Το Ohh Boy, το καθιερωμένο πλέον all day στέκι στην οδό Αρχελάου, που πήρε το όνομά του από το μαύρο λαμπραντόρ των ιδιοκτητών του.

Δύο χρόνια πριν κανείς δεν φανταζόταν ότι η οδός Αρχελάου θα γίνει το place to be μέσα στο place to be – ο λόγος γενικά για το Παγκράτι, την πιο ανερχόμενη γειτονιά της Αθήνας. «Η γειτονιά έχει ζωή, νέους, όμορφους ανθρώπους και όμορφα projects. Είναι ένας μικρός πλανήτης με ενέργεια, τον οποίον επισκέπτονται άνθρωποι από παντού», λέει ο designer Μίλτος Κοντογιάννης.

Επί χρόνια κάτοικος του Παγκρατίου, πριν από δύο χρόνια επέλεξε να στεγάσει το γραφείο του, το Studio Materiality στον αριθμό 32 της Αρχελάου, γιατί όπως λέει «ο δρόμος είναι ρομαντικός». Το στούντιο επισκέπτονται κυρίως όσοι ενδιαφέρονται για το interior design αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης με ποπ και σουρεαλιστικά στοιχεία, σχεδιασμένα να δημιουργούν χαρούμενα συναισθήματα.

Πριν από δύο χρόνια ο Μίλτος Κοντογιάννης επέλεξε να στεγάσει το γραφείο του, το Studio Materiality στον αριθμό 32 της Αρχελάου, γιατί όπως λέει «ο δρόμος είναι ρομαντικός».

Πράγματι η χαρούμενη «ουρά» της Αρχελάου είναι το πιο ζωντανό μέρος της. Ακριβώς δίπλα στο Studio Materiality, έχει ανοίξει εδώ και περίπου ένα χρόνο το Ohh Boy, το καθιερωμένο πλέον all day στέκι που πήρε το όνομά του από το μαύρο λαμπραντόρ των ιδιοκτητών του. Εδώ μπορείς να φας ένα φρεσκότατο ρυζόγαλο ή να πιεις το υβρίδιο της παιδικής επιθυμίας και της ενήλικης ανάγκης (a.k.a. μία σοκολάτα με εσπρέσο) δίπλα σε θαμώνες βγαλμένους από street style σελίδες. Κάθε βράδυ ο κόσμος του συνωστίζεται για το τελευταίο ποτό της ημέρας υπό το κόκκινο φως … της θερμάστρας.

Μερικές λιχουδιές που μπορείς να απολαύσεις στο Ohh Boy.

Το concept store Hallelujah, στον αριθμό 32 στην οδό Αρχελάου.

«Ο δρόμος δίνει έμπνευση. Είναι multi-culti χάρη στο Airbnb, είναι hip εδώ και κάποιο καιρό και σαφώς καλλιτεχνικός», συμπληρώνει ο Μίλτος Κοντογιάννης. Ταυτόχρονα παρατηρώ ένα από τα υφάσματα που δημιουργεί. Στον καμβά του, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων παντρεύεται τον Jeff Koons και φεύγουν για μήνα του μέλιτος στο Βερολίνο. Τα υφάσματα αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη για την καλοκαιρινή συλλογή του concept store Hallelujah, στον αριθμό 32.

Στα ελάχιστα εξωτερικά τραπεζάκια του Mint (στον αριθμό 30) μπορείς να βγεις το ραντεβού σου μετά το γραφείο, ήσυχα, οικεία, χωρίς φιοριτούρες και περισπασμούς.

Δίπλα του υπάρχει μία συστάδα από μαγαζιά που μπορείς να κάνεις τα καθιερωμένα, αλλά με λίγο περισσότερο στυλ. Στα ελάχιστα εξωτερικά τραπεζάκια του Mint (στον αριθμό 30) μπορείς να βγεις το ραντεβού σου μετά το γραφείο, ήσυχα, οικεία, χωρίς φιοριτούρες και περισπασμούς. Στο Nail Job περιποιούνται τα χέρια τους και άντρες (ω, ναι) και γυναίκες που δεν θα έμπαιναν ποτέ σε οποιοδήποτε άλλο νυχάδικο. Η διαφορά είναι πως η μπουτίκ Nail Job έχει νεοϋορκέζικη διακόσμηση, προσφέρει detox τσάι και παίζει jazz μουσική.

