H στιγμή της σύλληψης από τις ρωσικές Αρχές (Photo by Alexander Nemenov/AFP).

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένας δημόσιος άντρας που το λέει η καρδιά του. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε διαφωνεί, δεν γίνεται να μην παραγνωρίσει το γεγονός ότι επιστρέφοντας στη Μόσχα γνώριζε πολύ καλά πως έμπαινε απευθείας στο στόμα του λύκου. Όπου λύκος δεν είναι άλλος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ήξερε, επίσης, πως με το που θα πατούσε το πόδι του επί ρωσικού εδάφους θα τον περίμεναν άνθρωποι της ρωσικής ασφάλειας να του περάσουν «βραχιολάκια». Όπερ και εγένετο. Ο Ναβάλνι συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, την Κυριακή το απόγευμα, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που προέβλεπε η αναστολή της ποινής του.

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί το 2015 για διασπάθιση χρήματος, ενώ πρόσφατα εις βάρος του έχει σχηματισθεί και νέα δικογραφία με κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει υποκινούμενες. Ο 44χρονος είναι ο γνωστότερος επικριτής του Ρώσου προέδρου, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες κατά της διαφθοράς. Η επιστροφή του Ναβάλνι στη Ρωσία έπειτα από πέντε μήνες ανάρρωσης στο Βερολίνο έγινε με ένα αεροπλάνο γεμάτο δημοσιογράφους, που κατέγραψαν τις τελευταίες ώρες του μαζί με τη γυναίκα του Γιούλια, πριν συλληφθεί.

O Ναβάλνι χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετώπισε στη Μόσχα ως «παρωδία δικαιοσύνης».

Ο Ναβάλνι θα κρατηθεί για ένα μήνα, στη διάρκεια του οποίου θα αποφασιστεί αν ο επικριτής του ρώσου προέδρου Πούτιν θα μείνει στη φυλακή για τριάμισι χρόνια. Αυτή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας. Βέβαια, η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν περιποιεί τιμή σ’ αυτό που ονομάζουμε νομικό πολιτισμό. Το  δικαστήριο συνεδρίασε στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρωσία. Δικαίως ο Ναβάλνι χαρακτήρισε την κατάσταση ως «παρωδία δικαιοσύνης».

Ενόσω περίμενε την έναρξη της δίκης του στο αστυνομικό τμήμα του προαστίου Χίμκι της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Ναβάλνι προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία καλούσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους το Σάββατο. «Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για εσάς», ανέφερε.

Στην πτήση της επιστροφής στη Μόσχα, ο Ναβάλνι περιστοιχιζόταν από πλήθος δημοσιογράφων (AP).

Οι ΗΠΑ δεν έμειναν ασυγκίνητες από τη σύλληψη του Ναβάλνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και υπενθύμισε την επίθεση που δέχθηκε αυτός πριν από λίγους μήνες με νευροπαραλυτικό αέριο.

Μέσα στην αναμπουμπούλα, εναντίον του Πούτιν ξεσπάθωσε και ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

«Οι δράστες της εξοργιστικής επίθεσης κατά της ζωής του πρέπει να τιμωρηθούν», προσέθεσε. Σε δηλώσεις υποστήριξης προς τον Ναβάλνι προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη σύλληψή του.

Ποια ήταν η επίσημη απάντηση της Ρωσίας; Ουσιαστικά κώφευσε. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για εσωτερικό θέμα της Ρωσίας. «Ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας», είπε, ενώ σε παρόμοιο τόνο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η ενασχόληση με το θέμα Ναβάλνι είναι ένας τρόπος να αποσπάσουν οι χώρες της Δύσης την προσοχή «από τις δικές τους κρίσεις».

Μέσα στην αναμπουμπούλα, εναντίον του Πούτιν ξεσπάθωσε και ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου που είχε συγκρουστεί με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν. Τόνισε χαρακτηριστικά για τη σύλληψη Ναβάλνι: «Η σύλληψη του Ναβάλνι σημαίνει ότι το καθεστώς Πούτιν, το ληστρικό του καθεστώς, χρησιμοποιεί ολοκληρωτικές μεθόδους για να ασκήσει πιέσεις στην κοινωνία» δήλωσε ο Χοντορκόφσκι στην συνέντευξη που έδωσε στο Reuters στο Λονδίνο.

Ο Χοντορκόφσκι δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να πιστέψει ότι ο Ναβάλνι θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Ναβάλνι θα αντιμετωπίσει κλιμακούμενες πιέσεις από τις ρωσικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας 10ετούς κάθειρξης. «Θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή 10ετούς κάθειρξης, αυτό συνοπτικά είναι αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε σ’ αυτή την φάση», δήλωσε ο Χοντορκόφσκι.

Με τη γυναίκα του Τζούλια Ναβάλναγια στο αεροδρόμιο της Μόσχας (AP Photo/Mstyslav Chernov).

Τη στιγμή που ο Ναβάλνι ακολουθούσε εκών άκων τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, η γυναίκα του, Τζούλια, Ναβάλναγια, που τον συνόδευε, βγήκε μόνη της από την πύλη εξόδου και στη συνέχεια ξεσπάθωσε μπροστά στους δημοσιογράφους. «Μη φοβάστε!», βροντοφώναξε για να συνεχίσει την πολεμική της: «Φοβούνται τόσο πολύ τον Αλεξέι, που απόψε στη Μόσχα παρέλυσαν τις πτήσεις μόνο και μόνο επειδή ένας άντρας επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο Αλεξέι δεν φοβάται. Ούτε εγώ φοβάμαι. Και σας καλώ όλους να μη φοβάστε». Τα σόσιαλ μίντια, όπως έγραψε η Repubblica, υποδέχθηκαν θερμά τις συγκεκριμένες λέξεις που ξεστόμισε η Τζούλια: «Αυτά είναι λόγια ηγέτη!» έγραψε κάποιος, και την άποψή του συμμερίστηκαν και άλλοι πολλοί.

Η γυναίκα του Ναβάλνι δεν είναι άγνωστη στους Ρώσους. Ο κόσμος την αποκαλεί «Πρώτη Κυρία της αντιπολίτευσης», ενώ και η ίδια έχει σταθεί στο πλευρό του άντρας της εδώ και είκοσι χρόνια που πολεμάει τον καθεστώς Πούτιν. Προφανώς, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Μήπως ο Πούτιν θα πρέπει να αρχίσει να την φοβάται περισσότερο από τον Αλεξέι; Το μέλλον θα δείξει…

 

Διαβάστε ακόμα: Από τον Σωκράτη ως τον Ναβάλνι – μια ιστορία των δηλητηριάσεων.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top