Ανθρωπος του Πούτιν ή αυτόνομος; Ο Μορντάσοφ αυτή τη στιγμή γίνεται ο Νο1 στόχος των Ευρωπαίων (Φωτογραφία: forbes.com).

Σε μια προσπάθεια να δέσει πισθάγκωνα τον Πούτιν, η διεθνής κοινότητα δεν έστρεψε τα βέλη των οικονομικών κυρώσεων μόνο προς τα επίσημα ρωσικά ιδρύματα (εταιρίες, κρατικούς φορείς, τράπεζες), αλλά και προς τη δράκα των ρώσων ολιγαρχών που κάνουν «παιχνίδι» παγκοσμίως.

Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί περίτρανα πως όλοι αυτοί οι βαθύπλουτοι που προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες εμπλέκονται, συμπορεύονται ή ακόμη και βοηθούν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τον Τσάρο του Κρεμλίνου. Μια τέτοια περίπτωση είναι όπως φαίνεται και όπως γράφουν ξένα ΜΜΕ από τον Guardian ως το Business Insider, και ο ολιγάρχης Aλεξέι Μορντάσοφ. Σωστότερα: είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με τον πλουσιότερο Ρώσο. Ποιος Αμπράμοβιτς;

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στις οποίες έχει επενδύσει βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται ο Νο1 στόχος των Ευρωπαίων σε ό,τι έχει να κάνει με την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων και όχι άδικα, καθώς είναι ο άνθρωπος που έσωσε τον ταξιδιωτικό κολοσσό Tui από βέβαιο μαρασμό, ρίχνοντας στο… στόμα του ένα γενναίο πακέτο μετρητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Μορντάσοφ κατέχει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα της Ευρώπης και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός του. Επί του παρόντος δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στην περιοχή θα περιοριστούν σοβαρά.

Η Ε.Ε. έχει περιγράψει διάφορες ανησυχίες για τον Μορντάσοφ: ισχυρίζεται ότι η Rossiya Bank, στην οποία έχει οικονομικό συμφέρον, είναι η «προσωπική τράπεζα» ανώτερων ρώσων αξιωματούχων που επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας. Επίσης, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στις οποίες έχει επενδύσει βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω φιλορωσικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ο 56χρονος Μορντάσοφ είναι μια κλασική περίπτωση προσωπικού success story. Eχει ταπεινή καταγωγή, καθώς είναι γιος ενός εργάτη σε μύλο και μεγάλωσε φτωχικά στην πόλη Cherepovets, 300 μίλια βόρεια της Μόσχας. Κατάφερε, όμως, να γίνει διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης, της Severstal.

Ο 56χρονος Μορντάσοφ είναι μια κλασική περίπτωση προσωπικού success story (Φωτογραφία: Reuters.com).

Πρόσφατα έχασε μια θέση στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με τη λίστα με  του περιοδικού Forbes, καθώς έπεσε στην κατάταξη στον αριθμό 51. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η περιουσία του συρρικνώθηκε. Τουναντίον: υπολογίζεται στα 29,1 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Μορντάσοφ παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχος της Severstal, (της μεγαλύτερης ρωσικής χαλυβουργικής εταιρείας).

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την έμμεση έστω ανάμιξη του στον πόλεμο: Η Severstal έχει εκδώσει ενημερωτικά δελτία που περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα από τα προϊόντα υψηλής αντοχής της χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Παράλληλα, ο Mordashov προεδρεύει της μητρικής του εταιρείας, Severgroup, μιας ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας, και έχει συμφέροντα που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες έως την εξόρυξη χρυσού, τα μέσα ενημέρωσης και τη μηχανική.

Ο Μορντάσοφ προσπάθησε να οικοδομήσει ένα απολιτίκ προφίλ για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις.

Προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν; (Φωτογραφία: Alexei Druzhinin\TASS).

