1.190 νησιά, εκ των οποίων μόνο 200 είναι κατοικήσιμα, αποτελούν το στρατηγικό αρχιπέλαγος νοτιοδυτικά της Ινδίας. Αυτές είναι οι Μαλδίβες. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Mac Qin)

Μαλδίβες, τόπος που δεν έχει γη, παρά μόνο νερό. 1.190 νησιά, εκ των οποίων μόνο 200 είναι κατοικήσιμα, αποτελούν το στρατηγικό αρχιπέλαγος νοτιοδυτικά της Ινδίας. Τα ιστιοφόρα που από τον Ατλαντικό, την Ερυθρά θάλασσα και τον Περσικό κόλπο έπλεαν προς τα λιμάνια της Ασίας, αν δεν προσέκρουαν στους κοραλλιογενείς υφάλους στο Αρχιπέλαγος, αγκυροβολούσαν εδώ για ανάπαυση. Οι κάτοικοι πιθανολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Μεταπηδούν από τον βουδισμό στον μωαμεθανισμό στον 11ο μ.Χ. αιώνα, όταν οι Άραβες μετατρέπουν τις Μαλδίβες σε σουλτανάτο. Εν συνεχεία, Πορτογαλία και Αγγλία μετατρέπουν το σουλτανάτο σε αποικία, μέχρι το 1965, που οι Μαλδίβες απελευθερώνονται από το βρετανικό στέμμα. Ο τουρισμός ήταν η μόνη διέξοδος για τους 170.000 Μαλδιβέζους, που μέχρι τότε ζούσαν μόνο από την αλιεία. Σήμερα, η ανθηρή τουριστική βιομηχανία τρέφει τους 350.000 Μαλδιβέζους και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα resorts από όλον τον κόσμο.

Δύο επαγγέλματα θα πήγαιναν άπατα στις Μαλδίβες: εισαγωγείς παπουτσιών και αυτοκινήτων. Η μοναδική πόλη στις Μαλδίβες, η πρωτεύουσα Μάλε, ζει ασφυκτικά σε ένα μικροσκοπικό νησί, το οποίο για να χωρέσει την διοικητική μηχανή του κράτους, δεν έχει ίχνος πράσινου. Προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο, έλεγχος διαβατηρίων, αποσκευές σου και βγαίνεις κατευθείαν στην αποβάθρα όπου σε περιμένει το σκάφος για να σε μεταφέρει στο resort. Εξαφανίζεις στον πάτο της βαλίτσας τα παπούτσια, ψάχνεις σαγιονάρες, αλλά κι αυτές αποδεικνύονται άχρηστες. Τα μικροσκοπικά νησιά είναι καλυμμένα από τροπική βλάστηση και μια μαγευτική, κατάλευκη, πεντακάθαρη άμμο σαν πούδρα. Περπατώ επάνω της και αποφορτίζομαι από υποχρεώσεις, έννοιες και SMS. Είμαι πλέον στις Μαλδίβες, στον Ινδικό ωκεανό, που πάντα με μαγεύει.

Αυτά τα βλέπεις μόνο στις Μαλδίβες. (Φωτογραφία: Δημήτρης Μαχαιρίδης)

Οι μπλε φάλαινες

To Kurumba ήταν το πρώτο νησί-resort του αρχιπελάγους. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1972 χάρη στην επιμονή ενός φευγάτου Ιταλού που έφερε εδώ άλλους 150 φευγάτους συμπατριώτες του. Έχω εκτονωθεί με τζετ σκι ανοικτά του resort (προσοχή τα κύματα, μπορεί να σε ανατρέψουν εύκολα) και με κανό στο αβαθές ήρεμο στεφάνι που δημιουργούν τα κοράλλια γύρω από κάθε νησί. Καιρός να αντικρύσουμε τις μπλε φάλαινες.

Σαλπάρουμε απόγευμα στον Ινδικό ωκεανό, την ώρα που τα τεράστια κήτη ανά κοπάδια αναζητούν τροφή, δηλαδή ψάρια. Θεωρούνται από τα μεγαλύτερα θηλαστικά στον πλανήτη. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 27 μέτρα και το βάρος τούς τους 150 τόνους. Η μπλε φάλαινα μπορεί να μεταφέρει στο στόμα της έως 90 τόνους νερού και ψαριών. Το νερό τής χρειάζεται για το πλαγκτόν που περιέχει.

