας τη χάρισε η αγαπημένη σας γιατί της λέτε «καλημέρα» το πρωί, δεν ροχαλίζετε πολύ και της αγοράζετε μαργαρίτες. Οπότε η τιμή ακούγεται λογική.

    Όλα μπορούν να επιδιορθωθούν, εκτός από τα ρολόγια με ηλικία μεγαλύτερη των 25 ή 30 χρόνων. Οι δείχτες μπορεί να’χουν σκουριάσει, αλλά είναι καλύτερα να τους αφήσετε ως έχουν και να μην τους αντικαταστήσετε. Είναι όπως με ένα ζωγραφικό πίνακα. Αν του φιξάρεις τα χρώματα, θα δείχνει υπέροχος, αλλά θα χάσει σε αξία.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top