M_037

Γυμναστική από γυμναστική διαφέρει, κι αυτή που θα διαλέξεις εσύ θα εξαρτηθεί από το λόγο για τον οποίο θες να γυμναστείς! Φωτό: Vice Versa

Φίλε, αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που μου έχουν κάνει αυτήν την ερώτηση, τώρα θα έψαχνα να βρω πού να επενδύσω τα εκατομμύριά μου (είναι, βλέπεις, δύσκολοι οι καιροί για επενδυτές), αντί να ξεροσταλιάζω στο συνεργείο πρωί βράδυ, με το γράσο στα νύχια… Mε ρωτάνε ακόμη αν είναι καλύτερα τα kettlebells ή το TRX, η γιόγκα ή το πιλάτες, οι μηχανές ή τα ελεύθερα βάρη, ο Σούπερμαν ή ο Μπάτμαν!

Eίναι, δηλαδή, σα να με ρωτάς αν το ημιφορτηγό είναι καλύτερο από το station wagon, η νταλίκα καλύτερη από το διπορτο roadster και το τανκ καλύτερο από το SUV. Πού θες να ξέρω, ρε αδερφέ; Είσαι αγρότης; Έχεις παιδιά; Έχεις σκύλο; Θέλεις να βγάλεις γκόμενα; Θέλεις να μεταφέρεις τρεις τόνους λεμόνια από την Ηλεία στη Σόφια; Θέλεις να σπάσεις το φράγμα του ήχου; Άμα δεν ξέρεις εσύ, πού να ξέρω εγώ;

Θα σου το ξαναπώ μια φορά ακόμη: γυμναστική από γυμναστική διαφέρει, κι αυτή που θα διαλέξεις εσύ θα εξαρτηθεί από το λόγο για τον οποίο θες να γυμναστείς! Άλλη προπόνηση έκανε ο συγχωρεμένος ο Βασίλι Αλεξέγιεφ και άλλη ο Σβαρτσενέγκερ. Άλλη άσκηση θα κάνει ο καρδιοπαθής κι άλλη εκείνος που έχει κάνει εγχείριση στη μέση και θέλει να επανέλθει στην καθημερινή του ζωή. Άλλη ο Μαραθωνοδρόμος, άλλη ο κατοστάρης.

Στην προηγούμενη στήλη μιλήσαμε για το Γενικό Προσαρμοστικό Σύνδρομο και είπαμε ότι όταν υποβάλουμε τον οργανισμό μας σε στρες (όπως είναι η γυμναστική), αυτός μεταβάλεται εσωτερικά και εξωτερικά για να μπορεί να αντεπεξέλθει στο στρες ευκολότερα. Δεν προκαλούν όμως όλες οι μορφές στρες τις ίδιες προσαρμογές στον ανθρώπινο οργανισμό, ούτε βέβαια και όλα τα είδη σωματικής άσκησης: αν σηκώσεις μια μπάρα με όσο περισσότερα κιλά μπορείς για μια επανάληψη και μετά σηκώσεις μια μπάρα με λιγότερα κιλά για οκτώ επαναλήψεις, δεν θα συμβούν τα ίδια πράγματα στο σώμα σου ‒αυτό είναι γνωστό ως η αρχή των Εξειδικευμένων Προσαρμογών ανάλογα με τις Επιβληθείσες Απαιτήσεις (SAID Principle). Άρα λοιπόν, ανάλογα με τη γυμναστική και το αποτέλεσμα: πες μου το αποτέλεσμα που επιθυμείς, να σου πω τι να κάνεις.

Άλλη άσκηση θα κάνει ο καρδιοπαθής κι άλλη εκείνος που έχει κάνει εγχείριση στη μέση και θέλει να επανέλθει στην καθημερινή του ζωή. Άλλη ο Μαραθωνοδρόμος, άλλη ο κατοστάρης.

Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που με ρωτάνε «Μάστορα, ποια είναι η καλύτερη γυμναστική;», εγώ απαντάω, «Τι αλλαγές θέλεις να επιφέρεις στο σώμα σου;» Και ξαφνικά, βρίσκομαι να με κοιτάνε με το ύφος του σπηλαιάνθρωπου που βρήκε στο γραμματοκιβώτιό του ένα τεύχος του περιοδικού Τροχοί και TIR. Επειδή βαρέθηκε η ψυχή μου να βλεπω το ίδιο έργο ξανά και ξανά, αποφάσισα να γράψω στο χαρτί (λέμε τώρα) όλα τα είδη γυμναστικής που μπορείς να κάνεις και τις προσαρμογές που το κάθε ένα από αυτά θα προκαλέσει στο σώμα σου. Στη συνέχεια θα πούμε δυο κουβέντες για κάθε ένα από αυτά τα είδη, θα δώσουμε μερικά παραδείγματα και θα δούμε πώς μπορούμε να τα συνδυάσουμε, αν οι στόχοι μας είναι σύνθετοι. Σου το λέω από τώρα: θα μας πάρει μπόλικο καιρό και αρκετές στήλες του Μάστορα για να καλύψουμε το αντικείμενο. Αυτό που θα προκύψει όμως, θα είναι ενα μεγαλειώδες έργο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι (για σας και τα παιδιά σας!). Και, το σημαντικότερο, δεν θα χρειάζεται να απαντάω εις το διηνεκές στην ίδια ερώτηση.

Τι γυμναστική μπορώ να κάνω Μάστορα;

Για μια φορά ακόμη, σκέψου ότι το σώμα σου είναι ένα αμάξι. Πώς μπορείς να το βελτιώσεις;

Μπορείς να αυξήσεις την ισχύ και τη ροπή του κινητήρα. Στο ανθρώπινο σώμα κινητήρας είναι το μυικό σύστημα. Αν καταφέρεις λοιπόν να κάνεις τους μύες σου να συσπώνται πιο δυνατά και πιο γρήγορα, θα μπορείς να τρέξεις πιο γρήγορα, να πηδήξεις πιο ψηλά, να σηκώσεις περισσότερες σακούλες με ψώνια στο σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.

Για να θέσεις το αμάξι σε κίνηση χρειάζεσαι ενέργεια. Ομοίως και το σώμα σου: κάθε μυική σύσπαση που προκαλεί κίνηση χρειάζεται ενέργεια. Μπορείς λοιπόν να κάνεις προπόνηση για να αυξήσεις την ικανότητα του σώματός σου να παρέχει ενέργεια για πολλές μυικές συσπάσεις σε βάθος χρόνου. Αυτό το λέμε προπόνηση αντοχής και είναι σαν να αυξάνεις το μέγεθος του ντεπόζιτου των καυσίμων.

Αν το αυτοκίνητο δεν είναι ευθυγραμμισμένο, θα κάψεις περισσότερο καύσιμο και οι φθορές σε βάθος χρόνου θα είναι μεγαλύτερες. Έτσι και το σώμα σου: αν έχεις αδύνατα σημεία, ασυμμετρίες (στο εύρος κίνησης, τη δύναμη και τη σταθερότητα ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πλευρά θα υπάρχουν φυσικές δραστηριότητες και συγκεκριμένες κινήσεις που θα σε κουράζουν δυσανάλογα, ενώ ο κίνδυνος τραυματισμών θα είναι μεγαλύτερος. Μπορείς λοιπόν να γυμναστείς με στόχο την αποτροπή τραυματισμών.

Αν σου αρέσει να οδηγείς γρήγορα, καλό είναι το αμάξι σου να κρατάει στο δρόμο, να στρίβει και να φρενάρει αξιόπιστα. Αν πάλι σου αρέσει να παίζεις κανένα 5×5 ή μπασκετάκι με τους φίλους το Σαββατοκύριακο, η ικανότητα να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις γρήγορα ή να αλλάζεις εύκολα κατευθύνσεις, μπορεί να κάνει τη διαφορά που θα χαρίσει τη νίκη στην ομάδα σου. Εφόσον προτιμάς να κερδίζεις, υπάρχει ειδική προπόνηση που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την ικανότητά σου να κινείσαι με τρόπο αθλητικό.

Τέλος, υπάρχουν και ασκήσεις γυμναστικής που μπορείς να κάνεις για να γίνεις ο ίδιος καλύτερος οδηγός ‒αυτές αφορούν μόνο αθλητές και διαφέρουν από άθλημα σε άθλημα, οπότε δεν θα μας απασχολήσουν εδώ.

Λοιπόν, αυτά προς το παρόν. Στην επόμενη στήλη θα μιλήσουμε για την πρώτη κατηγορία γυμναστικής, αυτήν που αυξάνει την ισχύ και τη ροπή του κινητήρα.

Υ.Γ.: Αν έχεις να ρωτήσεις το Μάστορα κάτι σχετικό με τη γυμναστική, στείλε ένα email είτε στο [email protected] είτε στο [email protected].

 

Ο Σπύρος Κατσιγιάννης είναι ο ιδρυτής της προπονητικής μεθοδολογίας Dynamo Concepts για την διδασκαλία αθλητικών δεξιοτήτων και την βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top