SONY DSC

    Αναζητήστε τα μεγαλύτερα brands. Υπάρχει μια πυραμίδα που σχηματίζεται από 50 περίπου top εταιρείες. Αλλά στην κορυφή συνήθως βρίσκονται δύο: Patek Philippe και Rolex.

    Αν θέλετε ένα ρολόι με αξεπέραστο στυλ ή απλώς κάποιο που κανένας άλλος δεν μπορεί να αποκτήσει, πάτε για vintage. Αλλά στην ωρολόγια γλώσσα, «vintage» σημαίνει πολλά παραπάνω από ομορφιά και σπανιότητα. Πραγματικά συλλεκτικά είναι τα ρολόγια που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1935 (χονδρικά, από τότε που η ελβετική ωρολογοποιία τελειοποίησε εφευρέσεις όπως το αντικραδασμικό σύστημα-shockproof) και του 1985 (όταν το CAD/CAM, ένα αυτοματοποιημένο λειτουργικό σύστημα που δεν επινοήθηκε από χέρι ωρολογοποιού, καθιερώθηκε ως η τυπική διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής). Είτε αγοράσετε ένα Hamilton προς €500 είτε ένα Patek Philippe προς €50.000, κάνετε μια σοβαρή επένδυση, από την οποία με την πάροδο του χρόνου θα βγείτε κερδισμένος. Τι πρέπει να ξέρετε:

    Αγοράστε το από έναν καταξιωμένο έμπορο μεταχειρισμένων ρολογιών ή από ένα έγκριτο κατάστημα υψηλής ωρολογοποιίας ή από μια δημοπρασία. Ο έμπορος πρέπει να είναι μέλος επαγγελματικής εμπορικής οργάνωσης (π.χ. της «The International Watch & Jewelry Guild»). Σε περίπτωση που δεν μπορούν να σας δώσουν πιστοποιητικό γνησιότητας από τον κατασκευαστή, βρίσκεστε στο λάθος μέρος. Ο οίκος Antiquorum, ειδικευμένος αποκλειστικά σε δημοπρασίες ρολογιών, είναι ο πλέον έγκριτος στην ωρολογοποιία.

    Ζητήστε τα χαρτιά του. Τα αυθεντικά πιστοποιητικά που συνοδεύουν το ρολόι όταν βγαίνει από το εργοστάσιο, με τον αύξοντα αριθμό του, προσθέτουν τεράστια αξία.

    Αναζητήστε τα μεγαλύτερα brands. Υπάρχει μια πυραμίδα που σχηματίζεται από 50 περίπου top εταιρείες. Αλλά στην κορυφή βρίσκονται συνήθως δύο: Patek Philippe και Rolex. Μπορείτε να μείνετε σ’ αυτές, λόγω της ποιότητας και της αναμφισβήτητης αξίας τους.

    Ζητήστε τα χαρτιά του. Τα αυθεντικά πιστοποιητικά που συνοδεύουν το ρολόι όταν βγαίνει από το εργοστάσιο, με τον αύξοντα αριθμό του, προσθέτουν τεράστια αξία.

    Μάθετε για τα μέταλλα. Στα σύγχρονα ρολόγια (αυτά που φτιάχτηκαν μετά το 1985), υπάρχουν κράματα πλατίνας με λευκόχρυσο, λευκόχρυσου με ροζ χρυσό, ροζ χρυσού με κίτρινο. Κι όλα αυτά, με ατσάλι. Με τα vintage ρολόγια, το ατσάλι βάζει στην μπάντα όλα τα άλλα μέταλλα. Γιατί; Διότι ένας ατσάλινος χρονογράφος π.χ. που φτιάχτηκε στα ’40s, στα χρόνια του πολέμου, είναι εξαιρετικά σπάνιος, πράγμα που του προσδίδει μεγαλύτερη αξία και τον καθιστά μοναδικό.

    Διαβάστε ακόμα: Νέο λουράκι για το ρολόι σας; Κάν’ τε το σωστά!

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top