Oι geeks και οι nerds του κόσμου τούτου έχουν θεοποιήσει αυτό το μαθηματικό σύμβολο σε σημείο να γίνει αντικείμενο λατρείας. (Φωτό: Wired.com)

    1. To π (pi) είναι μια από τις πιο cool μαθηματικές σταθερές (κι η πιο γοητευτική και ταλαιπωρημένη). Τη βρίσκουμε να διατυπώνεται γραπτά για πρώτη φορά σε πήλινο δίσκο της Βαβυλώνας κάπου μεταξύ 1900 και 1600 π.Χ., όπου το π εκτιμάται στα 23/8≈3,1250. Το ίδιο περίπου σε αιγυπτιακούς παπύρους και σανσκριτικά κείμενα.

    Το π ορίζεται ως η σχέση μεταξύ της περιφέρειας ενός κύκλου (C) και της διαμέτρου του (d). Όπερ σημαίνει πως ασχέτως του μεγέθους του κύκλου, η σχέση δεν αλλάζει ποτέ. Ωστόσο, ο ορισμός αυτός ισχύει μόνο στο πλαίσιο της ευκλείδειας γεωμετρίας των 2 διαστάσεων. Με τη βοήθεια του απειροστικού λογισμού, οι κοσμολογικοί υπολογισμοί αποκτάνε άλλη διάσταση. Με τους υπερυπολογιστές δε, η δεκαδική απεικόνιση του π είχε φτάσει το 2011 στα πάνω από 10 τρις ψηφία.

    Το π είναι ένας άρρητος αριθμός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ποτέ να αναγραφεί ως σχέση μεταξύ δύο ακεραίων. Το πιο γνωστό κλασματικό αντίστοιχο του π, το 22/7, είναι ακριβές μόνο κατά δύο δεκαδικά ψηφία σε σχέση με την πραγματική τιμή. Αφού το π είναι άρρητο, ακολουθείται από έναν άπειρο αριθμό δεκαδικών, ο οποίος δεν εμφανίζει ποτέ ένα επαναληπτικό μοτίβο.

    Το π είναι ένας υπερβατικός αριθμός. Όχι αλγεβρικός. Δεν μπορεί να είναι η ρίζα μιας μη μηδενικής πολυώνυμης εξίσωσης με ρητούς συντελεστές. Οι δεκαδικοί του π περνάνε με επιτυχία τα τεστ της τυχαίας στατιστικής δοκιμής. Μοντέλο δεν υπάρχει. Το αρχαίο πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου δεν λύνεται με κανόνα και διαβήτη.

    Ωστόσο, το μαγικό π έχει παρασημοφορηθεί πλειστάκις, καθότι έχει προσφέρει τα μάλα στην Τριγωνομετρία, την Κοσμολογία, τη Θεωρία των αριθμών, τη Στατιστική, τα Fractals, τη Θερμοδυναμική, τη Μηχανική, και τον Ηλεκτρομαγνητισμό.

    2. Oι geeks και οι nerds του κόσμου τούτου έχουν θεοποιήσει αυτό το μαθηματικό σύμβολο σε σημείο να γίνει αντικείμενο λατρείας. Έχει απαθανατιστεί πάνω σε T-shirts, σε κοσμήματα, σε inside jokes, στα doodles της Google, σε κολλεγιακά άσματα και μνημοτεχνικούς διαγωνισμούς (τύποι που θυμούνται 67.000 ψηφία). Και κάποιες σέκτες το κάνουν τατουάζ.

    Ενδέχεται να υπάρχουν τόσες παραλλαγές του π σε T-shirts όσες και τα δεκαδικά του ψηφία. Στο Σαν Φρανσίσκο, κάθε 14η του Μαρτίου, οργανώνεται παρέλαση από καμιά 500αριά άτομα που κατεβαίνουν από το Embarcadero στο Pi Shrine. Το ιερό του π είναι μια χρυσή πλάκα διαμέτρου 30,48 εκατοστών, όπου είναι χαραγμένοι οι 108 πρώτοι δεκαδικοί.

    Καθότι οι περισσότεροι από εσάς έχουν φοιτήσει στο ΜΙΤ, θα ξέρετε ότι οι ζητωκραυγές διαφέρουν κομμάτι από εκείνες άλλων «σχολών». Παράδειγμα:

    «E to U» (από τη Βίβλο του cheerleading στο ΜΙΤ)

    I’m a Beaver, you’re a Beaver, we are Beavers all.
    And when we get together, we do the Beaver call.
    E to the U du dx,
    E to the X dx.
    Cosine, secant, tangent, sine, 3.14159.
    Integral radical mu dv
    Slipstick, sliderule, MIT.
    Go Tech!

    3. Άλλη μόδα, οι πίτες (pie). Προσφιλείς σε όλες τις μορφές: με φρούτα, με κρέας, στυλ πίτσας, με κρέμα, με αβγά… Κι ακόμα: Paleo Pie, Gluten Free Pie, Nut Allergy Pie, Low Fat Pie, Savory Pie. Μια πί(τα) πηγαίνει με όλα και λύνει τα πάντα.

    Και, για μπόνους. Υπάρχουν στις ΗΠΑ ποιητές που επινόησαν ένα ολοκαίνουργιο είδος ποίησης, το «π-ku».

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top