To ξενοδοχείο Bilderberg στην Ολλανδία (Φωτογραφία: Wikipedia).

Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 1954, στο ολλανδικό ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, εξού και το όνομά της Λέσχης. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι επιχειρηματίες Ντένις Χέλεϊ, Τζόζεφ Ρέτινγκερ, Ντέιβιντ Ροκφέλερ και ο Πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας.

Τις «πύλες» της έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια σημαίνοντες πολιτικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή η Λέσχη αριθμεί περί τα 120 μέλη, ενώ οι συναντήσεις έχουν ετήσια βάση και πάντα σε άγνωστη ως την τελευταία στιγμή τοποθεσία κάθε φορά. Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να καλύψουν τις εργασίες της Λέσχης. Να κάτι που επιτείνει τη φημολογία και τις λογής συνωμοσιολογίες.

Αυτή τη στιγμή η Λέσχη αριθμεί περί τα 120 μέλη. Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να καλύψουν τις εργασίες της .

Οι συνωμοσιολόγοι αρέσκονται να πιστεύουν ότι είναι μια σκιώδης παγκόσμια κυβέρνηση που αποφασίζει για τις τύχες του κόσμου. Ότι τα μέλη της γνωρίζουν από πριν ποιος θα κυβερνήσει κάθε κράτος και τι θα συμβεί πριν καν συμβεί. Η πλέον «ψεκασμένη» θεωρία λέει πως η Λέσχη δεν ξεκίνησε το 1954, αλλά προϋπήρχε εδώ και 800 χρόνια. Με βάση την ευφάνταστη αυτή ερμηνεία, για αρκετούς αιώνες, οι πληβείοι αγνοούσαν την ύπαρξή της Λέσχης. Εως τη σύγχρονη μορφή της, την τωρινή, που «ξεσκεπάστηκε».

Ενας από τους εμμονικούς με τη Λέσχη, ήταν ο δημοσιογράφος Τζιμ Τάκερ που από το 1975 και για κάμποσα χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του να ψάχνει σαν μυρμήγκι στοιχεία που θα αποκάλυπταν τη δράση της. Μάλιστα, είναι αυτός που ανέπτυξε τη θεωρία για την αποπομπή της «Σιδηράς Κυρίας», Μάργκαρετ Θάτσερ από την πρωθυπουργία. Είχε γράψει πως στην πραγματικότητα πλήρωσε την ασέβειά της προς τα μέλη που την κάλεσαν, αλλά είδαν πως η βρετανίδα τους αντιμετώπισε με μπλαζέ ύφος. Βέβαια ο Τάκερ δεν έλαβε υπόψη του το προφανές, ότι δηλαδή η Θάτσερ είχε φθαρεί ανεπανόρθωτα μετά από μια δεκαετία στην πρωθυπουργία, και οι Βρετανοί ψηφοφόροι ήθελαν αλλαγή.

Το 1999 μαζί με τον συγγραφέα Τζον Ρόνσον, ο Τάκερ μεταβαίνει στην Πορτογαλία για να βρει πού θα γινόταν η συνάντηση εκείνης της χρονιάς. Ως άλλοι Κλουζώ, Τάκερ και Ρόνσον κατάφεραν να εντοπίσουν το μέρος της συνάντησης, αλλά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας.

Η Σιδηρά Κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ μπλέχτηκε στις θεωρίες συνωμοσίας (Φωτογραφία: aldailynews.com).

Ο Ρόνσον ειδικά έπεσε από τα σύννεφα. Πουθενά δεν βρήκε μια παραθρησκευτική οργάνωση ή κάποιο σκοτεινό πρυτανείο, αλλά κάποιους πλούσιους και, όντως, ισχυρούς που συζητούσαν ανοιχτά για τις εξελίξεις δίχως να παίρνουν αποφάσεις και δίχως να υπάρχει κάποιος όρκος σιωπής. Φυσικά, αυτοί που δεν ήθελαν να πιστέψουν, δεν πίστεψαν ποτέ. Κάποιοι είπαν πως εξαγοράστηκε ο Ρόνσον για να κλείσει το στόμα του. Κι άλλοι, περισσότεροι ευφάνταστοι, ότι τον υπνώτισαν.

