Η κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Γι’ αυτό και νόσησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (George Vitsaras / SOOC).

Θα μπορούσε να είναι η εκδίκηση του ιού στους αρνητές του, όμως, η σκέψη περιέχει μπόλικη τοξικότητα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αναπαράγουμε. Ωστόσο, αν μας έχει διδάξει κάτι η πανδημία (στην πρώτη και την δεύτερη φάση της) είναι ότι ενώ έχει ταξικά σημάδια, δεν αφήνει εκτός κάδρου κανέναν απρόσβλητο.

Ως τώρα έχουν προσβληθεί αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, εκλεκτά μέλη του διεθνούς τζετ σετ, πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ, διάσημες περσόνες και τέλος δεν έχει ο κατάλογος. Εσχάτως, αρχίζει να χτυπάει καίρια και τους ιεράρχες μας. Ο ένας μετά τον άλλον υφίστανται τα επίχειρα του ιού. Κάποιοι εξ αυτών δεν τα κατάφεραν και «εκοιμήθησαν» όπως λέγεται η θανή των ιεραρχών. Κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε ΜΕΘ δεχόμενοι την ιατρική χάρη.

Πολλοί ιεράρχες έκαναν λόγο στην αρχή για απλή γρίπη σαν όλες τις άλλες. Κάποιοι, πιο ακραίοι, μιλούσαν για επιβολή ενός νεοταξικού κανόνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι μεταξύ των ασθενών του ιού. Σαν να λέμε: η κεφαλή της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας ασθενεί και ως εκ τούτου το θέμα είναι σοβαρό. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πιστός για να εύχεται ταχεία ανάρρωση στον ιερωμένο. Εχει τη σκέψη όλων μας, όπως και όσοι ασθενείς βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι και δίνουν τη δική τους μάχη.

Η διαφορά είναι ότι η ζωή γίνεται καμιά φορά το πιο άτιμο πράγμα: σου ακυρώνει όλα σου τα πιστεύω με σκληρό τρόπο. Οι εδραίες απόψεις πάνε περίπατο. Οι περισπούδαστες θεωρίες πέφτουν νοκ άουτ. Η σιγουριά ηττάται στα σημεία. Η επίσημη εκκλησία, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του ιού, αντέδρασε σθεναρά. Πολλοί ιεράρχες έκαναν λόγο για απλή γρίπη σαν όλες τις άλλες. Κάποιοι, πιο ακραίοι, μιλούσαν για επιβολή ενός νεοταξικού κανόνα που μας θέλει φιμωμένους με μάσκες, μακριά από τον οίκο του θεού και με το 5G να καθίσταται το όργανο του σατανά.

Υπήρξε έντονη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για το αν θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί,  αν θα πρέπει να συνεχίζεται η θεία κοινωνία, αν κολλάει ή όχι και, τέλος πάντων, φάνηκε πως για μεγάλο διάστημα το ιερατείο επικράτησε στη σκακιέρα. Οι θρησκείες ξέρουν να παίρνουν στρατηγικές θέσεις σε μια παρτίδα. Τη στιγμή που οι πολιτικοί κατατρίβονται με το τώρα, οι ιερείς μιλούν για το επέκεινα. Οι μεν πρώτοι οπλίζονται με τον ρεαλισμό, οι δε δεύτεροι με το φόβο του άδηλου μέλλοντος.

Τι γίνεται, όμως, όταν οι φορείς αυτού του ανερμήνευτου αύριο μπλεχτούν στα γρανάζια του επίμονου σήμερα; Εως τη στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη ζωή μετά θάνατον, υπάρχει και η ζωή εν μέσω ζωής κι αυτή κάπως πρέπει να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο μόνο που ελπίζουμε είναι αυτή η περιπέτεια να δώσει επιπλέον φώτιση σε κάποιους ακραίους ιεράρχες.

Ως τώρα οι ιεράρχες μας τόνιζαν στο ποίμνιό τους πως ο Χριστός δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να κολλήσουν οι πιστοί του μέσα στον οίκο του. Να υποθέσουμε πως οι ιεράρχες κόλλησαν τον ιό… εκτός έδρας; Σε κάποιο δρόμο; Στο σπίτι τους; Σε κάποια συνάντηση; Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν θα έπρεπε να τους σκέπει η χάρη του θεού; Γιατί τους άφησε απροστάτευτους; Για εμάς τους σκεπτικιστές δεν υπάρχει απάντηση και ούτε θα υπάρξει.

Στο μόνο που ελπίζουμε είναι αυτή η περιπέτεια να δώσει επιπλέον φώτιση σε κάποιους ακραίους ιεράρχες (όχι, δεν είναι όλοι το ίδιο) και να σκεφτούν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φαντάζονταν. Οσο και αν δεν θέλουν να το πιστέψουν (μαζί και οι φανατικοί οπαδοί τους) ο ιός υπάρχει και προκαλεί τρόμο με τη δύναμη και την ανθεκτικότητά του. Δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ορθόδοξους, καθολικούς, μουσουλμάνους, βουδιστές ή ό,τι άλλο.

Στο μεταξύ, όμως, για να λέμε όλη την αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι: το δηλητήριο της αμφιβολίας και της άρνησης που έσπειραν οι ιεράρχες σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας θα τους ακολουθεί για καιρό. Είναι κατανοητή η δυσκολία ενός θεσμού όπως η εκκλησία να αποδεχθεί αμέσως τα εγκόσμια, ωστόσο όταν βλέπεις τον κόσμο να πέφτει σαν τα κοτόπουλα από την πανδημία, δεν γίνεται να επιμένεις πως με δέκα Κύριε ελέησον θα σωθεί η ανθρωπότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: Ακόμα και οι αρνητές του ιού πρέπει να έχουν ίσο δικαίωμα στις ΜΕΘ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top