Q&A
white_shirt

Το λευκό πουκάμισο είναι αναπόφευκτο και θεμελιώδες. Εδώ ένα εξέχον δείγμα σε πλούσια ποπλίνα από τον Turnbull&Asser της Jermyn Street του Λονδίνου.

Το άσπρο πουκάμισο είναι σαν τον παρθένο καμβά των ζωγράφων ή τη λευκή σελίδα των συγγραφέων. Σχεδόν τρομακτικό. Έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ταυτόχρονα η ενσάρκωση της απλότητας και να λέει τα πάντα για το άτομό σας.

Συνδυασμένο μ’ ένα σκούρο κοστούμι και μια γραβάτα με διακριτικά μοτίβα (όλα τα μοτίβα ταιριάζουν μ’ ένα άσπρο πουκάμισο), αποπνέει μια διττή εντύπωση ισχύος και σύνεσης, η οποία αντανακλά την αληθινή προσωπικότητα εκείνου που το φοράει.

Το λευκό πουκάμισο ψιθυρίζει εκεί που άλλα επιλέγουν να φωνάξουν. Και συχνά υποχρεώνει τον συνομιλητή να σας πλησιάσει για να ακούσει καλύτερα αυτά που έχετε να πείτε. Είναι αναπόφευκτο και θεμελιώδες.

Γι’ αυτό και στις ταινίες, οι γυναίκες, μετά από μια νύχτα έρωτα, φοράνε το πουκάμισο του καλού τους που είναι πάντα λευκό και ποτέ άλλο χρώμα. Αν οι άντρες είχαν ανάλογη συνήθεια, φαντάζομαι ότι θα έβαζαν το little black dress για σκουφί.

Εντάξει, μπορεί η μόδα να προτείνει διάφορα κουλά κατά καιρούς, η άνοιξη να μπήκε για τα καλά και η θερμοκρασία να έχει αρχίσει να σκαρφαλώνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει ν’ αρχίσετε να κυκλοφορείτε με λουλουδάτα πουκάμισα και κοκοφοίνικες να φυτρώνουν κάτω απ’ το σακάκι σας.

Το στυλ δεν είναι υπόθεση γρηγοριανού ημερολογίου, αλλά περιστάσεων. Κάντε λοιπόν όπως ο Don Draper στο Mad Men και έχετε πάντα ένα λευκό καθαρό πουκάμισο στο συρτάρι του γραφείου σας. Το θέμα είναι, βέβαια, να ξέρετε να το διαλέξετε.

Ακόμα κι αν το γαλάζιο πουκάμισο βρήκε ανοιχτά και μπήκε (στην επιχείρηση), το λευκό παραμένει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στην πανοπλία του μπίζνεσμαν.

Πουκάμισο για το κοστούμι

Ακόμα κι αν το γαλάζιο πουκάμισο βρήκε ανοιχτά και μπήκε (στην επιχείρηση), το λευκό, εκ του οποίου προέκυψε και το «χαρτογιακάς», παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στην πανοπλία του μπίζνεσμαν. Οι φαντεζίστικες επιλογές αποκλείονται, τα πράγματα είναι σοβαρά και τα ανακριτικά φώτα από νέον ανελέητα.

Όσα λιγότερα κουμπιά διαθέτει το πουκαμισάκι (από φίλντισι εννοείται) τόσο καλύτερα θα δείχνετε. Τα κουμπιά πρέπει να είναι «ενεργά» και ουχί διακοσμητικά. Προτιμήστε ένα μοντελάκι από ποπλίνα με λεία ύφανση, με καλή εφαρμογή στο σώμα και στρογγυλεμένο τελείωμα, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αποδράσεις.

Ο γιακάς ενός τέτοιου πουκαμίσου έχει ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες (club). Το είδος αυτό θεωρείται αδίκως κοκεταρία. Ήταν ο κανόνας από τα ‘20s ως τα ‘60s, και μια καλή εικόνα του μας δίνουν στυλάτες τηλεοπτικές σειρές όπως το Downton Abbey et το Mad Men. Φορεμένο με μια μαύρη γραβάτα με λεπτή πλέξη και στενό κοστούμι, κάνει γοητευτικά chic retro.

Το πουκάμισο με κουμπάκια

To button-down collar με το πιο χοντρό του ύφασμα, αποκαλούμενο «oxford», εμφανίστηκε το 1896 από την περιώνυμη φίρμα Brooks Brothers, η οποία έντυνε όλη τη νεοϋρκέζικη upper class. Καταχωρήθηκε δικαίως στο preppy look, αφού το πουκάμισο αυτό υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των φοιτητών της Ανατολικής Ακτής.

Έκτοτε, δεν έχασε τίποτα από τη χρησιμότητα και το ματ λούστρο του. Είναι το κατεξοχήν sport chic πουκάμισο, το οποίο δεν φοριέται ποτέ με κοστούμι, αλλά κυρίως με τζηνάκι και chino, με ή χωρίς γραβάτα, ανάλογα με το πόσο σικάτοι γουστάρουμε να δείχνουμε.

Στη χίπστερ εκδοχή του, και χάρη στην έφεση της μόδας να σπάει τους κανόνες, το ρουχαλάκι φοριέται κουμπωμένο ίσαμε πάνω μαζί με κοστουμιά. Η γραβάτα εξοβελίζεται, ώστε να μην καταστρέψει το εργώδες look. Το όλον συμπληρώνεται από γυαλάκια ηλίου α λα Λένον, ώστε να δείτε το φως το αληθινό.

Το πουκάμισο του σμόκιν

tom_ford

Η χρυσή μπάρα στο γιακά είναι μια επιτήδευση στην οποία υποκύκπτουν και ορισμένοι μοντέρνοι, όπως ο Tom Ford που φοράει συχνά για να του σταθεροποιεί τη γραβάτα. Το συγκεκριμένο πουκάμισο με το στρογγυλό γιακά, είναι δικής του υπογραφής.

Από λευκή ποπλίνα, με κλασικό γιακά (αντί για σπαστό – κάντο όπως ο Σον) και πλισαρισμένο πλαστρόν, επί του οποίου θα κωλώσετε να επιδείξετε τις ικανότητές σας στο ατμοσίδερο, αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη πως είστε ένας άνδρας που ξέρει να ακολουθεί τους κανόνες με γούστο. Εκ των ων ουκ άνευ έτσι και η διευκρίνιση «black tie» αναγράφεται στο κάτω μέρος της πρόσκλησης. Παρακαλώ να φορεθεί με όσο πιο διακριτικά μανικετόκουμπα γίνεται.

 

Διαβάστε ακόμα: «Αυτό Είναι το Νόημα του Στυλ» – Γράφει ο Νίκος Πετρόπουλος.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top