Μήπως ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε στα πρωτόγονα ένστικτά μας;

Λένε ότι η ιστορία κάνει κύκλο. Η ιστορία της αρχιτεκτονικής ίσως κάνει κύκλο πιο πολύ. Τα πρώτα ανθρώπινα σπίτια, οι σπηλιές, φαίνεται ότι γίνονται στις μέρες μας αρχιτεκτονικό πείραμα που φλερτάρει με ένα λίθινο, παλαιολιθικών καταβολών παρελθόν. Η πρωτόγονη ύλη ενώνεται με τα σύγχρονα υλικά και απευθύνεται στους ιχνευτές του design που αγαπούν τις ρετρό, μα πάρα πολύ ρετρό, αναφορές. Μετά τα Top 5 σπίτια που έχουν εμπνευστεί από ταινίες και τα Top 5 σπίτια που ανήκουν στο είδος του micro-home, συγκεντρώσαμε τα 5 σπίτια-σπηλιές που δεν γνωρίζουν όρια με τη φύση.

Το οίκημα όπως διαμορφώθηκε. Ο ασβεστολιθικός ψαμμίτης, δηλαδή η φυσική πέτρα του βράχου, δίνει τη θέση της στην ανθρώπινη κατασκευή με τους ασβεστωμένους τοίχους. (Οι φωτογραφίες είναι του UMMOestudio)

Οι σπηλιές στο βουνό της Σιέρρα Μορένα

Εκεί που όλοι έβλεπαν ένα βράχο και ένα ημικατεστραμμένο οίκημα, το αρχιτεκτονικό γραφείο UMMOestudio είδε ένα δελεαστικό αλλά καθόλου… αστικό αρχιτεκτονικό project. Το οίκημα βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού της Σιέρρα Μορένα, στην Ισπανία, σε ένα μέρος γεμάτο πεύκα, έτσι ονόμασαν το project «Οι σπηλιές των Πεύκων» (Cuevas del Pino). Κάποτε εκεί ήταν το καταφύγιο για τους βοσκούς και τους αγρότες της περιοχής, ενώ σήμερα, μετά την μεταμόρφωση, εικάζουμε ότι το χαίρεται κάποιος ψαγμένος φυσιολάτρης που όμως δεν θέλει πολλά-πολλά με τον κόσμο.

Όπως ήταν ως καταφύγιο βοσκών και αγροτών στο παρελθόν.

Το μπάνιο όπου η γη, η φύση και το design μπλέκονται σε ένα ενιαίο σύνολο.

Μπορεί μια σπηλιά να «καταπιεί» ένα κανονικό urban διαμέρισμα με δάπεδα σκυροδέματος; Απ’ ότι φαίνεται μπορεί.

Το σαλόνι, ιδιαιτέρως φωτεινό για τα δεδομένα μια σπηλιάς, για να κάθεστε και να βλέπετε τα μαμούθ έξω να περνούν. Αστειευόμαστε. Για τα μαμούθ. Όχι για το σαλόνι.

 

Στην επόμενη σελίδα: Μια σπηλιά στη Βρετανία με μια ωραία ιστορία.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top