Ένα «κλασικό» laptop; Σίγουρα όχι! Με ένα «flip» έρχονται τα... πάνω-κάτω, κυριολεκτικά.

Ένα «κλασικό» laptop; Σίγουρα όχι. Με ένα «flip» έρχονται τα… πάνω-κάτω, κυριολεκτικά.

Η αγορά υπολογιστών αλλάζει… Κατά κάποιους, όχι απλώς αλλάζει, αλλά σχεδόν παύει να υφίσταται, αφού προχωράμε προς την επονομαζόμενη «Post PC era» ή, ελληνιστί, την «μετά-PC εποχή». Βεβαίως, αυτοί οι «κάποιοι» έχουν κάθε συμφέρον να ευαγγελίζονται το τέλος των PCs (και… μοιραία την άνθιση των tablets), ξεχνούν όμως ότι τα tablets δεν μπορούν (και ούτε πρέπει) να κάνουν όλα όσα επιτυγχάνει ένα laptop για παράδειγμα. Ακόμη και τα super-duper προηγμένα μοντέλα δεν έχουν παρά ελάχιστες δυνατότητες σε επίπεδο δημιουργίας και επεξεργασίας περιεχομένου, ενώ όσο προσπαθούν να τις αποκτήσουν, τόσο περισσότερο μετατρέπονται σε… laptops.

Από την άλλη μεριά, τα laptops προσπαθούν να μετατραπούν (και) σε tablets, ενσωματώνοντας οθόνες αφής, υιοθετώντας πρωτότυπα designs (π.χ. αποσπώμενα πληκτρολόγια) και μπαίνοντας σε… αυστηρή δίαιτα.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι καμία από τις δύο κατηγορίες δεν πρόκειται να «καπελώσει» την άλλη, και είμαι γενικότερα υποστηρικτής της θέσης ότι «τα καλύτερα των δύο κόσμων» σπανίως (εάν όχι ποτέ) μπορούν να συγκεραστούν σε ένα και μοναδικό προϊόν. Η πιο συνήθης κατάσταση που προκύπτει από μια τέτοια προσπάθεια είναι ένα υβρίδιο που δεν κάνει καλά τίποτα από όσα επιτυγχάνουν οι δύο «γονείς» του.

Πρωτίστως είναι ένας φορητός υπολογιστής (ένα ultrabook, για την ακρίβεια), διαθέτει όμως μια σειρά από tablet χαρακτηριστικά που «εκτινάσσουν» την ευχρηστία και τη λειτουργικότητά του.

Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε λοιπόν; Μα σε μια συσκευή που θα καταφέρει να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτόν τον… τέλειο (όσο και ιδεατό) συνδυασμό, αλλά θα διατηρεί μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Μια συσκευή που δεν θα ανήκει στην PC εποχή, αλλά σε μια PC… plus εποχή! (OK, παραδέχομαι ότι ο όρος είναι «κλεμμένος» από τη ρητορική της Lenovo, αλλά είναι τόσο σωστός που δεν μπορώ παρά να τον «δανειστώ»).

Για όσους δεν έπιασαν το υπονοούμενο με το ποπ κορν στη γωνία, το Yoga 2 Pro είναι ένας άψογος media player για τις ταινίες σας.

Για όσους δεν έπιασαν το υπονοούμενο με το ποπ κορν στη γωνία, το Yoga 2 Pro είναι ένας έξυπνος media player για τις ταινίες σας.

Αυτή η «PC plus» εποχή είναι αυτό ακριβώς που αναζητώ ως απαιτητικός χρήστης (όχι, το να τσεκάρω e-mails και να παίζω Angry Birds δεν σημαίνει ότι είμαι power user), και ένα από τα καλύτερα εργαλεία που θα μπορούσα να ζητήσω είναι το ολοκαίνουργιο Yoga 2 Pro που έφτασε πριν λίγες ημέρες στα χέρια μου.

Το Yoga 2 Pro είναι πρωτίστως ένας φορητός υπολογιστής (ένα ultrabook για την ακρίβεια), αλλά διαθέτει μια σειρά από tablet χαρακτηριστικά που «εκτινάσσουν» την ευχρηστία και τη λειτουργικότητά του. Όχι, δεν μπορεί να «αντικαταστήσει» το tablet μου (παρότι ζυγίζει μόλις 1,4 κιλά), αλλά καταφέρνει να μου χαρίσει όλα όσα μου στερούσε το «παραδοσιακό» μου laptop. Και εξηγούμαι…

H ευελιξία του αποδείχθηκε πολύτιμη στο πρώτο μου ταξίδι (δοκιμάστε να ανοίξετε ένα laptop σε economy class… αμ δε!)

