Ο Ελληνογάλλος Theodore Psychoyos μαζί με τη φίλη του Diane Alexandre. Φωτογραφία: blackchalkmagazine

Η αρχή έγινε στο Αγκίστρι. Εκεί ο Ελληνογάλλος Theodore Psychoyos μαζί με τη φίλη του Diane Alexandre βρήκαν το καϊκάκι που έψαχναν. Ένα ξύλινο σκάφος, ένα ημερόπλοιο που λένε. Από αυτά που είναι σαν να ήρθαν από άλλη εποχή και που με νύχια και με δόντια επιζούν ακόμα – για πόσο άραγε; Αυτό ήθελαν ο Theodore και η Diane: να δώσουν στο πλοιαράκι μια νέα ζωή. Να το φτιάξουν, να το ομορφύνουν όσο δεν πάει και να το βγάλουν στη θάλασσα. Το πλοιαράκι αυτό είναι η αρχή για τη μικρή τους -όπως οι ίδιοι λένε- εταιρεία. Ένα πλοιαράκι που το λένε ΑΣΑΝΗ και φέτος θα φτάσει στην Ανάφη, θα βουτήξει στα νερά της και θα δεχτεί ανθρώπους για να τους βολτάρει.

Εμείς πετύχαμε τον Theodore πριν ξεκινήσει αυτό το νέο του «ταξίδι». Μιλάμε ελληνικά στο τηλέφωνο, εκείνος με γαλλική προφορά. Είναι και οι δύο ζωγράφοι. Ο Theo (όπως τον λένε οι φίλοι) από Έλληνες γονείς, η μαμά του μαθαίνω είναι από την Κάσο, ο μπαμπάς του από την Πελοπόννησο. Έζησε και μεγάλωσε στο Παρίσι, τα καλοκαίρια του τα περνούσε στην Ελλάδα. Η Diane παθιασμένη με την Ελλάδα – εδώ πλέον περνάνε μαζί τους μισούς μήνες του χρόνου.

Η Diane μέσα στο πρώτο καραβάκι της Le Marin Bleu, με την ονομασία ΑΣΑΝΗ.

«Στο Παρίσι η ζωή μας κινείται γύρω από έργα τέχνης, branding και counseling», μου λέει ο Theo. «Για πρώτη φορά αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι επαγγελματικό στην Ελλάδα, θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει σχέση με την ύλη, με τους ανθρώπους και τα νησιά που αγαπάμε μια ζωή και οι δύο πολύ». Ταξιδεύοντας, συνειδητοποίησαν ότι στη θάλασσα υπάρχουν πολύ καλύτερα ταξίδια να κάνεις από αυτά που γίνονται με τα fast boats και τις συνηθισμένες επιλογές.

Βρήκαν την ΑΣΑΝΗ και ένα καρνάγιο στο Αγκίστρι και έπιασαν δουλειά. Δίπλα τους μια οικογένεια έμπειρων τεχνιτών, από τέσσερις ολόκληρες γενιές, που δουλεύει εκεί. Ο Theo τους ονομάζει γελώντας «τα best soft assets μας».

Θα πάνε στην Ανάφη. Η ΑΣΑΝΗ θα είναι η φέτος η νέα βάρκα στο μικρό κυκλαδονήσι. Εξοπλισμένη με ηλεκτρικό, θα φτάνει στις παραλίες του νησιού, από το λιμάνι μέχρι το μοναστήρι, από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Τα ζώα είναι ευπρόσδεκτα!» λέει ο Theo. Les animaux sont les bienvenus.

«Κάθε καραβάκι που φτιάχνουμε, προορίζεται για μια διαφορετική, ξεχωριστή διαδρομή, υπηρετεί τη δική του αποστολή. Και αυτό καθορίζει όλα τα στάδια: από το σχεδιασμό του, μέχρι τις πηγές ενέργειας που ακολουθεί».

Τη μικρή τους εταιρεία τη λένε Le Marin Bleu και έχει έμβλημα τον ζωγραφισμένο στο χέρι, ναύτη. Ρωτάω τον Theo πώς και διάλεξαν γαλλικό όνομα. «Το σκεφτόμασταν να είναι ελληνικό στην αρχή, αλλά καταλήξαμε στο γαλλικό. Θέλαμε κάτι που να συνδέει τη Γαλλία με την Ελλάδα. Πολύς κόσμος, κυρίως στο νησί, δεν μπορεί ακόμα να το πει και γελάει λίγο!».

