Από σήμερα κυκλοφορεί στα ελληνικά social media ένα ενδιαφέρον βίντεο για το ψηφιακό χάσμα και τις ανισότητες που δημιουργεί στην κοινωνία.

    Δεν έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που κυκλοφορούσε η λογική ότι οι υπολογιστές και η έξαρση της τεχνολογίας αποχαυνώνουν τους νέους. Για την ακρίβεια, ήταν πριν από περίπου δυόμισι δεκαετίες όταν ακούγονταν αυτές οι απόψεις – αρκετές μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους και σε ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων της εποχής. Μια αντίληψη που τότε ίσως και να είχε και κάποια βάση, καθώς όπως έχει πει ο επιστήμονας Alan Kay «τεχνολογία είναι οτιδήποτε δεν υπήρχε όταν εσύ γεννήθηκες». Κι ως γνωστόν, το άγνωστο, πάντα τρομάζει.

    Βέβαια, σήμερα, που η τεχνολογία είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αλλάζει τον κόσμο, όλες αυτές οι απόψεις μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί σε παλιότερες εποχές. Σήμερα, η τεχνολογία είναι δύναμη και γνώση. Το καίριο ερώτημα λοιπόν, σήμερα, είναι αν έχουν όλοι πρόσβαση στην τεχνολογία. Και αν όχι, πώς μπορούν να αποκτήσουν, ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους.

    Από σήμερα κυκλοφορεί στα ελληνικά social media ένα ενδιαφέρον βίντεο για το ψηφιακό χάσμα και τις ανισότητες που δημιουργεί στην κοινωνία. Το βίντεο καταγράφει μία βιωματική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν καθημερινοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, όλων των ηλικιών, και από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο.

    Η βιωματική αυτή άσκηση λέγεται privilege walk και χρησιμοποιείται για κοινωνικούς – ερευνητικούς λόγους από σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι ένας άκρως παραστατικός τρόπος για να καταδείξει κάποιος τις κοινωνικές ανισότητες.

    Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, και απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόσβασή τους στην τεχνολογία και τη γνώση, κάνουν βήματα μπροστά ή μένουν στο ίδιο σημείο. Στο τέλος, βλέπουμε ότι άλλοι έχουν προχωρήσει περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες της ζωής τους και όχι χάρη στην πραγματική τους αξία.

    Η βιωματική αυτή άσκηση λέγεται privilege walk και χρησιμοποιείται για κοινωνικούς – ερευνητικούς λόγους από σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι ένας άκρως παραστατικός τρόπος για να καταδείξει κάποιος τις κοινωνικές ανισότητες.

    Αυτόν τον τρόπο επέλεξε η COSMOTE ώστε να αναδείξει το θέμα του ψηφιακού χάσματος και να μιλήσει για την ανάγκη να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα στη χώρα μας, κάνοντας την τεχνολογία και τις ευκαιρίες που προσφέρει, προσιτά σε όλους.

    Η τεχνολογία και τα νέα ψηφιακά μέσα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες σε άλλους τους ανθρώπους. Έχει ήδη αποδειχθεί πολλαπλά ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, βοηθώντας σε όλους τους τομείς – από την εκπαίδευση και την υγεία μέχρι την επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητά μας.

    20 από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (Ακρόπολη, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρος, Μυκήνες), σταδιακά αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες – WiFi από την COSMOTE σε συνεργασία με τη Υπουργείο Πολιτισμού.

    Πάρτε για παράδειγμα τη Χαλκίδα και τα Τρίκαλα, καθώς η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πλέον στη διάθεση τους εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση μιας πόλης. Ή το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής που έχει συσταθεί για τη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δείτε την πρόοδο που κάνει η χώρα μας και τα παιδιά της στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

    Χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνεται από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τη ρομποτική και το STEM, αναπτύσσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους.

    Παρακολουθήστε το video που ακολουθεί, αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Privilege Walk και δείτε τη θέση της COSMOTE υπέρ ενός κόσμου με ίση πρόσβαση στην τεχνολογία – για όλους.

    Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μάθει να χρησιμοποιούν υπολογιστές, tablets και τα νέα ψηφιακά εργαλεία, με το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», που υλοποιεί η COSMOTE μαζί με την 50 και Ελλάς και τις δημοτικές αρχές.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πρωτοποριακές τεχνολογίες για έναν καλύτερο κόσμο

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top