photo 4

    Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς

    Για τους περισσότερους Έλληνες η αναβίωση του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας εκφράζει ένα σύνολο αξιών: κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης. Για τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες, όμως, Μάκη Καλαρά και Αλέξαδρο Ταξιλδάρη, η κλασική διαδρομή από το Μαραθώνα έως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δεν είναι παρά μια ακόμα υπενθύμιση των εκατοντάδων κοινωνικών διαχωρισμών που η ίδια η πολιτεία καλλιεργεί καθημερινά μέσω των φορέων της.

    Οι δύο αναγνωρισμένοι αθλητές –αμφότεροι με κινητικά προβλήματα‒ εκδήλωσαν πριν από λίγες μέρες το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν συμβολικά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, εκπροσωπώντας το σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ». Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (ασημένιος Παραολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) μας δήλωσε: «Τηλεφώνησα, εκπρόθεσμα είναι η αλήθεια, στη διοργανώτρια αρχή και εξέφρασα την επιθυμία, τόσο τη δική μου όσο και του Μάκη, να εκπροσωπήσουμε μια ομάδα συμπολιτών μας, τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, προάγοντας έτσι και την πεποίθηση ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας ανοιχτός αγώνας για όλους τους Έλληνες στην πράξη και όχι μονάχα στα διαφημιστικά σποτ. Η απάντηση που έλαβα αρχικά από έναν τεχνικό σύμβουλο ήταν ότι δεν προβλέπεται κατηγορία για χειρήλατα αμαξίδια διότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια τόσο τη δική μας όσο και των υπόλοιπων αρτιμελών συμμετεχόντων. Του εξήγησα ότι η συμμετοχή μας είναι καθαρά συμβολική και ότι θα μπορούσαν να μας τοποθετήσουν στο τέλος ώστε να μην είμαστε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, και πως επίσης έχουμε συμμετάσχει ξανά σε μαραθωνίους: δυο φορές στο Νυχτερινό Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και μια στο Μαραθώνιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. ”Επειδή σας άφησαν να συμμετάσχετε σε κανά δυο πανηγυράκια, δεν σημαίνει ότι θα σας αφήσουμε και εδώ”, μου απάντησε. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Του υπενθύμισα ότι είμαστε δυο αναγνωρισμένοι Παραολυμπιονίκες και ότι θα ήταν θετικό για τον αγώνα να δει ο κόσμος δύο παιδιά με καροτσάκι να τερματίζουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο. Εκείνος όμως συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος. ”Κύριέ μου, εσείς μπορείτε να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα, πρέπει να σας δεχτούμε; Σας εξηγώ ότι μπορεί να είστε επικίνδυνος για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες”. Έκλεισα το τηλέφωνο απογοητευμένος –δεν υπήρχε λόγος να του εξηγήσω ότι τα χειρήλατα αμαξίδια δεν είναι βόμβες για τους υπόλοιπους ανθρώπους», υποστηρίζει.

    «Θα ήταν θετικό για τον αγώνα να δει ο κόσμος δύο παιδιά με καροτσάκι να τερματίζουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο…» (Αλέξανδρος Ταξιλδάρης)

    Ο Μάκης Καλαράς λέει από την πλευρά του: «Σκοπεύουμε να κατέβουμε κανονικά και ας μην μας επιτρέψουν τη συμμετοχή. Ο Κλασικός Μαραθώνιος διαφημίζεται ως ένας αγώνας ανοιχτός προς όλες τις κοινωνικές ομάδες –πόσο επικίνδυνο πια είναι να μας αφήσουν στο τέλος να δώσουμε το δικό μας αγώνα χωρίς να ενοχλούμε κανέναν; Συμβολικά θα συμμετάσχουμε, θέλοντας απλώς και μόνο να στείλουμε το μήνυμα ότι οι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες έχουν κι αυτοί δικαίωμα στους μαραθωνίους της ζωής».

    Image

    Από τη συμμετοχή του Μάκη Καλαρά στον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης

    Από την πλευρά του ο Γενικός Συντονιστής της Κλασικής Διαδρομής, Μάκης Ασημακόπουλος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε αμέσως, υπογραμμίζει: «Τιμούμε τους Παραολυμπιονίκες μας. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρώτον όταν επικοινώνησαν μαζί μας είχαν κλείσει οι συμμετοχές, και δεύτερον και σημαντικότερο πως, παρότι θέλουμε σιγά σιγά να ανοίξουμε τον Κλασικό Μαραθώνιο προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, προς το παρόν προκύπτουν λειτουργικά προβλήματα για τη συμμετοχή ανθρώπων με αμαξίδια. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους. Φέτος έγινε σχετική πρόβλεψη ώστε να λάβουν μέρος άνθρωποι με προβλήματα τύφλωσης ή ειδικές ικανότητες στα άνω άκρα. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα μπορούμε να τους δεχθούμε όλους».

    Μια μέρα νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Συνέντευξη Τύπου, έλεγε: «Οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε κατά κάποιο τρόπο οι θεματοφύλακες των αξιών που ενσωματώνει ο Μαραθώνιος δρόμος: Αφενός του διαρκούς αγώνα για την υπέρβαση των ατομικών ορίων, για την διαρκή βελτίωση του ανθρώπου μέσα από την επίμονη προσπάθεια, και αφετέρου του πολιτισμού της ελευθερίας που καθιστά αυτή την υπέρβαση εφικτή. Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες στην άθληση και την υγιεινή ζωή». Σήμερα αυτά τα λόγια ίσως ακούγονται  ειρωνικά, όταν για μια μερίδα συμπολιτών μας ο πραγματικός «μαραθώνιος» δίνεται για κάτι αυτονόητο σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού: Τη συμμετοχή τους…

    Update: Σύμφωνα με σημερινό -09/11- δημοσίευμα της ιστοσελίδας runningnews.gr, θα υπάρξει τουλάχιστον μία συμμετοχή με αναπηρικό καροτσάκι στον μαραθώνιο, ενός 10χρονου ονόματι Γιάννη, που θα σπρώχνει ένας συνοδός, ο Αχιλλέας Τσακιλτζίδης.

    Εικόνα από τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Credit: Stewart Dawson/Flickr

    Εικόνα από τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Credit: Stewart Dawson/Flickr

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top