lifi-1190

    Tο Li-Fi μπορεί να μεταδώσει έως και 224 gigabits το δευτερόλεπτο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς, μία σύνδεση Wi-Fi μπορεί να επιτύχει ταχύτητες μόλις της τάξης των 600 mégabits το δευτερόλεπτο. (Photo credit: http://cdni.wired.co.uk/)

    Ο Έντισον, εφευρέτης τoυ ηλεκτρικού λαμπτήρα, ο οποίος συγκριτικά θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του το μισό ηλιακό σύστημα σε σχέση με τον Ζούκενμπεργκ, δύσκολα θα φανταζόταν ότι μια μέρα η επινόησή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να ηλεκτροδοτήσει τα σπίτια σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για να μεταδώσει δεδομένα που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να φορτώσουν πληροφορίες από δορυφόρους στις φορητές τους συσκευές.

    Ωστόσο, με την εισαγωγή του Li-Fi, ο οικιακός φωτισμός LED μπορεί να αποδειχθεί διπλά χρήσιμος, επιτρέποντας τη μεταφορά δεδομένων 100 φορές πιο γρήγορα από το Wi-Fi.

    Το Li-Fi, το οποίο επινοήθηκε από τον Harold Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το 2011, χρησιμοποιεί το ορατό φως (VLC) για να στείλει δεδομένα σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Κατά βάση, το πράγμα λειτουργεί σαν λυχνία σήμανσης απίστευτης ταχύτητας, ικανής να αναβοσβήνει κατά τρόπο που να στέλνει μηνύματα σε δυαδικό κώδικα (1 και 0). Λειτουργία που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.

    Στο εργαστήριο, η τεχνολογία έδειξε ότι μπορεί να μεταδώσει έως και 224 gigabits το δευτερόλεπτο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς, μία σύνδεση Wi-Fi μπορεί να επιτύχει ταχύτητες μόλις της τάξης των 600 mégabits το δευτερόλεπτο.

     Tο Li-Fi θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημα των διαθέσιμων συχνοτήτων που προκαλεί η διάδοση του Ίντερνετ. Καθότι η διακίνηση δεδομένων σε μηνιαία βάση παγκοσμίως θα ξεπεράσει μέχρι το 2019 τα 24,3 exaoctets. Όγκο που οι σημερινές ασύρματες συνδέσεις αδυνατούν να διαχειριστούν.
    haas[1]

    Το Li-Fi επινοήθηκε από τον Harold Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και χρησιμοποιεί το ορατό φως για να στείλει δεδομένα σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Κατά βάση, το πράγμα λειτουργεί σαν λυχνία σήμανσης. Λειτουργία που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι. (Photo credit:http://www.greatthoughtstreasury.com/)

    H τεχνολογία εφαρμόστηκε σε πραγματικές συνθήκες χάρη στη Velmenni, μία startup από την Εσθονία. Δηλαδή σε γραφεία και βιομηχανίες του Ταλίν. Κατάφεραν να πετύχουν ταχύτητες της τάξης του 1 gigabit το δευτερόλεπτο.

    Πέρα από την ταχύτητα, το Li-Fi διαθέτει και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων έναντι του Wi-Fi. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το σήμα μεταφέρεται με οπτικό μέσο που δεν μπορεί να διαπεράσει έναν τοίχο βελτιώνει την ασφάλεια των τοπικών δικτύων.

    Βέβαια, αυτό συνεπάγεται περιορισμούς, όπως ότι η σύνδεση χάνεται μόλις ο χρήστης εγκαταλείψει το δωμάτιο. Κι αυτό συνιστά μείζον πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, εάν θέλουμε η τεχνολογία αυτή να εφαρμοστεί με επιτυχία.

    Τούτου δοθέντος (γαμάουα), το Li-Fi θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημα των διαθέσιμων συχνοτήτων που προκαλεί η διάδοση του Ίντερνετ σ’ όλο τον κόσμο. (Η διακίνηση δεδομένων σε μηνιαία βάση παγκοσμίως θα ξεπεράσει μέχρι το 2019 τα 24,3 exaoctets. Όγκο που οι σημερινές ασύρματες συνδέσεις αδυνατούν να διαχειριστούν).

    Οριστικές λύσεις θα δοθούν εντός της προσεχούς 4ετίας. Ωστόσο, το VLC βρίσκει ήδη «χρήσιμες» εφαρμογές. Για παράδειγμα, η Disney αναπτύσσει ολόκληρη σειρά προϊόντων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Όπως το παιχνίδι της μαγικής μπαγκέτας που ανάβει τα φωτάκια στο φόρεμα της δικιάς σας πριγκίπισας.

    Διαβάστε ακόμα: O επιταχυντής αδρονίων του CERN θα αποκαλύψει την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top