Oλα τα στρατιωτικά οχήματα των Ρώσων φέρουν το γράμμα «Ζ» (Φωτογραφία: metro.co.uk).

Το «Ζ» σε εμάς τους Έλληνες θυμίζει την υπόθεση Λαμπράκη που οδήγησε στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού που είχε ως τίτλο αυτό το γράμμα και στη συνέχεια τη μνημειώδη ταινία του Κώστα Γαβρά. Φαίνεται, όμως, αυτό το γράμμα απέκτησε ένα νέο μυστηριώδες νόημα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναλυτές ανοιχτού κώδικα και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εντόπισαν για πρώτη φορά το μυστηριώδες γράμμα σε σχήμα Ζ ζωγραφισμένο στο χέρι σε ρωσικά τανκς και στρατιωτικά φορτηγά που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα στις 19 Φεβρουαρίου, οδηγώντας σε εκτεταμένες εικασίες μεταξύ των δυτικών ειδικών για το τι σήμαινε το γράμμα.

Ορισμένοι ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι το γράμμα Z σημαίνει το όνομα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy και το γράμμα V για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καθώς άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, εντοπίστηκε περισσότερο στρατιωτικό υλικό που έφερε το γράμμα Ζ, καθώς και άλλα γράμματα, συμπεριλαμβανομένων των O, X, A και V. Τα γράμματα που φαίνονται στο υλικό συνήθως πλαισιώνονται από τετράγωνα, τρίγωνα και άλλα ζωγραφισμένα σχήματα. Να σημειωθεί πως το γράμμα Ζ δεν υπάρχει στο κυριλλικό ρωσικό αλφάβητο.

Το γράμμα «Ζ» το βρίσκει κανείς και σε δημόσια κτίρια στη Ρωσία (Φωτογραφία: nyt.com).

Η πιο δημοφιλής θεωρία που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες για να εξηγήσουν τα γράμματα είναι ότι γράφτηκαν σύμφωνα με τις αντίστοιχες περιοχές όπου συνήθως σταθμεύουν τα ρωσικά στρατεύματα, με το Z να σημαίνει το Zapad (δυτικά).

Άλλοι πιστεύουν ότι τα γράμματα σχεδιάστηκαν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το φίλια πυρά, ενώ ορισμένοι ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι το γράμμα Z σημαίνει το όνομα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy και το γράμμα V για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε καμία από τις θεωρίες, και αντ’ αυτού ανάρτησε στο κανάλι του στο Instagram ότι το Z σήμαινε Za pobedu («για τη νίκη») και το V σήμαινε «δύναμη της αλήθειας».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Z μετατράπηκε από στρατιωτική σήμανση στο κύριο σύμβολο δημόσιας υποστήριξης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μόλις τρεις ημέρες μετά την εισβολή, το κρατικό δίκτυο RT που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο ανακοίνωσε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης ότι πουλούσε εμπορεύματα Z, συμπεριλαμβανομένων μπλουζών και φούτερ, για να δείξει υποστήριξη στα ρωσικά στρατεύματα.

Κάποια σχολεία έχουν δημοσιεύσει εικόνες παιδιών που στέκονται σε σχηματισμό Ζ.

Έκτοτε, αμέτρητα flashmobs σε όλη τη χώρα έχουν οργανωθεί από τις αρχές, στα οποία νεαροί Ρώσοι φαίνονται να φορούν ένα πουκάμισο Z ενώ δείχνουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο. Το γράμμα Z έχει επίσης ζωγραφιστεί σε μεγάλες πολυκατοικίες της σοβιετικής εποχής και αναρτήθηκε σε διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους.

Ορισμένα σχολεία έχουν επίσης δημοσιεύσει εικόνες παιδιών που στέκονται σε σχηματισμό Ζ. Μια εικόνα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από την Κυριακή δείχνει παιδιά που πάσχουν από βαριά ασθένεια σ’έναν ξενώνα στη νότια πόλη του Καζάν να σχηματίζουν ένα Ζ για να υποστηρίξουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι που ήθελαν να δείξουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο έχουν δεσμευτεί ακόμη και να συμπεριλάβουν την επιστολή στα ονόματα της περιοχής τους. Ο Σεργκέι Τσιβίλεφ, επικεφαλής της περιφέρειας Κεμέροβο, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μετονομάσει την περιοχή και να προσθέσει το γράμμα Ζ στην περιοχή, η οποία μπορεί τώρα να αναφέρεται ως KuZbass.

