Βρουβιά: Η τρούφα της Μεσσηνίας

Το "Ραδίκι" μοιράζεται μαζί μας έναν πεντανόστιμο, πικρό βολβό που τον βάζεις στο ξίδι και γίνεται μια απίστευτη ντελικατέτσια.

 
P1030598

Πρέπει να σκάψεις επιδέξια, γιατί δεν θα το βρεις εύκολα, αφού συνήθως βρίσκεται σε βάθος 20 εκατοστών και μεγαλώνει αγκαλιασμένος σφιχτά με το υγρό χώμα που δύσκολα αποχωρίζεται. Θα κοπιάσεις πολύ και για να γεμίσεις τον ουρανίσκο σου με την πίκρα που σου χαρίζει.

«Το στήθος, το σώμα, πραγματικά είναι πάντα ένα, μα οι ψυχές που το κατοικούν δεν είναι μόνο δύο ή πέντε, αλλά αμέτρητες. Ο άνθρωπος είναι ένα κρεμμύδι που αποτελείται από εκατοντάδες φλοιούς, ένα υφαντό φτιαγμένο από χιλιάδες νήματα». (Από τον “Λύκο της Στέπας” του Hermann Hesse)

Περπατώντας στο βουνό ή σε κάποιο χωράφι με ελιές περί στα μέσα Μαρτίου, πιθανόν να διακρίνεις κάτι μικρά μοβ λουλουδάκια που μοιάζουν με ανθισμένα βατόμουρα. Αν είχες περάσει ένα μήνα νωρίτερα και το μάτι σου ήταν αρκετά εκπαιδευμένο, θα είχες δεί στη θέση τους δύο μικρά πράσινα φυλλαράκια να ξεπροβάλουν δειλά-δειλά μέσα από το χώμα. Αυτά μαρτυρούν ότι από κάτω κρύβεται ένας πεντανόστιμος κοκκινωπός βολβός, το φυτό Muscari Comosum.

Οι περισσότεροι τους μαζεύουν το Μάρτιο, όταν έχει ανθίσει το μοβ λουλουδάκι και τους εντοπίζεις ευκολότερα. Για μένα τότε είναι πολύ αργά, καθώς όταν το φυτό ανθίζει μεταφέρει όλη την ενέργεια στο λουλούδι, προκειμένου να ενδυναμώσει το σπόρο.

Πρέπει να σκάψεις επιδέξια, γιατί δεν θα το βρεις εύκολα, αφού συνήθως βρίσκεται σε βάθος 20 εκατοστών και μεγαλώνει αγκαλιασμένος σφιχτά με το υγρό χώμα που δύσκολα αποχωρίζεται. Θα κοπιάσεις πολύ και για να γεμίσεις τον ουρανίσκο σου με την πίκρα που σου χαρίζει. Οι περισσότεροι τους μαζεύουν το Μάρτιο, όταν έχει ανθίσει το μοβ λουλουδάκι τους και τους εντοπίζεις ευκολότερα. Για μένα τότε είναι πολύ αργά, καθώς όταν το φυτό ανθίζει μεταφέρει όλη την ενέργεια στο λουλούδι του, προκειμένου να ενδυναμώσει το σπόρο του.

Το μάζεμα των βολβών θέλει πολύ προσοχή, καθώς τα εκτεταμένα ραντίσματα με φυτοφάρμακα τους επηρεάζουν άμεσα και είναι συχνές οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων. Τα τελευταία χρόνια το έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά οι Βούλγαροι, καθώς πρόκειται για δουλειά που απαιτεί μεγάλο κόπο και εμπειρία. Το πιο συνηθισμένο παράπτωμα είναι η συλλογή λευκών βολβών με κολλώδη υφή που λέγονται «Γκαλγκάτσι» και δεν έχουν σχέση με τα βρουβιά.

vrouvia

Το μάζεμα των βολβών θέλει προσοχή, καθώς τα εκτεταμένα ραντίσματα με φυτοφάρμακα τους επηρεάζουν άμεσα. Το πιο συνηθισμένο παράπτωμα είναι η συλλογή λευκών βολβών με κολλώδη υφή που λέγονται «Γκαλγκάτσι» και δεν έχουν σχέση με τα βρουβιά.

Τα βρουβιά μαγειρεύονται ως εξής:

– Τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε τόσο από το ριζικό όσο και από τη φύτρα. Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό. Όσο πιο πολύ βράσουν τόσο πιο πολύ θα ξεπικρίσουν και θα μαλακώσουν. Θέλουν περίπου 12 -15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος (εμένα μου αρέσει να κρατάνε λίγο και να μην είναι λιώμα). Αν θέλετε να γίνουν πιο γλυκά, μπορείτε να χύσετε το νερό της πρώτης βράσης. Μόλις βράσουν, τους βγάζουμε από το νερό και τους αλατίζουμε.

– Κατόπιν μπορούμε να τους βάλουμε σε βάζο με ξίδι, σε λάδι ή σε λάδι με ξίδι μαζί, ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε. Το λευκό βαλσαμικό ταιριάζει άριστα με τους βολβούς. Διατηρούνται για ένα χρόνο ακόμα και έκτος ψυγείου. Απλώς να είναι κάπου δροσερά. Επίσης μπορούμε να βάλουμε και λίγο σκόρδο ή πιπεράκι, για να αρωματιστούν. Αν τους κάνετε ξιδάτους, τότε τους σερβίρεται με λίγο λάδι από πάνω.

 

Διαβάστε ακόμα: Μαζεύεις χόρτα; Προσοχή σε αυτά τα 5 που μπορεί να σε στείλουν αδιάβαστο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το σπίτι του βρετανού ταξιδιωτικού συγγραφέα και της γυναίκας του αποδεικνύει περίτρανα πόσο αγάπησαν την Ελλάδα. Είναι ένας θύλακας αυθεντικής αρχοντιάς, λιτότητας και απαράμιλλης τεχνοτροπίας. Ανοιξε ξανά για το κοινό χάρη στη συνέργεια του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που το συντήρησαν και το ανακαίνισαν με περισσή λεπτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή με ένα κατοικίδιο, μια μεγάλη υπέροχη περιπέτεια; Ο σεφ και συνδημιουργός της Cookoovaya, Κλεομένης Ζουρνατζής, δίνει τη δική του απάντηση με τον αγαπημένο του σκύλο, Φάουστ. Ένα μεγαλειώδες πλάσμα με στιλπνό γκρίζο τρίχωμα και γαλάζια μάτια, ίσως το πιο αρχοντικό σκυλί που είδαμε φέτος το καλοκαίρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η Κέρκυρα είναι η «μικρή Ρώμη» για τον Μιχαήλ Ανδρουλιδάκη: ιταλική και συνάμα αυθεντικά ελληνική. Οδηγώντας την DS3 Crossback από την Αθήνα στο νησί, ο φωτογράφος του Andro γοητεύτηκε τόσο από τις ιστορικές διαδρομές στην πόλη του Ιονίου όσο και από τις τεχνικές δυνατότητες της γαλλικής «θεάς» των δρόμων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Έλληνας φωτογράφος ταξίδεψε ως τη Γερμανία και κατέγραψε με την κάμερά του το σημερινό μητροπολιτικό Βερολίνο που μπορεί να σφύζει από ζωή, αλλά διατηρεί αναλλοίωτα και τα σημάδια των ιστορικών στιγμών από την Πτώση του Τείχους της Ντροπής, σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου του 1989.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro