Πρωταθλητής κολύμβησης, δικηγόρος, γυμνό μοντέλο για την προεκλογική καμπάνια των Ciudadanos και τώρα η επόμενη δύναμη της Ισπανίας. (Φωτογραφία: El Espanol)

«Οι παλιές πολιτικές παρατάξεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα πολιτική εποχή». Αυτή ήταν μια από τις πολλές θέσεις του Albert Rivera στις εκλογές της Ισπανίας το 2015, ενός νέου πολιτικού, που όμως ήταν άγνωστος στην πλειοψηφία των Ισπανών πολιτών. Άγνωστος, τουλάχιστον μέχρι τότε, καθώς στις εκλογές του ’15 οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (Κόμμα των Πολιτών) κέρδισαν 40 έδρες και έγιναν γνωστοί σε όλη την χώρα από τη μια μέρα στην άλλη.

Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου του 1979 στη Βαρκελώνη, ο Alberto Carlos Rivera Díaz -όπως είναι το πλήρες όνομά του- έδειξε στη παιδική του ηλικία να τον μαγεύει ο αθλητισμός. Αν και Καταλανός, δεν σημαίνει ότι ονειρευόταν να γίνει μέλος της Μπαρτσελόνα: το νερό ήταν η μεγάλη του αγάπη. Στα 16 του είναι ήδη πρωταθλητής Ισπανίας στην κολύμβηση, ενώ παράλληλα είναι μέλος της ομάδας πόλο Γκρανολιές.

Ωστόσο σύντομα θα αλλάξει πορεία. Σπουδάζει νομική στο ESADE, πετάει το σκουφάκι του πόλο, φοράει γραβάτα και γίνεται νομικός σύμβουλος στην τράπεζα La Caixa. Ωστόσο ο ίδιος κοιτάει πάντα πιο μακριά και πιο ψηλά.

Η προκλητική αφίσα των Ciudadanos, με τον Rivera να ποζάρει γυμνός, στις εκλογές της Καταλονίας το 2006.

Και το 2006 του δίνεται η μεγάλη ευκαιρία. Εκλέγεται Πρόεδρος της νέας πολιτικής παράταξης Ciudadanos, ενός -όπως αναφέρει το καταστατικό του- σοσιαλδημοκρατικού, φιλελεύθερου δημοκρατικού και μη-εθνικιστικού κόμματος που έχει ως βάση του τη Βαρκελώνη, γίνεται μέλος στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας και δείχνει από την αρχή αποφασισμένος να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

Ο Rivera δεν θυμίζει στην εικόνα του τον κλασικό πολιτικό της Ισπανίας και φροντίζει όλοι να το μάθουν αυτό. Νέος, γοητευτικός και προκλητικός, δεν διστάζει το 2006 στις εκλογές της Καταλονίας να ποζάρει γυμνός για την καμπάνια της παράταξής του, έχοντας ως motto «δεν μας νοιάζει που γεννήθηκες, δεν μας νοιάζει τι γλώσσα μιλάς, δεν μας νοιάζει τι ρούχα φοράς. Μας νοιάζεις εσύ».

Οι Ciudadanos κερδίζουν 3 έδρες και σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν το δικό τους «ρεύμα». Το 2012 οι έδρες τους έχουν φτάσει τις 12, ενώ τρία χρόνια αργότερα γίνονται η 2η πολιτική δύναμη της Καταλονίας με 25 έδρες. Ήταν η στιγμή που ο Rivera αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στις εθνικές εκλογές. Άλλωστε, αν και βέρος Καταλανός, οι απόψεις του είναι αρκετά διαφορετικές – ο Albert Rivera δεν είναι υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας και τολμάει να το πει ανοιχτά: «η Βαρκελώνη είναι η πόλη μου, η Ισπανία η χώρα μου και η Ευρώπη το μέλλον μας». Μια άποψη που σίγουρα του κοστίζει, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί για αντικαταλανισμό.

«Δεν έχω σκοπό να γίνω φιλοξενούμενος καμιάς κυβέρνησης. Θέλω να κυβερνήσω», Albert Rivera.

Ωστόσο ο ίδιος δεν κάνει πίσω. Έχει αποδείξει στην έως τώρα πολιτική του καριέρα ότι είναι πιστός στις ιδέες του. Μετά τις ισπανικές εκλογές του 2015 και τις 40 έδρες που κέρδισαν οι Ciudadanos, πολλοί πίστεψαν ότι ο Rivera θα γίνει ο ισπανός… Πάνος Καμμένος της κυβέρνησης και του Mariano Rajoy. Γρήγορα διαψεύστηκαν. «Δεν έχει νόημα να συνεργαστείς με μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις αλλαγές και στο πρόγραμμά σου. Η κατάσταση θα γίνει σύντομα πολύ άβολη» είχε δηλώσει στους New York Times, ξεκαθαρίζοντας το σχέδιό του: «Δεν έχω σκοπό να γίνω φιλοξενούμενος καμιάς κυβέρνησης. Θέλω να κυβερνήσω».

Ο Macron έχει δηλώσει πώς «μοιραζόμαστε με τον Rivera τις ίδιες αξίες και την ίδια ιδιοσυγκρασία». (Φωτογραφία: albertrivera.es)

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς από το 2015 και μετά, οι σχέσεις ανάμεσα στον Rivera και τον Rajoy ισορροπούν πάνω σε ένα λεπτό σχοινί, έτοιμο να σπάσει. Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 άρχισαν οι δύο άνδρες τις συνομιλίες με έναν κοινό σκοπό: να βγάλουν την Ισπανία από την κρίση.

«Δεν έχει νόημα να συνεργαστείς με μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις αλλαγές και στο πρόγραμμά σου». (Φωτογραφία: Outomuro)

Μετά από δύο ισπανικές εκλογικές αναμετρήσεις οι Ciudadanos συνεχίζουν να είναι η 4η δύναμη της χώρας, έχοντας μάλιστα το 2016 χάσει και 8 έδρες (κέρδισαν 32). Ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως να αλλάξει – όπως φαίνεται να αλλάζει όλο το πολιτικό ρεύμα της Ευρώπης.

Τον δρόμο έδειξε ο Emmanuel Macron στη Γαλλία πριν 10 μέρες και με τα προγνωστικά να τον θέλουν να κερδίζει την Κυριακή τις γαλλικές εκλογές, πολλοί αρχίζουν να βλέπουν στο πρόσωπο του Rivera την επόμενη πολιτική δύναμη της Ισπανίας. Άλλωστε οι δύο άνδρες έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία, ιδεολογικά βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις τους, ενώ ο Macron έχει δηλώσει πώς «μοιραζόμαστε με τον Rivera τις ίδιες αξίες και την ίδια ιδιοσυγκρασία».

Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και ο Albert Rivera από ισορροπιστής της Ισπανίας, γίνει ο ηγέτης της.

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο αντίπαλος του Putin για τον οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top