Αριστεροί δημοσιολογούντες, δημοσιογράφοι, διάφορα κομματικά επιτελεία και περιφερειακές ομάδες κατά καιρούς ρίχνουν ιοβόλα βέλη κατά της Λέσχης.

Ο αμετανόητος Τάκερ στη συνέχεια θα βγάλει το βιβλίο: «Το ημερολόγιό μου για την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Η 25ετής μάχη ενός ρεπόρτερ για να λάμψει η αλήθεια». Στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία τα αντίτυπα πωλούνταν σαν ζεστά ψωμάκια.

Εκτός αυτού, έντονο ενδιαφέρον για τη Λέσχη είχαν οι δημοσιογράφοι Daniel Estulin, Lord Healy, David Icke και Alex Jones.  Ο τελευταίος μάλιστα στο ντοκιμαντέρ του «The Endgame» ισχυρίζεται ότι η λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει ως σκοπό τη δημιουργία της «Βόρειας Αμερικάνικης Ένωσης», κάτι σαν αντίπαλον δέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αριστεροί δημοσιολογούντες, δημοσιογράφοι, διάφορα κομματικά επιτελεία και περιφερειακές ομάδες κατά καιρούς ρίχνουν ιοβόλα βέλη κατά της Λέσχης. Κάποιοι λένε πως η μυστικότητά της θυμίζει μασονικά τελετουργικά.

Ωστόσο, πολλά μέλη ή προσκεκλημένοι της Λέσχης κατά καιρούς έχουν διαψεύσει τις θεωρίες λέγοντας πως η μη δημοσιοποίηση των συζητήσεων υπάρχει ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη ελευθερία του λόγου των καλεσμένων. Δεν ανακοινώνεται τίποτα από αυτά που λέγονται προκειμένου να μην στοχοποιηθούν στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι για τις απόψεις τους, οι οποίες ίσως και να είναι αντίθετες με τα στρογγυλεμένα λόγια που αναγκάζονται να προφέρουν δημόσια.

Από τις συναντήσεις της Λέσχης δεν έχει λείψει η ελληνική παρουσία.

Από τις συναντήσεις της Λέσχης δεν έχει λείψει η ελληνική παρουσία. Το 2019, ας πούμε, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του τότε Τύπου,  είχαν προσκληθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (ο οποίος έστειλε χαιρετισμό, εξαιτίας ήδη προγραμματισμένης εκδήλωσης στην Βόρεια Ελλάδα). Ακόμα, γράφτηκε στον Τύπο ότι προσκλήθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (ο οποίος τότε βρισκόταν στην Κίνα, αλλά ρεπορτάζ αναφέρουν πως είχε παραστεί ήδη 4 φορές σε προηγούμενες συναντήσεις), η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, η ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου (στην 4η όπως ειπώθηκε συμμετοχή της), ο Γεράσιμος Αρσένης και η Λούκα Κατσέλη (αμφότεροι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ), ο ισχυρός άνδρας της Coca-Cola 3E Γιώργος Δαυίδ, ο διοικητής του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου και ο επικεφαλής το ελληνικού ιδρύματος άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Λουκάς Τσούκαλης.

Στο παρελθόν, πρόσκληση για τη συνάντηση της λέσχης γράφτηκε πως είχαν λάβει ακόμα οι εξής Έλληνες: Θόδωρος Πάγκαλος, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Μητσοτάκης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης, Αλέξης Παπαχελάς, Ελένη Βλάχου, Μιχάλης Περατικός, Κώστας Καρράς, Στέφανος Μάνος, Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Λουκάς Τσούκαλης.

Σχετικό και άσχετο: ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 είχε μιλήσει στη λεγόμενη Ιταλική Μπίλντερμπεργκ, στο Φόρουμ που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός οίκος Ambrosetti στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας και συγκεκριμένα στη Villa d’Este. Μάλιστα, η συμμετοχή του είχε προκαλέσει τότε την πάλαι ποτέ Αριστερά Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης και σια). Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει στη συγκεκριμένη συνάντηση και το 2014 όταν ετοιμαζόταν να αναρριχηθεί στην εξουσία.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Προτάσεβιτς – Ναβάλνι, βίοι παράλληλοι.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top