Από τους πρώτους που επαναλάνσαραν το κοστούμι με γιλέκο ήταν ο γελαστός Νικόλαος στο γάμο του στις Σπέτσες, προ δεκαετίας. Συχνάκις έκτοτε βλέπουμε το στυλ αυτό σε ράπερ και σε νεο-δανδήδες παροικούντες την έκθεση Pitti Uomo. (Photo by Chris Jackson/Getty Images).

Είχαμε τη συνήθεια να το διασταυρώνουμε κυρίως σε γάμους, σε εκδοχή «μεγάλου τραλαλά», με φράκο και λαιμοδέτη. Ή στην έκδοση streetstyle, ως φόρο τιμής στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά Saved by the Bell. Πλέον, ξαναβλέπουμε το γιλέκο να επιστρέφει δυναμικά στις βιτρίνες, στις σελίδες των περιοδικών (όσων…) και στο δρόμο. Μαζί με το παντελόνι και το σακάκι, το trois pièces αποτελεί την Αγία Τριάδα του κοστουμιού.

Πώς εξηγείται αυτή η χαρίεσσα επιστροφή ενός στυλ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μπαμπαδίστικο» πριν από μερικά χρόνια; Στον περίφημο παριζιάνικο οίκο Cifonelli επισημαίνουν: «Οι άντρες δείχνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην κομψότητα, στο πιο εκλεπτυσμένο ντύσιμο». Και το κοστούμι trois pièces αποτελεί ένα είδος τελείωσης. Επιπλέον, η μόδα των χίπστερς, η οποία αρέσκεται να παίζει με τους κώδικες του chic retro, αποενοχοποίησε εκείνους που φοβόντουσαν ότι θα τους κατηγορήσουν για παθητικότητα ή πως το ενδιαφέρον τους για τη μόδα είναι κάπως αμφιλεγόμενο.

Οι άνδρες δεν νοιάζονται πια αν τα ρούχα τους φαίνονται σε κάποιους λιγότερο αρρενωπά. Αντίθετα. Είναι τσιμπολογώντας από το πιο παραδοσιακό βεστιάριο που εκφράζουν την επιθυμία τους να ξεχωρίσουν. Οπότε όλο και περισσότεροι γλιστράνε ένα γιλέκο κάτω απ’ το σακάκι τους.

Απλή επιθυμία να δείχνουνε κομψοί; Όχι μόνο. Είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος τις διαφορές αντιμετώπισης σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον. Το trois pièces ακόμα σπανίζει. Οπότε, άμα το φοράς, ξεχωρίζεις αμέσως σε μια συγκέντρωση ή ένα meeting. Σου καρφώνεται στη μνήμη, οι άνθρωποι σε θυμούνται. Η κομψότητά του γοητεύει: οι επαφές γίνονται πιο εύκολες. Δίνει την ευκαιρία για μια φιλοφρόνηση, π.χ., πράγμα που επιτρέπει να πιάσεις συζήτηση. Κατά τη διάρκεια δύσκολων διαπραγματεύσεων, χαρίζει αυτοπεποίθηση, κύρος.

Το γιλέκο (όπως και το σταυρωτό σακάκι) δεν ανέχεται το περίπου. Mακριά από το prêt-à-porter. Αν ονειρεύεστε να δωρίσετε στον εαυτό σας το πρώτο του trois pièces, σπρώξτε καλύτερα την πόρτα ενός ράφτη.

Ωστόσο, αυτή η θέληση για διάκριση προϋποθέτει το σεβασμό ορισμένων πολύ συγκεκριμένων κανόνων, ώστε να μην τα κάνετε μούτι. Το γιλέκο (όπως και το σταυρωτό σακάκι) δεν ανέχεται το περίπου. Διαφορετικά πρόκειται για καταστροφή. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα.

