Η αγορά ενός ποδηλάτου μπορεί να φαίνεται γρίφος, αλλά στην πραγματικότητα είναι γρίφος! Κι αυτό γιατί, εκτός από την εμφάνιση και τη μάρκα, που κερδίζουν την πρώτη εντύπωση, ένα ποδήλατο πρέπει και σωστές διαστάσεις –ανάλογα με το σώμα του αναβάτη– να έχει, και κατάλληλο για τη χρήση που θέλει να είναι. Γιατί, φανταστείτε να αγοράσετε μια Ferrari και το χωριό σας να μην έχει καν άσφαλτο, ή να ανεβοκατεβαίνετε μέρα παρά μέρα στην Θεσσαλονίκη μέσα σε ένα Lada Niva!

Προτού λοιπόν ασχοληθούμε με τις σωστές διαστάσεις ενός ποδηλάτου, ας δούμε τους τύπους των ποδηλάτων και τις «κάστες» που καλούνται να ικανοποιήσουν.

μπαμπα μην τρεχεις

Ποδήλατο Δρόμου.

 

Μπαμπά μην τρέχεις!

O μπαμπάς τρέχει και καλύπτει ατέλειωτες αποστάσεις στην άσφαλτο. Την Ανάβυσσο την έχει για πρωινό, το Σούνιο για κυρίως γεύμα, ενώ βγάζει και τα απωθημένα του σε κανέναν αγώνα.

Μονόδρομος τα ποδήλατα δρόμου. Ελαφριά για να ανεβαίνουν τις ανηφόρες σαν γίδια, επιθετικά στη θέση οδήγησης για να μην έχει ο αναβάτης αντίσταση (αν, βέβαια, αποφύγει πρώτα το λουμπάγκο) και χωρίς αναρτήσεις για να μεταφέρει όλη τη δύναμή του –που με κόπο και ιδρώτα έχει χτίσει στο γυμναστήριο– ατόφια στον πίσω τροχό.

 

όλα τα κάνω

Τριαθλητικό

Ο «όλα τα κάνω»

Kαι ποδηλατεί, και κολυμπά, και τρέχει. Κάτι δηλαδή σαν τον David Hasselhoff στο Baywatch, μόνο που, αντί για ναυαγοσώστη, τον λένε τριαθλητή.

Όλα πάνω του πρέπει να είναι αεροδυναμικά και για αυτό ξεχωρίζει από τον πίσω τροχό, που δεν έχει ακτίνες και θυμίζει ροτόντα από μαύρο κόντρα πλακέ (στην πράξη είναι από ανθρακονήματα), το σαν σταγόνα κράνος του και τα χέρια, που, αντί να κρατούν το τιμόνι, αναπαύονται πάνω σε κάτι παλούκια που λέγονται αερόμπαρες.

Τα ποδήλατα που χρησιμοποιεί λέγονται τριαθλητικά ή χρονομέτρου και είναι άπιαστα σε επίπεδες διαδρομές. Επειδή όμως ο «Baywatch» όταν βρίσκεται στις αερόμπαρες πρακτικά δεν μπορεί ούτε να φρενάρει ούτε να στρίψει, οι μέρες του στους ελληνικούς δρόμους είναι μετρημένες.

 

stylish

Fixed Gear

Ο Stylish

Aν ο Adrien Brody ή ο Shia Labeouf αποκτούσαν ποδήλατα, σίγουρα θα προτιμούσαν μια αλήτικα stylish επιλογή. Μονόδρομος εδώ τα ποδήλατα Fixed Gear ή, επί το χαϊδευτικότερο, φιξάκια.

Δεν διαθέτουν ταχύτητες και αναρτήσεις, παρά μόνο ένα υποτυπώδες μπροστινό φρένο, με αποτέλεσμα οι γραμμές τους να είναι ιδιαίτερα χυτές, καθαρές και trendy. Πινελιές όπως τα fluo στεφάνια των τροχών ή  τα χρωματιστά ελαστικά προσθέτουν πόντους γούστου.

Εξαιρετική επιλογή αν μένετε στο Άμστερνταμ, τη Λάρισα ή την Γλυφάδα (όχι στην Άνω!). Σε κάθε άλλη περίπτωση χρησιμοποιήστε το σαν διακοσμητικό στο σαλόνι…

 

φυσιολατρης

Mountain Bike

Ο φυσιολάτρης

Πράσινο, ησυχία, πουλάκια να τιτιβίζουν, δασικοί δρόμοι και ρυάκια από την προχθεσινή βροχή συνθέτουν το σκηνικό που μαγεύει τον φυσιολάτρη ποδηλάτη.

Ιδανικό εδώ ένα Mountain Bike, που πρέπει να διαθέτει μπροστινό αμορτισέρ -ώστε να μην νιώθετε σαν εργάτης που σκάβει με κομπρεσέρ για να περάσει τους σωλήνες φυσικού αερίου-, λάστιχα με τακούνια στο πέλμα (που δεν γλιστρούν στη λάσπη) και πλαίσιο χωρίς πίσω ανάρτηση για να μην σας βγει η γλώσσα έξω στην ανηφόρα.

