Ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να μετατραπεί αυτομάτως σε αντικείμενο πόθου.

    Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικά από πολύ νωρίς. Τρεις ώρες αφότου έχεις φτάσει στο γραφείο, το στομάχι αρχίζει κάνει να συναυλία. Τρως ένα μήλο θεωρώντας πως θα κατευνάσεις την «επανάσταση». Όντως, για λίγο τα καταφέρνεις.

    Ωστόσο, μια ώρα μετά το στομάχι επιτίθεται ξανά. Να δοκιμάσεις μια μπάρα μήπως και αναχαιτίσεις εκ νέου την αντίσταση; Είναι μια καλή λύση, αλλά δεν είναι και η οριστική. Επομένως, η πείνα επιστρέφει ολοένα και πιο δυνατή.

    Η αλήθεια είναι οι δίαιτες έχουν διαμορφώσει μια μορφή κουλτούρας που θεωρεί την πείνα ως ένα κακό σύμπτωμα. Αυτό σημειώνει και η διαιτολόγος Rebecca Ditkoff σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύει το GQ. Και συμπληρώνει: «Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται να ανανεώνει τις δυνάμεις του με φαγητό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να ποικίλει και να εκτείνεται από δύο έως πέντε ώρες. Εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητας του κάθε ατόμου και την κατανάλωση σε φαγητό που έχει κάνει σε προηγούμενα γεύματα».

    Τι γίνεται, όμως, όταν αισθάνεσαι κανείς πεινασμένος κάθε μισή ώρα; Τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τέσσερις βασικούς λόγους που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση της ακόρεστης πείνας.

    1.Δεν κοιμόμαστε αρκετά 

    Ο ύπνος είναι σημαντικός για οτιδήποτε πρόκειται να κάνουμε μέσα στην ημέρα – επηρεάζει το πόσο ενεργοποιημένοι είμαστε κατά τη διάρκεια της δουλειάς μας. Προφανώς και ευθύνεται και για το επίπεδα της πείνας μας.

    Οι ειδικοί λένε πως η έλλειψη επαρκούς ύπνου ανεβάζει την ορμόνη που ευθύνεται για την πείνα, την ghrelin, και αυτή μας αναγκάζει να αισθανόμαστε περισσότεροι πεινασμένοι από το συνηθισμένο. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο ανακάλυψε πως οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται σωστά, είναι αδύνατον να αντισταθούν σε διάφορα σνακ μέσα στην ημέρα. Ακόμη κι αν έχουν φάει πριν από δύο ώρες. Οσο πιο εξουθενωμένος αισθάνεται κάποιος τόσο τρώει περισσότερο (σχεδόν διπλάσια από το κανονικό). Άρα, αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση είναι να ρυθμίσουμε τις ώρες που κοιμόμαστε.

    2. Δεν πίνουμε αρκετό νερό

    Οι ερευνητές σημειώνουν πως είναι φυσιολογικό να «μπερδεύουμε» την αίσθηση της πείνας όταν πίνουμε νερό. Στην πραγματικότητα πρέπει να πίνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται το σώμα που έχουμε. Κοινώς: να πίνουμε το νερό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του βάρους μας.

    Σημαντικό για όσους πίνουν πολλούς καφέδες. Η ειδική διατροφολόγος Isabel K. Smith σημειώνει: «Η καφεΐνη είναι διουρητική, επομένως αν πίνετε πολλούς καφέδες θα πρέπει να αυξήσετε αναλόγως και το νερό που χρειάζεται να πίνετε».

    3. Δεν καταναλώνουμε τα σωστά φαγητά

    Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος για να λειτουργήσει σωστά. Το να τρώει κανείς συνεχώς στήθος κοτόπουλου δεν θα τον βοηθήσει να βάλει σε λειτουργία τις μηχανές. Χρειάζεται μια σωστή διαχείριση των τροφών (όλων των τροφών), με μέτρο και συγκεκριμένες θερμίδες έτσι ώστε να αποκτήσει ισορροπία η διατροφή μας. Εννοείται πως αυτή η πρόσληψη είναι διαφορετική για τους άντρες και διαφορετική για τις γυναίκες. Οποιαδήποτε προσπάθεια να λαμβάνουμε μια από αυτές τις τρεις βασικές ουσίες θα λειτουργήσει ακόμη περισσότερο επιθετικά στην πείνα μας.

    4. Δεν τρώμε όσο χρειάζεται 

    Κάνετε δίαιτα; Εχετε πολλή δουλειά; Ξεχνάτε να τρώτε ή προσπαθείτε να αποφύγετε το φαγητό; Ας σκεφτούμε και κάτι άλλο: η σωματική πείνα οδηγεί συχνά και στη συναισθηματική πείνα. Ολοένα και περισσότερο θα σκεφτόμαστε τροφές που έχουμε απαγορεύσει στον εαυτό μας. Αυτό δημιουργεί στρες, γίνεται εσωτερικό βάρος που τελικά μετατρέπεται σε ακόρεστη πείνα. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εκείνες τις στιγμές, λένε οι ειδικοί, είναι να χαλαρώσουμε. Να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να ηρεμήσει λίγο. Και, ναι, καμιά φορά χρειάζεται να δοκιμάζουμε αυτά τα «απαγορευμένα».

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς να προφυλαχθείτε από τις ιώσεις του φθινοπώρου.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top