Εννοείται πως διάγει έναν πλούσιο βίο και δεν του λείπουν τα απαραίτητα «αξεσουάρ» που κάθε δισεκατομμυριούχος επιθυμεί να κατέχει. Φερ’ ειπείν: διαθέτει ιδιωτικό τζετ και γιοτ. Το ιδιωτικό αεροσκάφος Bombardier Global 6000 του δισεκατομμυριούχου ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα, αν και δεν δημοσιοποιήθηκαν δεδομένα σχετικά με το ποιος επέβαινε.

Αρκεί, πάντως, να σκεφτούμε πως την περασμένη Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε μερικούς από τους πλέον εξέχοντες επιχειρηματίες της Ρωσίας σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, ο Μορντάσοφ να διέκοψε τις διακοπές του μόνο για τον Τσάρο.

Το τζετ του Μορντάσοφ – το οποίο έχει εμβέλεια που του επιτρέπει να ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Πεκίνο ασταμάτητα – δεν έμεινε πολύ στη Ρωσία. Αμέσως μετά τη συνάντηση το αεροσκάφος πέταξε ξανά πίσω στις Σεϋχέλλες.

Ενα από τα γιοτ του δισεκατομμυριούχου, το Nord μήκους 142 μέτρων (Φωτογραφία: yachtbible.com).

Εν τω μεταξύ, ένα από τα γιοτ του δισεκατομμυριούχου, το Nord μήκους 142 μέτρων, το οποίο μοιράζεται το όνομά του με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού του Mordashov, ξεχειμωνιάζει στον Ινδικό Ωκεανό. Κατασκευάστηκε από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen και παραδόθηκε το 2021. Το σκάφος κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και διαθέτει ιταλικό εσωτερικό σχεδιασμό, καθώς και χώρο προσγείωσης ελικοπτέρου.

Σε μια περίοδο έντονων συναισθημάτων, το αφεντικό της Tui, Fritz Joussen, έκανε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το προσωπικό της ταξιδιωτικής εταιρείας, επιμένοντας ότι η ανάμειξη του Μορντάσοφ δεν δημιουργούσε πρόβλημα. «Ο κ. Mορντάσοφ είναι μέτοχος της Tui για περίπου 15 χρόνια και κατέχει περίπου το ένα τρίτο της εταιρείας μας από τότε που την στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», έγραψε ο Joussen σε ένα σημείωμα του προσωπικού.

Μόνο την πρώτη μέρα της επιβολής των κυρώσεων εκτιμάται ότι ο Μορντάσοφ έχασε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η εταιρεία μας διοικείται από το εκτελεστικό συμβούλιο, όπως κάθε γερμανική ανώνυμη εταιρεία, και όχι από τους μετόχους ή το εποπτικό συμβούλιο. Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι τυχόν περιορισμοί ή κυρώσεις κατά του κ. Μορντάσοφ δεν θα έχουν μόνιμες αρνητικές συνέπειες για εμάς».

Το τζετ του Μορντάσοφ διαθέτει μια μεγάλη καμπίνα, ικανή να μεταφέρει 14 επιβάτες και έχει εμβέλεια που του επιτρέπει να ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Πεκίνο ασταμάτητα (Φωτογραφία: jetphotos.com).

Είναι, όμως, έτσι «απλά» τα πράγματα; Σε δημόσια δήλωση του ο Μορντάσοφ προσπάθησε να παρουσιάσει αμέσως ένα απολιτίκ προφίλ: λέει πως δεν κατανοεί πώς η συμπερίληψή του στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καταλήγοντας: «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την τρέχουσα γεωπολιτική ένταση».

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «απομακρυσμένο» από την πολιτική, ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο αποκάλεσε «τραγωδία δύο αδελφικών λαών». «Είναι τρομερό που πεθαίνουν Ουκρανοί και Ρώσοι, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η οικονομία καταρρέει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση στο πολύ εγγύς μέλλον και να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε παίρνοντας αποστάσεις (;) από τον Πούτιν.

Το σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη πλήξει σοβαρά τον Μορντάσοφ. Μόνο την πρώτη μέρα της επιβολής των κυρώσεων εκτιμάται πως έχασε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που οι 22 πλουσιότεροι Ρώσοι έχασαν όλοι μαζί 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Το λες και αρχή μιας καταστροφής.

 

Διαβάστε ακόμα: Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένας ήρωας κατά λάθος.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top