Η ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε μπορεί να αλλάζει καθημερινά αφού εξαρτάται από το βάρος μας, την ηλικία, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τις καθημερινές μας δραστηριότητες και φυσικά από τη διατροφή μας (Photo by: Andrew Lipovsky via Getty Images/Idealimage).

    Το νερό συνιστά το 60% περίπου του βάρους μας. Και όπως κάθε 60% που παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, παίζει τον κύριο ρόλο στον τρόπο που λειτουργούμε, σωματικά και διανοητικά.

    Έτσι, η αφυδάτωση θέλει πολλή προσοχή, ειδικά στο ελληνικό, μακρύ, αργόσυρτο, καυτό καλοκαίρι. Περιβάλλεται όμως και από μύθους – η αφυδάτωση, όχι το καλοκαίρι, το καλοκαίρι περιβάλλεται από άλλους μύθους που δεν είναι του παρόντος.

    Μύθος 1ος: Πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

    Μπα; Γιατί; Ποιος κατέληξε σε αυτό το «8»; Και πώς είναι δυνατόν κάθε σώμα να χρειάζεται την ίδια ποσότητα νερού και μάλιστα κάθε μέρα; Μπορεί να έχουμε ανάγκη για περισσότερα από οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα. Ή για λιγότερα. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός, «8» ή οποιοσδήποτε άλλος.

    Η ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε μπορεί να αλλάζει καθημερινά αφού εξαρτάται από το βάρος μας, την ηλικία, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τις καθημερινές μας δραστηριότητες και φυσικά από τη διατροφή μας. Διότι, όπως και να το κάνουμε, άλλη ποσότητα νερού περιέχουν δυο αγγούρια και άλλη δυο πιτόγυρα με απ’όλα.

    Ωραία. Και πώς θα ξέρουμε όμως πόσο νερό χρειαζόμαστε; Σωστή ερώτηση. Πριν από την επέλαση της επιστήμης επί παντός του επιστητού, ο άνθρωπος, για να είναι σίγουρος πως θα έπινε αρκετό νερό, είχε μάθει να εμπιστεύεται έναν πολύ απλό, εξαιρετικά αξιόπιστο και ιδιαίτερα ευαίσθητο σωματικό μηχανισμό: τη δίψα. Συμπέρασμα: πίνουμε τόσο νερό όσο να μη διψάμε. Αυτό φτάνει.

    Πριν καταφύγουμε σε ενεργειακά ποτά, μπορούμε απλώς να προσθέσουμε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι σ’ ένα ποτήρι νερό.

    Μύθος 2ος: Ναι, αλλά όταν διψάμε είμαστε ήδη αφυδατωμένοι

    Εντάξει, αυτός δεν είναι ακριβώς μύθος μιας και η δίψα πράγματι προκαλείται από τη μείωση του νερού στον οργανισμό μας. Δεν είναι όμως όσο τραγικό ακούγεται. Η πρώτη αίσθηση δίψας έρχεται με μια μείωση 2-4% του νερού στο σώμα μας – ναι, τόσο λίγο. Και μας θυμίζει απλώς ότι καλό θα ήταν να πιούμε ένα ποτήρι νερό.

    Ουσιαστική αφυδάτωση υπάρχει όταν η μείωση του νερού στο σώμα είναι μεταξύ 5-8%. Τα συμπτώματα βέβαια τότε είναι κούραση, δυσκολία νοητικής συγκέντρωσης, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλοι, ζαλάδες… Μάλλον σοβαρότερα από ένα ξερό στόμα. Όσο δε αφορά την ενυδάτωση κατά τη ζωηρή άσκηση, ένα ποτήρι νερό κάθε περίπου 15-20’ είναι κατά κανόνα αρκετό.

    Μύθος 3ος: Τα ενεργειακά ποτά είναι ό,τι καλύτερο για μετά την άσκηση

    Εξαρτάται. Αλλά πρώτα λίγη Χημεία. Ή μήπως Φυσική; Κάτι σε επιστήμη, τέλος πάντων. Οι ηλεκτρολύτες λοιπόν είναι στοιχεία που υπάρχουν στο σώμα και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Ρυθμίζουν την κατανομή του νερού στο σώμα, επηρεάζουν το pH του αίματος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση, όντας απαραίτητοι για τις αναγκαίες συσπάσεις των μυών. Διότι κάπως πρέπει να ανασαίνουμε, να κινούμαστε, να κυκλοφορεί το αίμα και γενικά να διατηρούμε την ευρωστία μας.

    H Heidi Klum ραίνει με παγάκια τον Tim Gunn. (Photo by Taylor Hill/FilmMagic/Ιdealimage).

    Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής, το σώμα αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νερού που εμπεριέχουν και ηλεκτρολύτες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και μετά από έντονη άσκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

    Πριν όμως καταφύγουμε σε ενεργειακά ποτά, μπορούμε απλώς να προσθέσουμε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι σ’ ένα ποτήρι νερό (εκτός κι αν έχουμε υψηλή πίεση), να συνοδεύσουμε μια μπανάνα μ’ ένα ποτήρι νερό ή να καταβροχθίσουμε ένα καλό κομμάτι καρπούζι.

    Τα διάφορα επώνυμα ενεργειακά/αθλητικά ποτά είναι αποτελεσματικά μετά από πολύωρη άσκηση (ποδήλατο, τρέξιμο κ.λπ.) σε υψηλές θερμοκρασίες και κάτω από δυνατό ήλιο. Ακόμη και τότε όμως, μια κρύα μπύρα μπορεί να είναι καλύτερη. Και απολαυστικότερη. Και φτηνότερη, βέβαια.

    Μύθος 4ος: Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες του σώματος

    Πίνοντας, λέει, άφθονο νερό εξαγνίζουμε τα σωθικά μας από τις αμαρτίες του Σαββατόβραδου. Όχι ακριβώς. Προφανώς, το νερό βοηθάει τον οργανισμό να λειτουργεί αποτελεσματικά, με μια από τις λειτουργίες να είναι βέβαια και η φυσική αποτοξίνωση με την οποία είναι χρεωμένα το συκώτι και τα νεφρά. Και τα τρία όμως αυτά όργανα δουλεύουν μια χαρά με το νερό που απλώς χρειάζονται – το παραπάνω δεν βοηθάει.

    Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Γιατί; Διότι μειώνει την περιεκτικότητα του αλατιού στο αίμα που, σε συνθήκες όπως αυτές που περιγράψαμε στον Μύθο #3, μπορεί μάλιστα να βλάψει τον οργανισμό.

    Μέτρον άριστον, λοιπόν. Και στο νερό. Και σ’ αυτό που πίνουμε και σ’ αυτό που χρησιμοποιούμε.

     

    Διαβάστε ακόμα: Τελειώστε το ντους με παγωμένο νερό: αναζωογονεί.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top