Πρώτη συμβουλή: μακριά από το prêt-à-porter, ώστε αποφύγετε το σύνδρομο του γκαρσονιού. Αν ονειρεύεστε να δωρίσετε στον εαυτό σας το πρώτο του trois pièces, σπρώξτε καλύτερα την πόρτα ενός ράφτη. Θα σας πάρει τα μέτρα για ένα άψογο γιλέκο, που θα δομήσει τη σιλουέτα σας και θα αναδείξει την κορμάρα σας. Και θα πηγαίνει γάντι τόσο στους βεργολύγερους όσο και στους γεματούληδες: όντως, ένα σκούρο γιλέκο κρύβει καλύτερα την μπακίτσα από ένα τσιτωμένο πουκάμισο από το οποίο ξετσουτσουμίζει ο αφαλός ή το δασύτριχο στέρνο σας.

Ο ράφτης ξέρει ότι η αρμονία του συνόλου βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να φαίνεται ούτε χιλιοστό πουκαμίσου μεταξύ γιλέκου και παντελονιού. Αυτό απαιτεί προσαρμογές στη μόδα των πιο χαμηλών παντελονιών. Ευτυχώς, τα πιο μεσάτα επιστρέφουν, πράγμα το οποίο επιτρέπει και την επιστροφή στο αρχικό κόψιμο του γιλέκου, πιο κοντό, το οποίο παραμένει και το πιο αρμονικό. Άλλη λεπτομέρεια: Καθώς το γιλέκο κρύβει το πάνω μέρος του παντελονιού, είναι δύσκολο να περάσετε μια ζώνη με ογκώδη αγκράφα, η οποία θα δημιουργούσε ένα κακόγουστο ανάγλυφο. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να επιλέξετε παντελόνια που σφίγγουν στο πλάι ή να το φορέσετε με τιράντες.

Πρόταση του οίκου Cifonelli (guide.parisiangentleman.fr).

Όσο για το ύψος του γιλέκου, πρέπει να βγαίνει πάνω από το κούμπωμα του σακακιού, είτε μιλάμε για ένα, δύο ή τρία κουμπιά. Από την άλλη, αν και είναι θέμα γούστου, προσωπικά βρίσκω φρίκη τα γιλέκα που κουμπώνουν τόσο ψηλά που δεν βλέπεις πλέον το πουκάμισο -χαλάει την αρμονία. Καλό είναι ν’ αφήνετε να περνάει το φως.

Συνήθως, το γιλέκο σας θα είναι εφοδιασμένο με έξι κουμπιά (εκ των οποίων το τελευταίο, όπως και για το κοστούμι, δεν κλείνει ποτέ) και με δύο, τρεις ή τέσσερις τσέπες. Αλλά οι φόρμες του ποικίλλουν περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε. Το αποκορύφωμα του σικ είναι το σταυρωτό γιλέκο με διπλό κούμπωμα. Φοριέται με μονόπετο σακάκι, όχι με σταυρωτό γιατί χάνεται, συν ότι δημιουργείται μια υπέρθεση υφασμάτων που κρύβει τη μέση. Εκτός, βέβαια, κι αν συνηθίζετε να πηγαινοέρχεστε στη Σκοτία.

Όσο για τα γιλέκα που προορίζονται για επίσημες περιστάσεις, είναι πάντα στα πάνω τους. Για ένα γάμο, επιλέγουμε κάποιο σε διαφορετικό χρώμα, για παράδειγμα ένα λευκό πικέ. Για καθημερινή χρήση, μπορούμε να παίξουμε με χρώματα και μοτίβα που κάνουν κοντράστ με το σκούρο κοστούμι: καρό, tartan ή pied de poule.

Τελευταία σύσταση για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της εμφάνισής σας: ποτέ γιακάς πουκαμίσου χωρίς γραβάτα. Αν ξεχάσετε αυτήν την πινελιά, όλη σας η προσπάθεια να ξεχωρίσετε θα πάει στράφι. Θέλετε να παίξετε στην πρώτη κατηγορία, έτσι δεν είναι;

 

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα δείχνετε cool με γραβάτα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top