Παρά το μέγεθός της δεν μπορεί να καταπιεί αντικείμενα μεγαλύτερα από μια μπάλα ποδοσφαίρου. Η πέψη γίνεται αργά και μερικές φορές προκαλεί τον εμετό του θηλαστικού. Οι ψαράδες κυνηγούν με μανία τον εμετό της φάλαινας που επιπλέει στον ωκεανό. Η αξία του είναι τεράστια, γιατί χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η βουτιά της φάλαινας στον βυθό της θάλασσας διαρκεί 5 – 15 λεπτά. Επανέρχεται στην επιφάνεια με ελικοειδείς κινήσεις για να πάρει 5 έως 20 αναπνοές σε διάστημα 5 λεπτών. Έχω δει φάλαινες στον Ατλαντικό, ανοικτά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Κτυπούσαν κυκλικά με την ουρά τους την επιφάνεια του νερού και κατόπιν ορμούσαν στο κέντρο του κύκλου που σχημάτιζαν όπου είχαν μαζευτεί τα ψάρια τρομαγμένα και τα καταβρόχθιζαν. Σε αντίθεση με εκείνες του Ατλαντικού, οι μπλε φάλαινες που ενδημούν στα ζεστά νερά του Ινδικού δεν είναι επιθετικές.

Οι μηχανές του σκάφους είναι σβηστές. Στον θόρυβο οι φάλαινες εξαφανίζονται. Με το κινητό ή την κάμερα στημένος στην κουπαστή του σκάφους περιμένεις τις φάλαινες να πεταχτούν στην επιφάνεια. Αν είσαι τυχερός θα καταφέρεις να τις απαθανατίσεις. Απολαμβάνεις το θέαμα του τεράστιου θηλαστικού που γλιστρά υπέροχα σχεδόν χορογραφικά στα κύματα, συχνά ανά ζεύγη δημιουργώντας ένα θέαμα αξέχαστο. Το βλέμμα φεύγει στον ορίζοντα. Γύρω μου μόνο θάλασσα και ουρανός. Εδώ ο κυρίαρχος είναι οι μπλε φάλαινες.

Πολλές από τις μετακινήσεις στις Μαλδίβες γίνονται με υδροπλάνο. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr ╚ DD╔)

Με υδροπλάνο στην μέση του ωκεανού

Απογειώνομαι από το άψογο υδροδρόμιο του Μάλε για το νησί-resort Kuramathi. Πετάμε χαμηλά πάνω από τον ωκεανό, μοναδική ευκαιρία να μελετήσω τις ατόλες. Το αρχιπέλαγος έχει κάθετο μήκος από Βορρά προς Νότο περί τα 800 χιλιόμετρα. Τα 1,190 νησιά διαμοιράζονται ανάμεσα σε 26 ατόλες, που σχηματίζουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Κάθε ατόλη περιλαμβάνει από 6 έως και 30 νησιά. Από ψηλά, η ατόλη διακρίνεται από τον ωκεανό γιατί έχει γαλάζιο χρώμα, ενώ ο ωκεανός βαθύ μπλε. Η διαφορά χρώματος οφείλεται στο εντυπωσιακά μικρότερο βάθος της ατόλης σε σχέση με του ωκεανού. Στα σημεία που συγκεντρώνεται άμμος μέσα στην ατόλη δημιουργούνται τα νησιά. Η στάθμη των νησιών από την θάλασσα δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα.

Στο υδροπλάνο της Trans Maldivian Airways χωράμε 10 επιβάτες. Δεν έχω δει πιο cool πιλότους. Πιλοτάρουν φορώντας σαγιονάρες και σορτς. Προσγειωνόμαστε στο μέσον της θάλασσας λόγω υφάλων. Αποβιβαζόμαστε σε μια μικρή ξύλινη πλωτή εξέδρα, γύρω μας ο ωκεανός και περιμένουμε το σκάφος που θα μας μεταφέρει στο Kuramathi.

