«Το φαγητό είναι όλα όσα είμαστε. Είναι συναισθήματα, ιστορία, καταγωγή, παρελθόν, η ίδια μας η γιαγιά» είχε πει κάποτε. (Φωτογραφία: Alex Welsh | The New York Times)

«Αν ψάχνουμε για έναν αυθεντικό “ροκ σεφ” τότε ο Anthony Bourdain κερδίζει τον τίτλο με ευκολία. Έχει κάτι αυτό το στυλ του, που ό,τι και να κάνει είναι αποδεκτό». Με αυτά τα λόγια τον είχαμε «υποδεχθεί» στη στήλη μας Οι Στυλάτοι της Εβδομάδας πριν από λίγο καιρό. Τελικά ο λίγος καιρός που πέρασε από τότε αποδείχθηκε υπέρ αρκετός για να αλλάξουν όλα. Το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουνίου, ο γνωστός σεφ βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε στη Γαλλία. Σύμφωνα με το CNN, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

«Το φαγητό είναι όλα όσα είμαστε. Είναι συναισθήματα, ιστορία, καταγωγή, παρελθόν, η ίδια μας η γιαγιά» είχε πει κάποτε. Και εκείνος προσπάθησε να βάλει στις δημιουργίες του όσο περισσότερο μπορούσε από τον εαυτό του. Γεννημένος το 1956 στη Νέα Υόρκη, είχε δηλώσει ότι ο έρωτάς του για το φαγητό του δημιουργήθηκε κατά τα παιδικά του ταξίδια στη Γαλλία, όταν δοκίμασε για πρώτη φορά στρείδια.

Και αυτός ο έρωτας δεν έσβησε μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάπως έτσι αποφάσισε, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο Vassar College και παράλληλα δούλευε σε ένα εστιατόριο θαλασσινών, ότι το μέλλον του βρισκόταν στην κουζίνα. Σπούδασε στο Culinary Institute of America και αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε την «περιοδεία» του σε διάφορα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, χτίζοντας σταδιακά το όνομά του στον κόσμο των σεφ.

«Μπορείς να μάθεις τα πάντα για τον άλλον αρκεί να μοιραστείς ένα γεύμα μαζί του», Anthony Bourdain.

Ωστόσο οι μετοχές του εκτοξεύτηκαν όταν το 1999 έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό The New Yorker, με τίτλο «Don’t Eat Before Reading This» (Μην φας προτού διαβάσεις αυτό το κείμενο). Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly και θα καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους σεφ της γενιάς του – μια κίνηση που θα τον μετατρέψει σε tv περσόνα, με τα No Reservations και The Layover να θεωρούνται από τις καλύτερες τηλεοπτικές εκπομπές.

Το μυστικό πίσω από την επιτυχία του; Ο Bourdain ποτέ δεν έπαιξε τον ρόλο κάποιου άλλου. Είχε καυστικό χιούμορ, έδειχνε ακούραστος, είχε τρέλα. Έδειχνε πάντα αυτό που ήταν, έλεγε αυτό που σκεφτόταν, δεν δίσταζε να τσαλακωθεί και δεν κρυβόταν πίσω από το δάχτυλό του. Έδειχνε πάντα ότι ήταν ένας τύπος της διπλανής πόρτας, ένας από εμάς – με τις αδυναμίες και τα πάθη του.

Είχε παραδεχθεί τον εθισμό του στα ναρκωτικά, λέγοντας πως όταν δούλευε σε ένα γνωστό εστιατόριο στο Μανχάταν το 1981 «ήμασταν φτιαγμένοι όλη την ώρα. Σνιφάραμε όπου βρίσκαμε. Δύσκολα παίρναμε μια απόφαση αν δεν είχαμε πάρει ναρκωτικά. Κάνναβη, κοκαΐνη, LSD, ηρωίνη, όλα τα δοκιμάζαμε». Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι κάποτε πούλησε τη συλλογή του με δίσκους προκειμένου να βρει χρήματα να πάρει τη δόση του.

«Μπορείτε να με λέτε “κακό παιδί των σεφ” όσο θέλετε, αλλά με ενδιαφέρει. Δεν πιστεύω ότι είμαι τόσο κακός, σίγουρα δεν είμαι παιδί και έχει περάσει καιρός από τότε που ήμουν σεφ», Anthony Bourdain.

Είπαμε, δεν κρυβόταν ποτέ πίσω από το δάχτυλό του. Ακόμα και το 2016 όταν χώρισε με τη 2η σύζυγό του Ottavia Busia (από το 1985 έως το 2005 ήταν παντρεμένος με την Nancy Putkoski) πήρε πάνω του όλο το φταίξιμο. «Όταν λείπεις από το σπίτι 250 ημέρες τον χρόνο στο τέλος γίνεσαι ξένος».

Τα τελευταία χρόνια όλα έδειχνα ό,τι είχε βάλει τη ζωή του σε μια πορεία. Παθιασμένος με ό,τι κι αν έκανε, έτσι και με το Brazilian jiu jitsu, ξεκίνησε και προσπάθησε να γίνει όσο καλύτερος μπορούσε, παρά την ηλικία του. Ενώ εδώ και περίπου έναν χρόνο έβγαινε με την Ιταλίδα ηθοποιό Asia Argento, την οποία γνώρισε στα γυρίσματα της εκπομπής του Parts Unknown στη Ρώμη. Σε αυτά τα ταξίδια που ήταν αποφασισμένος να ανακαλύψει τις πιο άγνωστες γευστικές γωνιές του πλανήτη.

Άγνωστες γευστικές γωνιές του πλανήτη που πλέον δεν θα ανακαλυφθούν από τον Anthony Bourdain.

 

Διαβάστε ακόμα: Η ζωή μου με την κατάθλιψη – «Αισθανόμουν καλά μόνον όταν ένιωθα δυστυχισμένος»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top