Η μπαταρία του διήρκησε σχεδόν ολόκληρη μέρα με ιδιαίτερα εντατική χρήση, κάτι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο από μόνο του, πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς ότι υποστηρίζει μια οθόνη.. εξωτικής ανάλυσης 3.200×1.800 pixels! Οι μετακινήσεις ήταν παιχνιδάκι, αφού το 13-άρι Yoga 2 Pro ζυγίζει με το… ζόρι 1,39 κιλά, ενώ η ισχύς… ξεχειλίζει: Επεξεργαστής Core i5 (βγαίνει και με Core i3 ή i7), 8GB μνήμης, 256άρης δίσκος SSD και όλα τα υπόλοιπα «καλούδια».

Μέχρι τώρα, βέβαια, δεν έχουμε κάτι παραπάνω από ένα «απλώς κορυφαίο» ultrabook… «Και τι έγινε;» θα ρωτήσετε, και θα έχετε δίκιο, μέχρι να σας πω ότι η οθόνη του Yoga 2 Pro αφενός υποστηρίζει χειρισμό μέσω αφής (10 σημεία με IPS panel) και αφετέρου περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, μετατρέποντας το ultrabook της Lenovo σε tablet. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικά μικρό του πάχος (μόλις 15,5 χιλιοστά), έχετε στα χέρια σας ένα μοναδικό «μηχανάκι» για να απολαύσετε μια ταινία, ένα παιχνίδι, μια Skype συνομιλία, το surfing σας ή να διαβάσετε τα e-mails σας, χωρίς να «μπαίνει στη μέση» το πληκτρολόγιο.

Εκμεταλλευόμενοι και τις 360 μοίρες αναδίπλωσης της συσκευής, το Yoga 2 Pro μετατρέπεται σε ένα πανίσχυρο tablet.

Εκμεταλλευόμενοι και τις 360 μοίρες αναδίπλωσης της συσκευής, το Yoga 2 Pro μετατρέπεται σε ένα πανίσχυρο tablet.

Αυτή η ευελιξία αποδείχθηκε πολύτιμη στο πρώτο μου ταξίδι (δοκιμάστε να ανοίξετε ένα laptop σε economy class… αμ δε!), αλλά και σε φάσεις όπως ένα χαλαρό διάβασμα στο κρεβάτι ή στην… τουαλέτα –μην προσποιείστε τους έκπληκτους, κι εσείς το ίδιο κάνετε.

Ένα άλλο στοιχείο που δύσκολα αξιολογεί κανείς επισκεπτόμενος ένα site ή διαβάζοντας ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, είναι η απόκριση του Yoga 2 Pro. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν κάνει οι μηχανικοί της Lenovo, αλλά η απόκριση της συσκευής ήταν αστραπιαία. Εκκίνηση, shut down, αλλαγή εφαρμογών, οθόνη και –κυρίως– δίσκος κινούνταν σε πρωτοφανή επίπεδα, πρακτικά αυξάνοντας –τελικά– την παραγωγικότητά μου. Ξέρετε τι είναι να έχεις συνηθίσει να ανοίγεις μια εφαρμογή και να θεωρείς δεδομένο ότι θα πρέπει να περιμένεις κάποια δευτερόλεπτα ώστε να «ηρεμήσει» το σύστημα;

Η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να «ευχαριστηθώ» ένα laptop (;) τόσο πολύ, και το Yoga 2 Pro όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά με έπεισε ότι αξίζει μέχρι και το τελευταίο του ευρώ. Κάτι αρκετά δύσκολο για μια συσκευή που φτάνει τα +1.400 ευρώ στην κορυφαία της έκδοση με Core i7 4500U.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν αγοράζεις απλώς μια συσκευή. Αποκτάς έναν νέο τρόπο εργασίας και ψυχαγωγίας. Μια λειτουργικότητα και άνεση κινήσεων μοναδική, και μάλλον πρωτόγνωρη για την «PC εποχή». Αλλά ξέχασα… Είμαστε πλέον στην PC plus εποχή.

Σε μορφή... σκηνής (tent mode), ιδανικό για να βλέπουν πολλαπλοί χρήστες αυτό που θέλετε να παρουσιάσετε.

Και σε μορφή… σκηνής (tent mode), το Yoga 2 Pro διαπρέπει. Ιδανικό, μεταξύ άλλων, για να βλέπουν πολλαπλοί χρήστες αυτό που θέλετε να παρουσιάσετε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top