Έχουν ωραία σχέδια ο Theodore και η Diane για το καΐκι και με αφορμή το καΐκι. Καταρχάς ξεκινάνε μια εκστρατεία για την αντικατάσταση των πλαστικών σακουλών των καταστημάτων του νησιού με 100% κομποστοποιήσιμες (compostable) σακούλες φυτικής προέλευσης. Με πρωτοβουλία δική τους και σε συνεργασία με τη Γαλλία. Θα οργανώνουν επίσης τακτικά συλλογή απορριμμάτων με το βαρκάκι τους. «Και οι κατασκηνωτές στις παραλίες θα μπορούν να μας δίνουν τα σκουπίδια τους και θα τα γυρνάμε στο λιμάνι».

ο Theo και η Diana σε αυτό το project τους είχαν δίπλα τους μια οικογένεια έμπειρων τεχνιτών, από τέσσερις ολόκληρες γενιές που δουλεύει στο Αγκίστρι.

Ακόμα, από τις 23 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, θα συνεργαστούν με την γνωστή Lesleigh Burrell που θα δίνει καθημερινά μαθήματα γιόγκα σε μια νέα παραλία, φτάνοντας εκεί με την ΑΣΑΝΗ.

Η ΑΣΑΝΗ είναι μόνο η αρχή, έχουν ήδη βάλει μπρος τα επόμενα δυο καραβάκια τους. «Κάθε καραβάκι που φτιάχνουμε, προορίζεται για μια διαφορετική, ξεχωριστή διαδρομή, υπηρετεί τη δική του αποστολή. Και αυτό καθορίζει όλα τα στάδια: από το σχεδιασμό του, μέχρι τις πηγές ενέργειας που ακολουθεί. Είναι μέρος της φιλοσοφίας μας: one route/one ship. Μάλιστα στόχος μας είναι από του χρόνου τα πλοία μας να έχουν αποκλειστικά υβριδικές ή 100% ηλεκτρικές μηχανές. Θέλουμε να μπορούν να μετακινούνται οι άνθρωποι στη θάλασσα, να κάνουν όμορφα ταξίδια, χωρίς πολλή ρύπανση, και χωρίς πολλά λεφτά. Η θάλασσα είναι luxury από μόνη της. Θέλει σεβασμό και απλότητα», κλείνει λέγοντας με ένα γέλιο ο Theo.

Η ΑΣΑΝΗ του Le Marin Bleu, στη νέα της ζωή ξεκινάει φέτος το καλοκαίρι, ενώνοντας τις παραλίες της νότιας ακτής της Ανάφης, κάνοντας στάσεις με ιδιαίτερη αγάπη, σαν αυτήν που έχουν οι δημιουργοί της στο μικρό λιμανάκι του Αγ. Νικολάου.

 

*

⇒ Η ΑΣΑΝΗ του Le Marin Bleu, στη νέα της ζωή ξεκινάει φέτος το καλοκαίρι, ενώνοντας τις παραλίες της νότιας ακτής της Ανάφης, κάνοντας στάσεις με ιδιαίτερη αγάπη, σαν αυτήν που έχουν οι δημιουργοί της στο μικρό λιμανάκι του Αγ. Νικολάου. Κι αν ο οικολογικός της, καλλιτεχνο-κεντρικός της χαρακτήρας, ξυπνάει μια νέα τάση για τα εδώ δεδομένα, υπάρχουν κι άλλες ιδέες, εξίσου καινοτόμες: Συζητάνε ο Theo και η Diana με την ομάδα τους το ενδεχόμενο στο μέλλον να εφαρμόσουν για τα καραβάκια τους ένα σύστημα κατά το οποίο όσο χρησιμοποιείς το καΐκι ως επιβάτης τόσο γίνεται δικό σου ένα μερίδιό του. The more you use it, the more you own it… Αυτός ο «ναύτης» δεν είναι ένας κοινός μπλε ναύτης όπως φαίνεται, έχει βάλει πλώρη για νέα, ανεξερεύνητα «νερά».

Αυτό το εισιτήριο θα πάρει στα χέρια του όποιος αποφασίσει αυτό το καλοκαίρι να πάει βαρκάδα με την ΑΣΑΝΗ του Le Marin Bleu.

 

Διαβάστε ακόμα: Μια παρέα νέων Ελλήνων μετατρέπει παλιά μαχητικά αεροσκάφη σε στιλάτα και χρήσιμα αξεσουάρ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top