Eίναι η Ουκρανία γεμάτη από νεοναζί όπως ισχυρίζεται η Μόσχα; (Φωτογραφία: Sergei Supinsky).

Συνέβη χθες (2/3) κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού Open για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μια δημοσιογράφος μετέδωσε την είδηση του βομβαρδισμού μιας χριστιανικής εκκλησίας κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εκραγεί ο ανταποκριτής του καναλιού στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, κάνοντας λόγο για ωμή προπαγάνδα της Ουκρανίας.

Συμβαίνει και στις καλύτερες «οικογένειες». Αν τα fake news είναι μια κοινή πρακτική στις ήρεμες ημέρες, φανταστείτε τι μπορεί να γίνεται εν καιρώ πολέμου. Η είδηση, φυσικά, μπορεί να είναι ολότελα αληθής, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει δύσκολα μπορείς να πιστέψεις τις ειδήσεις που ακούς ή διαβάζεις.

Πηγές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης συνοδεύονται από λιγότερο γνωστούς ιστότοπους για να προωθήσουν παραπλανητικές αφηγήσεις.

Κυκλοφορούν εσχάτως πολλά «φίδια» για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία. Αναληθείς ισχυρισμοί, μυθεύματα, κατασκευασμένες ειδήσεις. Από όλα έχει ο πολεμικός «μπαχτσές». Το NewsGuard, ένας οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ που παρακολουθεί την αξιοπιστία των ιστοσελίδων ειδήσεων και πληροφοριών, επισήμανε ότι οι πηγές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης συνοδεύονται από λιγότερο γνωστούς ιστότοπους για να προωθήσουν παραπλανητικές αφηγήσεις.

Tι είναι το NewsGuard

Το NewsGuard είναι ένα εργαλείο δημοσιογραφίας και τεχνολογίας που αξιολογεί την αξιοπιστία των ιστοσελίδων ειδήσεων και πληροφοριών και παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Λειτουργεί ως μια επέκταση προγράμματος περιήγησης και εφαρμογές για κινητά για καταναλωτές, καθώς και υπηρεσίες για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου ασφάλειας επωνυμίας για διαφημιστές και υπηρεσιών για μηχανές αναζήτησης, εφαρμογές κοινωνικών μέσων, εταιρείες κυβερνοασφάλειας, κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι αξιολογήσεις εμπιστοσύνης του NewsGuard για ειδησεογραφικούς ιστότοπους βασίζονται σε εννέα κριτήρια που σχετίζονται με τις δημοσιογραφικές πρακτικές μιας πηγής. Με βάση τα εννέα κριτήρια, σε κάθε ιστότοπο αποδίδεται βαθμολογία εμπιστοσύνης 0-100 και συνολική βαθμολογία κόκκινου (γενικά αναξιόπιστος) ή πράσινος (γενικά αξιόπιστος). Η βαθμολογία συνοδεύεται από μια «Nutrition Label» που εξηγεί γιατί ο ιστότοπος έλαβε τη βαθμολογία του για καθένα από τα εννέα κριτήρια. Το NewsGuard αναφέρει ότι έχει αξιολογήσει περισσότερες από 6.000 πηγές ειδήσεων που αντιπροσωπεύουν το 95%  των ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Tι συμβαίνει στην Ουκρανία

Το ΝewsGuard δημοσίευσε τους 10 κορυφαίους «πολεμικούς μύθους» θέλοντας να αποδείξει πως εκεί έξω κυκλοφορούν ειδήσεις που φτιάχτηκαν στο μυαλό κάποιων ευφάνταστων. Η προειδοποίηση ήρθε καθώς το Facebook και το Instagram δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε ολόκληρη την ΕΕ. Το TikTok ακολούθησε το παράδειγμά του, ενώ το YouTube έχει μπλοκάρει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στην πλατφόρμα του στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και το Twitter δήλωσε ότι θα μπλοκάρει το RT και το Sputnik στην ΕΕ.

Το NewsGuard σημείωσε ότι είχε εντοπίσει και παρακολουθεί 114 διαδικτυακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων πηγών ρωσικών κρατικών μέσων όπως το RT, το Sputnik και το Tass, αλλά προειδοποίησε ότι ιστότοποι χωρίς άμεσους συνδέσμους με το Κρεμλίνο προωθούν ψευδές περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Ρωσία εφαρμόζει μια πολυεπίπεδη στρατηγική για να εισάγει, να ενισχύσει και να διαδώσει ψευδείς και παραμορφωμένες αφηγήσεις σε όλο τον κόσμο – βασιζόμενη σε ένα μείγμα επίσημων πηγών κρατικών μέσων ενημέρωσης, ανώνυμων ιστοσελίδων και λογαριασμών και άλλων μεθόδων για τη διανομή προπαγάνδας που προωθεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και υπονομεύει το αντιπάλους», ανέφερε η ανάλυση.