H Γερμανίδα επιστήμων Vanessa Kuhs. (Φωτογραφία: Δημήτρης)

Συνειδητοποιώ ότι έχω ξεχάσει το τσιμέντο ως υλικό όταν πατώ ξυπόλητος στο αμμώδες δάπεδο της ρεσεψιόν. Αν θέλουν οι Μαλδίβες να επιβιώσουν, είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν στην οικολογία. Το 1999 ο καθηγητής Reinhard από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης άρχισε τις οικολογικές έρευνες εδώ στο Kuramathi. Η ανακάλυψη του σκελετού μιας φάλαινας το 2004, κατέληξε στην δημιουργία του οικολογικού κέντρου Kuramathi, όπου εκτίθεται ο σκελετός από το 2011 Εδώ προσκαλούνται τακτικά μαθητές Μαλδεβίνοι για οικολογική εκπαίδευση. Με ξεναγεί η Γερμανίδα επιστήμων Vanessa Kuhs. Για πρώτη φορά αντίκρισε την θάλασσα στις ακτές της Χαλκιδικής και μαγεύτηκε. Σπούδασε θαλάσσια οικολογία στο Αμβούργο, έκανε μελέτες στην Κόστα Ρίκα και εδώ στο Κουραμάτι ερευνά την συμπεριφορά των κοραλλιών. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί άγχος στα κοράλλια, που το εκφράζουν αποκτώντας ένα τελείως λευκό χρώμα. Η λεύκανση τα καθιστά ευάλωτα σε ασθένειες. Αν πεθάνουν, σταματά η αναπαραγωγή τους, άρα και η προστασία των ατόλων. Η ανάνηψη των κοραλλιών από το άγχος είναι μακρόχρονη και γίνεται μέσα στον ύφαλο του Kuramathi

Η γοητεία των κοραλλιογενών υφάλων

Με σκάφος φεύγω για ημερήσια εκδρομή σε γειτονική ατόλη, στο μικροσκοπικό 5στερο νησί-resort Kandolhu, όπου ενδημούν θαλάσσιες χελώνες. Με τον καταδύτη Ibby ξεκινάμε την υδάτινη περιήγηση του υφάλου του Kandolhu με αναπνευστήρα, μάσκα και βατραχοπέδιλα. Κολυμπάμε περιμετρικά έξω από τον ύφαλο που περιβάλλει το νησί. Αριστερά τα προστατευτικά κοράλλια, δεξιά απύθμενο βαθύ γαλάζιο. Μας ακολουθούν δεκάδες διαφορετικά ψάρια με εντυπωσιακά χρώματα. Μερικά με πλησιάζουν με περιέργεια. Τι θέλεις Έλληνα στα μέρη μας, μοιάζει να με ρωτά ένα σε σχήμα τσιπούρας αλλά σε έντονα χρώματα λεβάντας. Και ξαφνικά την αντικρίζω! Η θαλάσσια χελώνα με κοιτά ατάραχη, κινεί τα τέσσερα πόδια της, βγάζει το κεφάλι στην επιφάνεια του νερού και απότομα δίνει βουτιά με δύναμη και χάνεται στον βυθό της ατόλης. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα αυτή.

Οι Μαλδίβες είναι ένα μοναδικό μέρος για εξερευνήσεις μέσα στη θάλασσα. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flcikr Hani Amir)

Λίγο αργότερα, από το εστιατόριο Olive του Kandolhu, αντικρίζω ένα κοπάδι μωβ ψάρια, ίδια με εκείνο που με πλησίασε ενώ κολυμπούσα, να περιφέρεται στον φλοίσβο. Ξαφνικά μπροστά μου προσγειώνεται ένας ερωδιός. Κυνηγά με το ράμφος του να πιάσει ψάρια από το κοπάδι. Πριν προλάβω να αρπάξω την φωτογραφική μηχανή έχουν φύγει και το κοπάδι και ο κυνηγός ερωδιός. Τότε που οι Μαλδίβες ήταν πάμφτωχες, τους ερωδιούς τούς έτρωγαν, μου λέει ο Farina, ο Γάλλος σεφ του Kandolhu, ενώ μου σερβίρει καταπληκτικό σούσι. Οι Μαλδίβες είναι αυτή την στιγμή η πρωτεύουσα του fusion food.