Το Nail Job έχει νεοϋορκέζικη διακόσμηση, προσφέρει detox τσάι και παίζει jazz μουσική.

H πιο φρέσκια άφιξη της Αρχελάου βρίσκεται στον αριθμό 19. Η πιτσαρία Tre Sorelle έκανε το ντεμπούτο της περίπου ένα μήνα πριν, είναι ευρύχωρη (και πάντα γεμάτη) για τα μικροσκοπικά δεδομένα της Αρχελάου και φέρνει στη γειτονιά τον αέρα της φινετσάτης Ιταλικής τρατορίας με άρωμα ξυλόφουρνου.

Pink Freud – petit, κονσεπτικό και εικαστικό.

Περνώντας μέσα από τα σπιτικά αρώματα της σουβλακοταβέρνας Piggyπόπουλο, τους ναργιλέδες του αιγυπτιακού καφενείου Ελ Ταχίρ Ριρ, τους κοκοφοίνικες στην είσοδο του μπαρ Small 8 και τη μεταξωτή βιτρίνα της μπουτίκ μόδας JuJu de Kokimo, ανεβαίνεις σιγά σιγά προς την αρχή της Αρχελάου. Οι χώροι που βρίσκονται εκεί έχουν μπολιαστεί με το Άλσος Παγκρατίου, όπου μπορείς με ασφάλεια να διαβάσεις το βιβλίο σου, να βγάλεις το σκύλο σου βόλτα, να κάνεις λίγο φυσιολατρικό running ή και γίογκα, να πάρεις τα παιδιά να παίξουν. Μία είσοδό του συναντάς επί της Αρχελάου, πριν τον αριθμό 1, στον οποίο «κατοικούν» πολλά μακάβρια κουνελάκια. Το ζωάκι που έχει εμπνεύσει ποικίλα λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα, δίνει τροφή στην πένα της εικαστικού στο κατάστημα Holy Wabbit, όπου επιδεικνύει και να φτιάχνει επί τόπου σχέδια πάνω σε μπλούζες, τσάντες, κούπες και άλλα αντικείμενα.

Κάθε βράδυ, στον αριθμό 5 και στον αριθμό 7, αλληλοσυμπληρώνονται τα κίτρινα με τα ροζ φώτα νέον. Η κίτρινη ταμπέλα γράφει «Skrow», προσκαλώντας το φιλοθεάμον κοινό να μπει στο πειραματικό θέατρο, μέρος της σκηνής του οποίου είναι ένας βράχος από το άλσος Παγκρατίου. Η ροζ επιγραφή σε καλωσορίζει στο μπαράκι Pink Freud – petit, κονσεπτικό και εικαστικό. Περίμενες κάτι διαφορετικό;

Συνολικά, η περίπτωση Αρχελάου αποκτά ενδιαφέρον γιατί είναι τέκνο μίας αυθόρμητης ανάπτυξης, πέρα από εμπορικούς υπολογισμούς και στημένες καταστάσεις. Είναι σαν ο ένας δημιουργικός ένοικος να τράβηξε εδώ τον άλλο, σε μία ασυνείδητη απόφαση να εξελίξουν μία αστική ταυτότητα που εξισορροπεί τoν residential, τον εμπορικό και βέβαια τον leisure χαρακτήρα μίας πόλης. «Η γειτονιά μας συνθέτει ένα σκηνικό οικειότητας. Είμαστε πολλοί που κάνουμε νέες προσπάθειες και στηρίζουμε πολύ ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, αναπτύσσουμε και σχέσεις με τον μεγαλύτερο ηλικιακά κόσμο της γειτονιάς μας; μάς δέχτηκαν με πολύ αγάπη και τους είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν και μάς εμπνέουν», παρατηρεί ο Μίλτος Κοντογιάννης, θρέφοντας τις βάσιμες μας υποψίες πως εδώ έπονται κι άλλα openings.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι σκηνοθέτες και ηθοποιοί που κρύβονται πίσω από 3 ατμοσφαιρικά στέκια της Αθήνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top