Το ηλιοβασίλεμα από την Οία.

Φέτος το καλοκαίρι, μετά από περίπου 3 με 4 χρόνια που δεν είχα μπει σε πλοίο για καλοκαιρινές διακοπές, πήρα μια μεγάλη απόφαση: επιστροφή σε νησί. Τα βάλαμε κάτω, τα κοιτάξαμε από εδώ, τα ψυρίσαμε από εκεί, στο τέλος όλοι οι δρόμοι έβγαλαν στη Σαντορίνη. Είχα πάνω από 10 χρόνια να πάω εκεί για καλοκαίρι -ουκ ολίγες φορές βέβαια το έχω επιλέξει για τις διακοπές του Πάσχα- αλλά θα ξεκαθαρίσω κάτι: το αγαπάω αυτό το νησί.

Το αγαπάω τόσο όσο αγαπάω (πλέον) τους ανθρώπους που όταν τους ανακοινώνεις την απόφασή σου, σε κοιτούν με ένα ύφος μεταξύ έκπληξης, απογοήτευσης και λύπησης, πετώντας την ατάκα «Σαντορίνη; Τι πας να κάνεις καλοκαιριάτικα εκεί; Το νησί είναι υπερεκτιμημένο». Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα που άκουγα τη λέξη «υπερεκτιμημένο» με έπιαναν τα διαόλια μου -ουχί, δεν είμαι από εκεί- και προσπαθούσα να το αντικρούσω με διάφορα επιχειρήματα. Πλέον απλά κουνάω το κεφαλάκι, βγάζοντας ένα θόρυβο «μάααστα, μάααστα», που δεν ξέρεις και ακριβώς τι εννοώ. Εννοώ «μάααστα, μάααστα, έχεις δίκιο»; Εννοώ «μάααστα, μάααστα, τι είπες, sorry ε, γιατί κοιτούσα ένα μήνυμα στο κινητό και δεν σε άκουγα»; Εννοώ «μάααστα, μάααστα, άσε με κουκλίτσα μου και εσύ τώρα που θα μας πεις ότι η Σαντορίνη είναι υπερεκτιμημένη»; Για να λύσω αυτή την απορία, εννοώ το τελευταίο.

Αριστερά: Θέα από τον Πύργο. Δεξιά: Η παραλία της Βλυχάδας, επειδή η Σαντορίνη δεν έχει παραλίες.

Παιδιά, η άποψη «το νησί είναι υπερεκτιμημένο, τι έχει, κάτι βράχια έχει, ούτε καν παραλίες» απλά δεν είναι και ιδιαίτερα σοβαρή άποψη. Και δεν έχει και ιδιαίτερη βάση. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι πήγε για διακοπές στην ορεινή Σκωτία και να του απαντάω «ορεινή Σκωτία; Τι πήγες να κάνεις εκεί; Ούτε παραλίες δεν έχει, μόνο κάτι Χάιλαντς, σιγά τώρα. Υπερεκτιμημένη η ορεινή Σκωτία».

Θα συμφωνήσω ότι δεν είναι εύκολο νησί σαν άλλα αγαπημένα ελληνικά νησιά. Δεν βρίσκεις παντού ωραίες παραλίες γεμάτες άμμο, δεν έχει γαλαζοπράσινα νερά, ουκ ολίγες φορές θα χρειαστεί να ανεβοκατέβεις (πολλά, μα πάρα πολλά όμως) σκαλοπάτια, όταν ο ήλιος έχει κέφια η ζέστη είναι εκνευριστική, ενώ όταν ο αέρας έχει ακόμα μεγαλύτερα κέφια νιώθεις να σου παίρνει τα μυαλά, η Οία έχει γίνει ένα τεράστιο mall για τουρίστες και αν θέλεις μπορείς να βρεις πολλά ακόμα παραδείγματα κατά της Σαντορίνης.

Η Σαντορίνη και υπέροχες παραλίες έχει και πανέμορφα εστιατόρια και χωριουδάκια που θέλεις να χαθείς στα στενάκια τους και απολαυστικά κρασιά και μέρη να ανακαλύψεις.

Άλλωστε είμαστε καλοί σε αυτό το game. Μην ξεχνιόμαστε ότι ανά περιόδους δεν είχαμε πρόβλημα να «θάβουμε» νησιά, όπως η Μύκονος, που όλοι φωνάζαμε ότι είναι ένα νησί για κλάμπινγκ και πλούσιους νεοέλληνες. Δεν διαφωνώ, υπάρχει και αυτό το κομμάτι στο Νησί των Ανέμων, αλλά αν το ψάξεις θα ανακαλύψεις ότι η Μύκονος έχει πολλά περισσότερα πράγματα να σου δείξει πέρα από τη διασκέδαση μέχρι το πρωί και την υπερβολική χλιδή της. Απλά μας βόλευε η άποψη «τι είναι η Μύκονος; Κλάμπινγκ και πλούσιοι νεοέλληνες» είτε επειδή δεν το σήκωνε η τσέπη μας είτε επειδή δεν μας άρεσε ως νησί.

Για αυτό η ουσία είναι να το ψάξεις το νησί και όχι να πιπιλάς συνεχώς μια καραμέλα, που μάλλον έχεις ακούσει από άλλους. Γιατί η Σαντορίνη και υπέροχες παραλίες έχει και πανέμορφα εστιατόρια και χωριουδάκια που θέλεις να χαθείς στα στενάκια τους και απολαυστικά κρασιά και μέρη να ανακαλύψεις – έστω κι αν για κάποια από αυτά νιώθεις σαν εξερευνητής. Ενώ για το φυσικό τοπίο και τη θέα της, τα λόγια πιστεύω ότι περισσεύουν: μοναδικά. Για αυτό, άλλο δύσκολο νησί και άλλο υπερεκτιμημένο.

Αριστέρα: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Δεξιά: Η θέα από ένα μπαλκόνι στην Οία.

Κι αν με το ζόρι θέλεις να προσθέσεις ένα «υπερ-» μπροστά από μια λέξη, τότε σου έχω την καλύτερη: υπερακριβό! Όντως, η Σαντορίνη είναι πολύ ακριβό νησί – ένα μέρος όπου μπορούν να σου πουν χωρίς καμιά ντροπή ότι ένα φρέντο καπουτσίνο κοστίζει 6 ευρώ, μια τρύπα πάνω στην καλντέρα κάνει 100 ευρώ και μια ομπρέλα στην παραλία 30 ευρώ. Και να το εννοούν σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου. Αλλά στην τελική πόσα τέτοια βρίσκεις στα ελληνικά νησιά; Πολλά. Κι αν το ψάξεις θα βρεις και την ωραία καφετέρια, με το φρέντο καπουτσίνο στα 3 ευρώ.

Για αυτό ας τελειώνουμε με το παραμύθι «υπερεκτιμημένη Σαντορίνη» και αντί αυτού ας πει κάποιος αυτό που πραγματικά εννοεί: δεν μου αρέσει το νησί. Δικαίωμά του, δεν είναι υποχρεωμένος να του αρέσει. Ούτε εμένα μου αρέσει η Ρώμη, πέστε να με φάτε. Γούστα είναι αυτά.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι η Σαντορίνη είναι ένα ακριβό νησί. Τι ακριβό δηλαδή, υπερακριβό. Αλλά υπερεκτιμημένο δεν είναι.

 

Διαβάστε ακόμα: Top5 σημεία στην Καρδαμύλη που θα νιώσεις ότι τα αφήνεις όλα πίσω σου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top