navalny01_240x165-1160x773

Αυτός είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Putin, που όμως μόλις το 1/3 των Ρώσων γνωρίζει. (Φωτογραφία του Evgeny Feldman για το POLITICO)

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017. Δικαστήριο της Μόσχας κρίνει τον Alexei Navalny ένοχο για για υπεξαίρεση κεφαλαίων από κρατική ξυλουργική εταιρεία στην πόλη Κίροφ το 2013 και τον καταδικάζει σε 5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Και φυσικά ο 40χρονος Ρώσος δεν έχει πλέον το δικαίωμα να «κατέβει» στις προεδρικές εκλογές της χώρας του την επόμενη χρονιά.

Κάποιος θα περίμενε ότι αυτό θα ήταν και το τέλος της πολιτικής καριέρας του δικηγόρου και ακτιβιστή. Αλλά ο Navalny έχει αποδείξει ότι δεν τα παρατάει εύκολα. Και έως τώρα έχει δικαιωθεί – όσο μπορεί να δικαιωθεί κάποιος στη Ρωσία του Vladimir Putin.

Η κόντρα με τον Putin

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κόντρα του Navalny με τον Putin, τη δικαιοσύνη και το σύστημα ξεκίνησε το 2013. Ήταν η χρονιά των εκλογών για τη δημαρχία της Μόσχας, ήταν η χρονιά που ο Navalny ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ήταν η χρονιά που… κάποιος, κάπως, κάποτε ανακάλυψε ότι ο -τότε- 36χρονος δικηγόρος είχε υπεξαιρέσει κεφάλαια από μια κρατική ξυλουργική εταιρεία στην πόλη Κίροφ. Η δίκη ξεκίνησε, τον Ιούλιο κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε (και τότε) σε 5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή και φυσικά έχασε την δυνατότητα να πάει για δήμαρχος της Μόσχας.

9317708898_eda9187599_k

Η αντίδραση των Ρώσων, μετά την καταδίκη του το 2013. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Vladimir Varfolomeev)

Ωστόσο η απόφαση είχε αντίθετα αποτελέσματα από ότι ήθελε ο Putin. Όταν έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου εκατοντάδες υποστηριχτές του βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας για να διαμαρτυρηθούν. Τελικά του έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εκλογές και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα: πήρε το 30% των ψήφων των Μοσχοβιτών και βγήκε δεύτερος πίσω από τον εκλεκτό του Κρεμλίνου.

Μάλιστα ο Navalny δεν έμεινε εκεί. Πήγε την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και δικαιώθηκε. Κρίθηκε αθώος, με αποτέλεσμα η ποινή του στη Ρωσία να πάψει να ισχύει. Αυτά όμως πριν από 4 χρόνια.

O  Alexei Navalny είναι από τους ελάχιστους Ρώσους που μιλούν ανοικτά μέσα στη Ρωσία για διαφθορά του πολιτικού συστήματος και «δικτατορία» του Putin.

Νέα υποψηφιότητα, νέο δικαστήριο

Όταν πριν από λίγο καιρό, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία το 2018, τα αίματα άναψαν και πάλι. Η υπόθεσή του πήγε ξανά στο δικαστήριο, όπου και πάλι κρίθηκε ένοχος, με την ίδια ποινή του 2013. Άλλος στη θέση του θα τα παράταγε, αλλά όχι και ο Navalny.

Ο 40χρονος δικηγόρος και ακτιβιστής ήταν σίγουρος για την καταδίκη του, που θα του απαγορεύσει να είναι υποψήφιος, ενώ όταν ανακοινωνόταν η απόφαση εκείνος έλεγε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει ως μοναδικό στόχο να δυσχεράνει το πολιτικό μου έργο, αλλά και αυτό άλλων ανεξάρτητων πολιτικών και ακτιβιστών. Μία ακόμη πράξη εκφοβισμού, όμως, δεν θα επηρεάσει και δεν θα πείσει την πλειοψηφία του κοινού. Κάποιοι ίσως σταθούν και σκεφτούν τι γίνεται σήμερα στη χώρα μας. Αυτό θα είναι αρκετό για μένα».

Μάλιστα, διάφοροι αναλυτές που ήταν στην αίθουσα έκαναν λόγο για δίκη-παρωδία, ενώ ο Navalny ανακοίνωσε μετά ότι θα συνεχίσει την καμπάνια του για την Προεδρία της Ρωσίας.

9314917967_8b95c54efc_k

Η μεγάλη δύναμη του Navalny είναι η νεολαία της Ρωσίας, που έχει βαρεθεί την διαφθορά και τον Putin. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Vladimir Varfolomeev)

Χαμένος από χέρι

Υπάρχει λόγος που ο Putin «φοβάται» τόσο πολύ τον Navalny; Η λογική λέει πώς όχι. Άλλωστε, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Putin είναι σίγουρο ότι θα «κατέβει» στις εκλογές. Όπως και είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει με περίπου 85%. Ενώ ένας αντίπαλος, τύπου Navalny, θα νομιμοποιούσε το «σίγουρο» εκλογικό αποτέλεσμα σε έναν χρόνο. Άρα, γιατί τόση κόντρα;

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές ο Navalny έχει μεγάλο ρεύμα ανάμεσα στη νεολαία της Ρωσίας. Όχι τόσο για να πάρει την εξουσία το 2018, αλλά αρκετό για να προκαλεί πονοκέφαλο στο Κρεμλίνο. Δεν είναι τυχαίο που ήδη πάνω από 25.000 άνθρωποι έχουν προσφερθεί να είναι εθελοντές στην προεδρική του καμπάνια, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου όταν άνοιξε το πολιτικό του γραφείο στην Αγία Πετρούπολη, εκατοντάδες Ρώσοι έκαναν ουρά προκειμένου να εργαστούν για αυτόν.

Όπως γράφει και το Economist, κάποιοι μάλιστα συγκρίνουν τον Navalny με τον Boris Yeltsin. Το 1987, αν και ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ΕΣΣΔ, παραιτήθηκε από τη θέση του και ξεκίνησε «πόλεμο» κατά του πανίσχυρου Mikhail Gorbachev. Αν και αποκλεισμένος από τα μίντια της Σοβιετικής Ένωσης, κατάφερε να γίνει αγαπητός στο κοινό, να κερδίζει καθημερινά υποστηρικτές και το 1991 έγινε ο 1ος Πρόεδρος της Ρωσίας.

Μάλλον μια τέτοια εξέλιξη είναι που φοβάται και ο Putin. Για αυτό ο Navalny βρίσκεται στη μαύρη λίστα των μίντια (το όνομά του αναφέρεται μόνο για δυσφήμηση). Και φυσικά για να μην ακούγονται δηλώσεις όπως αυτή: «Ο Putin και η συμμορία του φοβούνται να μας αντιμετωπίσουν στις εκλογές. Και καλά κάνουν: θα χάσουν».

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Evan Spiegel είναι ο Steve Jobs της γενιάς του;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top