Aς είναι χρωματιστή η νέα χρονιά (Φωτογραφία: Stringeer / SOOC).

Ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2021. Μα μήπως και η προηγούμενη από αυτήν δεν ήταν; Λες και συνάζονται τα τελευταία χρόνια τα βάρη, έτσι που η ζυγαριά να γέρνει προς το μείον του στεγνού απολογισμού και λιγότερο προς το συν των ωφελημάτων.

Κι όμως, δεν ευχόμαστε εις μάτην. Ο άνθρωπος δεν ζει χωρίς την ελπίδα του αύριο. Αν αυτή χαθεί, αν αφήσουμε κάθε αισιόδοξη σκέψη να βουτηχτεί στο λερωμένο άλας της καθημερινότητας, τότε θα έχουμε διαπράξει ένα σφάλμα ζωής. Αν θέλετε, θα είναι κι ένα λάθος λογικής: ποτέ δεν βαίνουν όλα προς το μαύρο. Πάντα στο δρόμο μας εμφανίζονται φωτεινά σημάδια να μας δίνουν δύναμη, να μας λένε πως αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε. Πάντα πρέπει να προχωράμε σ’ αυτό το παλλόμενο ρεύμα της ζωής.

Ξέρουμε πως θα υπάρξουν και φέτος απώλειες και λύπες. Ευελπιστούμε, όμως, πως το ισοζύγιο αυτή τη φορά θα είναι υπέρ της χαράς.

Τι περιμένουμε από το 2022 που μόλις μας ήρθε; Να είναι περισσότερο γαλαντόμο από το 2021 που μας περιόρισε λόγω του ιού. Ξέρουμε πως θα υπάρξουν και φέτος απώλειες και λύπες. Ευελπιστούμε, όμως, πως το ισοζύγιο αυτή τη φορά θα είναι υπέρ της χαράς.

Είμαστε με το μέρος της επιστήμης και ευελπιστούμε πως σύντομα ο κορωνοϊός θα είναι ένα οικτρό παρελθόν που θα έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, ημιπαράλυτες οικονομίες και έναν διάχυτο φόβο για την ανθρώπινη συνάφεια. Ολα αυτά θα μας ακολουθούν για καιρό, αλλά δεν γίνεται να είναι μόνιμα. Μόλις αποκατασταθεί η «τάξη» (και σ’ αυτό μόνο η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει), τότε η ζωή θα ξαναβρεί τα πατήματά της και μαζί της κι εμείς.

Μπορεί οι δυσκολίες να μας κάνουν σοφότερους, αλλά οι χαρές μας κάνουν πιο φωτεινούς.

Υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην πάγκοινη αισιοδοξία που αποφεύγει να βλέπει τα άσχημα του κόσμου και ζει σε ένα δικό της περίκλειστο και άθραυστο κουκούλι και σ’ εκείνη την αισιοδοξία που… ξέρει, που αντιλαμβάνεται, αλλά και που θέλει να αντισταθεί. Αυτό ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε: να αντισταθούμε σε όλα τα άσχημα, γνωρίζοντας πως υπάρχουν, αλλά που δεν θα καταφέρουν να καθορίσουν τη ζωή μας.

Μακάρι το 2022 να μας δώσει πολλές αφορμές γόνιμης αντίστασης και ενατένισης του μέλλοντος με καλύτερους όρους και με περισσότερη ελπίδα. Μπορεί οι δυσκολίες να μας κάνουν σοφότερους, αλλά οι χαρές μας κάνουν πιο φωτεινούς. Ας πορευτούμε προς το φως…

Καλή χρονιά σε όλους! 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top