Οι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή.

«Οι ιστοσελίδες της που χρηματοδοτούνται και λειτουργούν από την κυβέρνηση χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook, το Twitter και το TikTok για να εκκινήσουν και να προωθήσουν ψευδείς αφηγήσεις». Το NewsGuard επισημαίνει ότι τα μέσα που προωθούσαν την παραπληροφόρηση περιλάμβαναν ανώνυμους ιστότοπους, ιδρύματα και ιστότοπους έρευνας με απροσδιόριστη χρηματοδότηση.

Οι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή. Το Facebook και το Instagram δημιούργησαν ένα «ειδικό κέντρο επιχειρήσεων» για την παρακολούθηση περιεχομένου που σχετίζεται με τον πόλεμο, ενώ το Twitter ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει περισσότερους από δώδεκα λογαριασμούς που προέρχονται από τη Ρωσία. Το YouTube και το TikTok δήλωσαν επίσης ότι παρακολουθούν στενά περιεχόμενο που σχετίζεται με τον πόλεμο.

Oι 10 «πολεμικοί μύθοι»

Όσο για τους «πολεμικούς μύθους», αυτοί είναι οι 10 κορυφαίοι του NewsGuard – ακολουθούμενοι από τη διάψευση του NewsGuard:

1. «Οι ρωσόφωνοι κάτοικοι στην περιοχή του Donbas της Ουκρανίας έχουν υποστεί γενοκτονία».

Η απάντηση του News Guard: Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δεν βρήκε κανένα στοιχείο για αυτό.

2. «Πολωνόφωνοι σαμποτέρ επιχείρησαν να βομβαρδίσουν ένα εργοστάσιο χλωρίου στο Ντονμπάς».

Η απάντηση του News Guard: Το βίντεο της «επίθεσης», για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία, καταγράφηκε μέρες πριν ισχυριστούν κάποιοι ότι έγινε.

3. «Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στις 17 Φεβρουαρίου 2022».

Η απάντηση του News Guard: Οι βομβαρδισμοί προήλθαν από ρωσικές-αποσχιστικές δυνάμεις. 

4. «Η Ρωσία δεν στόχευσε τις μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία κατά την έναρξη της εισβολής».

Η απάντηση του News Guard: Μία ημέρα μετά την εισβολή, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τουλάχιστον τρεις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το NewsGuard, πολλές fake ειδήσεις προέρχονται από τη Μόσχα (Φωτογραφία: Alexei Nikolsky/TASS).

5. «Ο ναζισμός είναι αχαλίνωτος στην ουκρανική πολιτική και κοινωνία, υποστηρίζεται από τις αρχές στο Κίεβο».

Η απάντηση του News Guard: Ο υποψήφιος για το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Svoboda κέρδισε το 1,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2019.

6. «Η Δύση πραγματοποίησε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλορωσική ουκρανική κυβέρνηση το 2014».

Η απάντηση του News Guard: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η επανάσταση του Μαϊντάν του 2014 στην Ουκρανία ήταν ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από δυτικές χώρες.

7. «Οι ΗΠΑ έχουν ένα δίκτυο εργαστηρίων βιοόπλων στην Ανατολική Ευρώπη».

Η απάντηση του News Guard: Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε παραπλανητική περιγραφή του Προγράμματος Μείωσης Βιολογικών Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

8. «Το ΝΑΤΟ έχει μια στρατιωτική βάση στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία».

Η απάντηση του News Guard: Δεν επιτρέπονται ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ουκρανία.

9. «Η Κριμαία εντάχθηκε νόμιμα στη Ρωσία».

Η απάντηση του News Guard: Η Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα του 2014 που υποστήριξε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

10. «Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την κομμουνιστική Ρωσία».

Η απάντηση του News Guard: Η κοινή κληρονομιά της Ρωσίας και της Ουκρανίας χρονολογείται πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.

 

Διαβάστε ακόμα: Alexei Mordashov. Ο -άγνωστος στους πολλούς- πλουσιότερος ρώσος ολιγάρχης, που κυνηγάει η Δύση.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top