Η Ρωσία επισήμως δεν έχει πάρει θέση για το τι σημαίνει το γράμμα «Ζ» πάνω στα στρατιωτικά οχήματα (Φωτογραφία: Sergei Malgavko/TASS).

Το σύμβολο είχε επίσης κάποια περιορισμένη ισχύ εκτός Ρωσίας. Την Παρασκευή, χιλιάδες Σέρβοι κυματίζοντας ρωσικές σημαίες και κουβαλώντας γράμματα Z πραγματοποίησαν πορεία μέσω του Βελιγραδίου προς τη ρωσική πρεσβεία σε ένδειξη δημόσιας υποστήριξης στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Και το Σάββατο, ο ρώσος αθλητής Ivan Kuliak φόρεσε το Z καθώς στεκόταν δίπλα στον Ουκρανό Kovtun Illia, τον χρυσό Ολυμπιονίκη σε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυμναστικής στη Ντόχα.

Η Ρωσία έχει μια ιστορία στην προώθηση ορισμένων σημάτων και συμβόλων για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον στρατό της.

Περπατώντας στη Μόσχα, εντοπίζει κανείς περιστασιακά αυτοκίνητα με ζωγραφισμένο το Ζ, αλλά η πινακίδα δεν έχει ακόμη δει γνήσια ευρεία χρήση στον ρωσικό πληθυσμό. Η Ρωσία έχει μια ιστορία στην προώθηση ορισμένων σημάτων και συμβόλων για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον στρατό της. Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας από τη χώρα, η Ρωσία προώθησε έντονα τη χρήση των πορτοκαλί και μαύρων λωρίδων του Αγίου Γεωργίου. Η κορδέλα απολαμβάνει τώρα μεγάλη δημοτικότητα στη Ρωσία ως ένας τρόπος για να δείξουν την υποστήριξη του κοινού προς τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό.

Ο ρώσος αθλητής Ivan Kuliak φόρεσε το Z καθώς στεκόταν δίπλα στον Ουκρανό Kovtun Illia, τον χρυσό Ολυμπιονίκη, σε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυμναστικής στη Ντόχα (Φωτογραφία: timesofisrael.com).

Ορισμένοι Ρώσοι, ωστόσο, έχουν ειρωνευτεί τον Ζ. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων της Κυριακής κατά της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, ορισμένοι διαδηλωτές εθεάθησαν να κρατούν πινακίδες με τη λέξη Zachem (Για τι;). Οι Ρώσοι μπήκαν επίσης στο διαδίκτυο για να δημοσιεύσουν διάφορα memes που σατιρίζουν το Ζ. Σε ένα, ο Χάρι Πότερ φαίνεται να δείχνει στον Ρον την αστραπιαία ουλή του, η οποία έχει τροποποιηθεί ώστε να δείχνει το γράμμα Ζ.

Yπάρχει και μια δυσοίωνη εξήγηση: το Z έχει χρησιμοποιηθεί ως τακτική εκφοβισμού εναντίον όσων αντιτίθενται στον πόλεμο. Μέλη της αντιπολιτευόμενης καλλιτεχνικής συλλογικότητας Pussy Riot, καθώς και της αντιπολεμικής ΜΚΟ Memorial, είπαν ότι το σύμβολο Z ήταν ζωγραφισμένο στην πόρτα του διαμερίσματός τους. Υπάρχουν, δε, πολλοί που συσχετίζουν το γράμμα «Ζ» με τη σβάστικα των ναζί. Ενα σύμβολο μίσους, θανάτου και καταστροφής.

 

Διαβάστε ακόμα: Αντρέι Κούρκοφ, η δραματική φυγή του κορυφαίου ουκρανού συγγραφέα από το Κίεβο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top