Τα ανδρικά κουρεία είναι ένα άβατο. Εκεί δεν χωρούν γυναίκες, δεν έχουν δικαίωμα να περάσουν στον άμβωνα.

ΜΙΑ ΟΛΟΤΕΛΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το 1989 ο Διονύσης Σαββόπουλος αποφασίζει να βγάλει ένα δίσκο που ξεκουνάει τον βυθό του ελληνικού βάλτου και στρέφει κατά πάνω του ουκ ολίγα βέλη. Τον ονομάζει «Το κούρεμα». Ήταν μια κυριολεκτική πράξη. Όντως, ο Νιόνιος αποχωρίστηκε τη μακριά του κόμη (όση του είχε μείνει τέλος πάντων) και το μούσι του που για δεκαετίας ήταν κάτι σαν «πανοπλία» προσώπου.

Ήταν, προφανώς, μια συμβολική πράξη αφαίρεσης του παλαιού εαυτού του και την ανάδυση ενός νέου, άφθαρτου, clean cut προσώπου. Μια στιγμή: είναι ο μόνος; Μπορεί να μην είμαστε όλοι τραγουδοποιοί ή έστω καλλιτέχνες για να συμβολοποιούμε ακόμη και τις πλέον καθημερινές πράξεις, όμως, κατ’ ουσίαν αυτό δεν κάνουμε όπως επισκεπτόμαστε τον μπαρμπέρη;

Η αφαίρεση των τριχών δεν είναι μόνο μια ανάγκη, αλλά ένας αποχωρισμός. Κάτι ολότελα προσωπικό φεύγει και χάνεται για να ανανεωθεί αενάως. Οι άντρες αποκτούν την εξωτερική τους υπόσταση όταν σκάσει μύτη η πρώτη -άγουρη- τριχοφυΐα στο πάνω χείλος. Είναι αυτό το αντιαισθητικό χνούδι, τη στιγμή που ο οργανισμός μας αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να αποχωριστεί την παιδικότητά του και να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Λιγότερο σπορ και περισσότερο για σικ εμφανίσεις, το Portugieser Perpetual Calendar δεν υπάρχει περίπτωση να μην θέσει τον τόνο.

Έχεις ανάγκη, αυτή τη λίγη ώρα που θα περάσεις με τον κουρέα σου να αδειάσεις από σκέψεις και σκοτούρες.

Έκτοτε, θα ξυριστούμε άπειρες φορές. Θα κοπούμε άπειρες φορές. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που θα αποφασίσουμε πως θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή: να αφήσουμε μουστάκι, μούσι, μια ιδέα τριχών στο πηγούνι (αυτό που λέγαμε παλιά «τραγί»). Οτιδήποτε κάνουμε ξεπερνάει την έννοια των τριχών. Είναι μια απόφαση, μια δήλωση παρουσίας.

Την ώρα του ξυρίσματος ο χρόνος παύει να υφίσταται. Για όλες τις άλλες στιγμές ένας χρονογράφος της IWC μπορεί να μας πληροφορήσει κομψά.

Η επίσκεψη στα μπαρμπέρικα και τα κουρεία είναι μια ολότελα ανδρική υπόθεση. Είναι ένα άβατο. Εκεί δεν χωρούν γυναίκες, δεν έχουν δικαίωμα να περάσουν στον άμβωνα. Λείπουν οι φαζαριόζικες ομιλίες τους για εκείνο και το άλλο. Λείπουν τα γυναικεία περιοδικά, καθώς περιμένεις τη σειρά σου. Έχεις ανάγκη, αυτή τη λίγη ώρα που θα περάσεις με τον κουρέα σου να αδειάσεις από σκέψεις και σκοτούρες. Να αποχαιρετήσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου που μέχρι πριν από λίγα λεπτά το κατείχες και τώρα αναμένεις να δημιουργηθεί ξανά σε λίγο καιρό. Ένας αέναος κύκλος ανδρικής ωρίμανσης.

Η αφαίρεση των τριχών δεν είναι μόνο μια ανάγκη, αλλά ένας αποχωρισμός. Κάτι ολότελα προσωπικό φεύγει και χάνεται για να ανανεωθεί αενάως.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Πόσο χρόνο διαθέτουμε όταν πηγαίνουμε στον κουρέα; Οι γυναίκες καμώνονται πως όταν επισκέπτονται τα κομμωτήρια ξεχνούν να φύγουν. Έχουν τόσα πολλά να κάνουν εκεί. Εμείς δεν είμαστε έτσι – ευτυχώς. Ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά για ΄μας τους άντρες. Έχουμε, όντως, να κάνουμε λιγότερα σε ένα κουρείο, αλλά όχι (και) λιγότερο σημαντικά.

Σε εκείνες τις σπάνιες στιγμές χαλάρωσης όπου αφήνεις τον κουρέα να αναλάβει τον καλλωπισμό σου, ο χρόνος αποκτάει άλλη διάσταση. Γίνεται ρευστός, αδιάφορα υπολογίσιμος. Επανέρχεσαι στη γνωστή συνθήκη του μόνο αφότου έχεις τελειώσει. Και τότε διαπιστώνεις πως φοράς στον καρπό σου ένα από τα εμβληματικά κομμάτια της IWC, το Portugieser Perpetual Calendar.

Το 2003 καταγράφηκε η πρώτη του εμφάνιση κι έκτοτε έχουν υπάρξει κάποιες αναθεωρήσεις δίχως όμως να αλλάξει δραστικά το προφίλ του. Ήταν όμορφο, έγινε ακόμη πιο όμορφο. Το ρολόι φτιάχτηκε από έναν εμπνευσμένο δημιουργό, τον Kurt Klaus. Οι δικές του δημιουργίες ήταν αυτές που έθεσαν νέους κανόνες στα ρολόγια χειρός.

Οι άντρες αποκτούν την εξωτερική τους υπόσταση όταν σκάσει μύτη η πρώτη -άγουρη- τριχοφυΐα στο πάνω χείλος. Μεγαλώνοντας αποκτούν κι άλλες «γλυκές» εμμονές. Μια από αυτές είναι το ρολόι τους.

Η συλλογή των Portuguese και ιδιαιτέρως τούτο το ρολόι θαυμάζεται για το κλασικότροπο στυλ, αλλά και για τον σχεδιασμό του που ξεπερνάει το «τώρα» και θέτει τις βάσεις να γίνει διαχρονικό. Η φάση της σελήνης στην κεφαλή του καντράν δεν περνάει απαρατήρητη. Αντιθέτως, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη σύνθεση του ρολογιού δημιουργεί έναν εκλεκτό και ιδιαίτερο συνδυασμό.

Ο «χρυσός» κύκλος 18 καρατίων που το περιβάλλει (διάμετρος 44,2 m.m.), η ολοκαίνουργια καλίμπρα του σε σχέση με την προηγούμενη βερσιόν του, οι 168 ώρες αυτονομίας του στην κίνηση, η δυνατότητά του αντέχει σε 3 bar κάτω από το νερό, το δερμάτινο λουρί του από αλιγάτορα και κάμποσα άλλα στοχεία -εμφανή και μη- το κάνουν μια εξαιρετική επιλογή. Λιγότερο σπορ και περισσότερο για σικ εμφανίσεις, το Portugieser Perpetual Calendar δεν υπάρχει περίπτωση να μην θέσει τον τόνο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στις εμφανίσεις σας. Είναι ένα ρολόι που θα «μιλήσει» αν το συνδυάσετε με πουκάμισο (τι ωραία αντίθεση να είναι σκούρου χρώματος έτσι ώστε να δέσει με την ανοιχτόχρωμη ένδυση του καντράν) και σακάκι. Οτιδήποτε άλλο θα το κάνει να μοιάζει να περπατάει σε λάθος δρόμο.

Σε σχέση με τα ρολόγια της «οικογένειας» Portuguese, αυτό το εύμορφο Portofino είναι πιο ανάλαφρο.

Κι αν φοράτε ένα Portofino Chronograph; Πρόκειται, επίσης, για ένα ακόμη από τα εμβληματικά ρολόγια της IWC. Κι αυτό με τη σειρά του μας έρχεται στο σήμερα μέσω βελτιώσεων, τροποποιήσεων και αναθεωρήσεων που το έκαναν ακόμη πιο λειτουργικό και όμορφο.

Σε σχέση με τα ρολόγια της «οικογένειας» Portuguese, αυτό το εύμορφο Portofino είναι πιο σπορ. Τα επιμέρους σημεία του είναι πιο στρογγυλεμένα και μικρότερα, η διάμετρός του είναι κατά τι μικρότερη (42 m.m.), το λουρί του πιο στενό, έχει 44 ώρες αυτονομία, αντέχει σε 3 bar, και είναι ο ιδανικός σύντροφος στη θάλασσα, καθώς θα σας πηγαίνει ένα σκάφος στα πέρα μέρη.

Οτιδήποτε κάνουμε ξεπερνάει την έννοια των τριχών. Είναι μια απόφαση, μια δήλωση παρουσίας. Όπως και το ρολόι που φοράμε.

Σε αντίθεση με άλλους χρονογράφους ανταγωνιστικών εταιρειών, τούτος εδώ είναι λιγότερο σπορ (άρα δεν θα σας περιορίσει) και ουδόλως formal για να πρέπει να τον φοράτε μόνο σε επίσημες περιστάσεις. Κείται κάπου στο ενδιάμεσο χώρο δίνοντάς μας τη δυνατότητα, χάρη στην ευελξία της εμφάνισή του, να το προσαρμόσουμε στις ανάλογες συνθήκες. Μια ακόμη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: μπορεί να αναδείξει ακόμη κι έναν λεπτό καρπό λόγω του μεγέθους του, ενώ δεν χάνεται σε έναν πιο εύρωστο.

//INFO:

Φωτογραφία – Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης.
Βοηθός: Ανδρέας Σούτσης.
Μοντέλο: Ο ηθοποιός Ρένος Ρώτας.
Μade to measure denim Πουκάμισο: TRUMAN, Βαλαωρίτου 8.
Μade to measure Σακάκι: TRUMANΒαλαωρίτου 8.
Ρολόγια: Portugieser Perpetual CalendarPortofino Chronograph.

Ευχαριστούμε το DON Barber & Groom, Αμερικής 23, για τη φιλοξενία.

 

Διαβάστε ακόμα: Δερμάτινα sneakers κατά παραγγελία, το ιδανικό smart casual παπούτσι για την άνοιξη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top