Νιώθοντας ότι έχεις ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισο. (Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαχαιρίδης)

Καιρός να ηρεμήσω

Επιστρέφω στο Kuramathi. Εισχωρώ στον κορμό ενός Banian Tree για να συγκεντρώσω εικόνες και σκέψεις. Υπάρχουν 10 όμοια δέντρα στο νησί, τα οποία είναι προστατευόμενα μνημεία της φύσης. Το Banyan Tree στην ουσία είναι επίφυτο που επικάθεται πάνω σε ένα άλλο δέντρο, αναπτύσσεται αργά από τους χυμούς του δέντρου που το φιλοξενεί και όταν νιώσει ικανό επιτίθεται στην ρίζα του δέντρου που το φιλοξενεί, την περικλείει και επανεμφανίζεται το ίδιο ως δέντρο και αποκτά τεράστιο ύψος. Επειδή ακριβώς είναι επίφυτο δεν έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει φαρδύ κορμό. Σχηματίζει μικρούς κορμούς που εσωτερικά αφήνουν ένα μεγάλο κενό. Οι ακτίνες του ηλίου διαπερνούν κρυστάλλινα τις φυλλωσιές του Banyan Tree και φωτίζουν το κενό, ιδανική κρυψώνα για περισυλλογή.

Τελευταίος σταθμός η βίλα σε πασσάλους στο resort Velassaru. Αγαπώ τόσο πολύ το κολύμπι που θα μπορούσα να αποσυρθώ εδώ μόνιμα. Από το ξύπνημα μέχρι την βουτιά στην θάλασσα μεσολαβούν μερικά δευτερόλεπτα. Διακόπτω την κολύμβηση για ασκήσεις γιόγκα στην άμμο που μοιάζει με ζάχαρη-άχνη και επιστρέφω για να εξερευνήσω τα κοράλλια του ύφαλου πάνω στον οποίο είναι στηριγμένη η βίλα μου. Σχεδόν μεσάνυχτα, το σκάφος του Velassaru με οδηγεί στο αεροδρόμιο. Πρώτη φορά σε transfer για αεροδρόμιο είμαι καθισμένος στο κατάστρωμα ενός σκάφους που διασχίζει τον σκοτεινό ωκεανό. Συντροφιά μου τα άστρα. Οι Μαλδίβες, ο υδάτινος τόπος χωρίς στεριά, έχουν την δύναμη να σε κρατήσουν για πάντα κοντά τους.


Αξίζει να γνωρίζεις…

* Δεν χρειάζεται να βγάλεις βίζα. Η ρουπία των Μαλδιβών είναι ανύπαρκτη στα resorts. Όλοι αγαπούν το δολάριο.

* Απαραίτητα στην βαλίτσα: καπέλο, αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου και παρεό. Να έχετε ένα δύο φανελάκια που θα φορέσετε στις βόλτες με αναπνευστήρα στους υφάλους, για την προστασία της πλάτης σας από τον ήλιο.

* Όλα τα resorts παρέχουν wi-fi για να επικοινωνείτε μέσω εφαρμογών. Το roaming κοστίζει υπερβολικά ακριβά.

* Απαγορεύεται να φύγετε έχοντας στις βαλίτσες σας άμμο και κοράλλια. Κινδυνεύετε με φυλάκιση. Επίσης, σεβαστείτε την παράκληση των Μαλδιβών φεύγοντας από την χώρα να πάρετε μαζί σας τις ληγμένες μπαταρίες σας, για να μην επιβαρύνετε το ευαίσθητο νησιωτικό περιβάλλον.

* Το ταξίδι οργανώθηκε από το γραφείο ταξιδίων Exotic Tours (Βαλαωρίτου 9β, Αθήνα, 2103640500). Διαθέτουν καθημερινές αναχωρήσεις για τις Μαλδίβες και προτείνουν επιλογές ανάμεσα σε 80 resorts. Σχεδιάζουν μαζί σας το ταξίδι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας, τις επιθυμίες σας και κυρίως τον χρόνο που διαθέτετε.


 

Διαβάστε ακόμα: Ηλίας Βροχίδης – «Έτσι έβγαλα τις παρωπίδες από τα μάτια μου»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top