sans_titre_4

    Το πρωτότυπο ενός “Stellarator”.

    Το 1950, ο Lyman Spitzer, ένας Αμερικανός αστροφυσικός, επινοούσε το Stellarator. Εξηνταπέντε χρόνια αργότερα, το Ινστιτούτο Max-Plank της Φυσικής Πλάσματος στη Γερμανία κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, επιτυγχάνοντας να δώσει σάρκα και οστά στο project.

    Αν η κατασκευή αυτής της διάταξης για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας άργησε τόσο, οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνολογική πρόκληση για την υλοποίησή της φάνταζε έως πρόσφατα ανυπέρβλητη, όπως αποδεικνύει αυτό το βίντεο του site Science Magazine.

    To τεχνολογικό κόστος υπερέβαινε τα €900 εκατ. Το «Wendelstein 7-X» (W7-X) -αυτό είναι το επίσημο όνομά του- είναι ένα δακτύλιος 16 μ., ο οποίος δημιουργεί ένα μοναδικό μαγνητικό πεδίο, το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί (σε αντίθεση με το «Tokamak») από συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα. Εντός του, η πυρηνική σύντηξη λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες της τάξης των 82 εκατ. βαθμών Κελσίου.

    Το πράσινο φως για την κατασκευή του δόθηκε μεταξύ 1993 και 1934 από τις γερμανικές Αρχές, κατά την περίοδο της επανένωσης. Χρειάστηκαν πάνω από 1 εκατ. εργατοώρες.

    Δείτε εδώ τις δυσκολίες υλοποίησης του εγχειρήματος:

    O τρόπος λειτουργίας της συσκευής είναι πανομοιότυπος με κείνον του Ήλιου. Και μιλάμε για πάνω από 4 δις χρόνια.

    Πιο αξιόπιστο από το «Tokamak»

    Το μηχάνημα ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 και, έως σήμερα, έχει περάσει με επιτυχία όλους τους σχετικούς ελέγχους σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του. «Όλα φαίνεται να δουλεύουν ρολόι και με εξαιρετική ακρίβεια», δηλώνει ο καθηγητής Thomas Sunn Pedersen του Ινστιτούτου Max-Planck. Ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής είναι πανομοιότυπος με κείνον του Ήλιου. Και μιλάμε για πάνω από 4 δις χρόνια.

    Σήμερα, η πιο διαδεδομένη τεχνολογία που επιτρέπει την πυρηνική σύντηξη και την συνεπακόλουθη παραγωγή ενέργειας ακούει στο όνομα «Tokamak». Ρωσικής έμπνευσης, η διάταξη κατασκευάστηκε πάνω από 200 φορές και είναι αυτή που επιτρέπει σήμερα την παραγωγή ατομικής ενέργειας.

    Πολύ απλούστερη στη σύλληψη από το «Stellarator», το «Tokamak» υπολείπεται σε δύο τουλάχιστον σημεία του ανταγωνιστή του: την κανονικότητα και την αξιοπιστία.

    Interior_of_W7-X_stellarator

    Το εσωτερικό ενός «Wendelstein 7-X» .

    Διαβάστε ακόμα: O επιταχυντής αδρονίων του CERN θα αποκαλύψει την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top