Αν είστε παντός καιρού, επενδύστε σε ένα MTB με δισκόφρενα, αν όμως η εξοχή σάς βλέπει μόνο την Πρωτομαγιά προτιμήστε ένα ποδήλατο Trekking.

 

Mr All Brain

Fitness

Ο «Mr All Brain»

Κορμί στεγνό, πολλές επαναλήψεις με λίγα κιλά στο γυμναστήριο, ολική άλεση στα πάντα, μεγαλοπελάτης στο Bio μαγαζάκι της γειτονιάς. Κρόταφοι στην αρχή του γκριζαρίσματος, σκυλί κατά προτίμηση λαμπραντόρ, γρήγορες βόλτες το Σαββατοκύριακο, άντε και καμιά καθημερινή. Και ποδήλατο Fitness βέβαια, αφού ο συνδυασμός μπροστινής ανάρτησης, σχετικά λεπτών ελαστικών, αγωνιστικού σκελετού και ίσιου τιμονιού εξασφαλίζουν ταχύτητα, σταθερότητα, άνεση και λίγες εκτός ασφάλτου δυνατότητες.

Πέρα από την πλάκα τώρα, τα Fitness είναι η καταλληλότερη επιλογή για την πλειοψηφία των φίλων του ποδηλάτου που θέλουν να συνδυάσουν τα πάντα, αλλά και να βλέπουν την αθλητική τους πρόοδο να «βγαίνει» στον δρόμο.

 

Free Ride

City bike

FreeRide

Αν είστε κάθε Παρασκευή από τους πρώτους στο Free Ride ή αν νομίζετε ότι «το Ελλάντα» είναι Κοπεγχάγη, ένα City Bike πρέπει να μπει στην  καθημερινότητά σας, ή ακόμα και να αντικαταστήσετε το αυτοκίνητό σας.

Δώστε έμφαση στη σταθερότητα και το smooth ταξίδεμα και εξοπλίστε το με γερά, αλλά σχετικά λεία, ελαστικά ώστε να ρολάρει αξιοπρεπώς παρότι κουβαλά διπλάσιο βάρος από ό,τι τα άλλα ποδήλατα. Κι αυτό γιατί City Bike που να σέβεται τον εαυτό του και να μην διαθέτει λασπωτήρες, προστατευτικά για την αλυσίδα, σχάρες, φώτα, κόρνες και λοιπά συμπαρομαρτούντα δεν υπάρχει!

 

χοκεϊ επί χώματος

Down Hill

Hockey επί χώματος

Αν μαγεύεστε από το look ενός τερματοφύλακα χόκεϊ αλλά δεν έχετε πάγο στη γειτονιά σας, φορέστε κράνη, επικαλαμίδες και τα υπόλοιπα, και βουρ για ποδηλατικό Bungee Jumping σε καμιά κατηφόρα.

Μπορεί να μην γυμνάζεστε όσο οι υπόλοιποι, ωστόσο από αδρεναλίνη και συγκινήσεις να φαν και οι… πέτρες! Βέβαια, για να σκίσετε τις πλαγιές πρέπει πρώτα από όλα να μην σας «πάρει η κατηφόρα», κάτι για το οποίο φροντίζουν τα ειδικά για καταβάσεις ποδήλατα που λέγονται Down hill.

 

Ανθεκτικοί σκελετοί, αναρτήσεις μπρος και πίσω για να μένετε σε επαφή με το χώμα και βέβαια δυνατά δισκόφρενα είναι αδιαπραγμάτευτα για να σας δει και πάλι το σπίτι σας…

 

μετροπόντικας

Αναδιπλούμενο

Μετροπόντικας

Μετρό, ηλεκτρικός και λεωφορεία τις καθημερινές, βαρυφορτωμένα αυτοκίνητα ή σκάφη τα Σαββατοκύριακα. Αν η ζωή σας κυλάει με τέτοιους ρυθμούς, το σπαστό κυλάει επίσης, αφού φυσικά σπαταλήσετε 2-3 λεπτά να το μοντάρετε (και άλλα τόσα να το λύσετε και να το χώσετε στην τσάντα του).

Βέβαια, μην περιμένετε γκάζια και παντιλίκια –το αναδιπλούμενο του πράγματος δεν προσφέρει γρανιτένια ακαμψία–, όμως μια χαλαρή βόλτα ή μια γρήγορη έφοδο σε κοντινά μέρη της πόλης τη βγάζει. Και όταν οι άλλοι βρίσκουν την κολώνα χωρίς το ποδήλατο πάνω της, εσείς ανοίγετε το φερμουάρ, σηκώνετε το τιμόνι και δηλώνετε συμπαράσταση λέγοντας «αχ δεν θυμάμαι πώς στερεώνεται η κολώνα»!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top