«Ο Βασίλης Μπαρτζώκας είναι άνθρωπος της πράξης και μαζί οραματιστής, αλλά και πετυχημένος επιχειρηματίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει ταλαντούχους νέους, με πάθος για αυτό που κάνουν, να οραματιστούν το μέλλον τους», σημειώνει ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

Σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα τα περισσότερα επαγγέλματα παρέμεναν «κλειστά» ως προς την επικοινωνία, εκτός του στενού τους κύκλου, της εμπειρίας, των πρακτικών καθημερινών «χειρισμών» και των «μυστικών» τους. Στην ψηφιακή εποχή της άμεσης και χωρίς σύνορα διακίνησης της πληροφορίας, το τοπίο πλέον αλλάζει.

Περνώντας στο χώρο της αρχιτεκτονικής, και ενώ η οικονομική κρίση επανατροφοδοτείται συνεχώς λόγω της αντίξοης συγκυρίας, ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα. Στο περιβάλλον αυτό, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένας νέος αρχιτέκτονας, που μόλις αποφοίτησε, δεν είναι ενημερωμένος για τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς στην οποία πρόκειται να δραστηριοποιηθεί;

Μέσω των «Archisearch Career Days» δημιουργείται ένας νέος θεσμός που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για τελειόφοιτους ή νέους αρχιτέκτονες και designers.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει, μεταξύ άλλων, η σειρά «Archisearch Talks: Advice to young Architects». Ο εμπνευστής της Βασίλης Μπαρτζώκας – ιδρυτής του «Archisearch.gr» και του «Design Ambassador» – συζητά με διακεκριμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, οι οποίοι από την πλευρά τους ξεδιπλώνουν τις δικές τους εμπειρίες, όπως τις βίωσαν και τις βιώνουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Η δράση αυτή ξετυλίγεται μέσα από μια σειρά ατομικών συναντήσεων των νέων αρχιτεκτόνων με τους «μέντορες» που επιθυμούν να μιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης σε πλατφόρμες, όπως το Skype ή το Zoom. Ανάμεσα στους reviewers, συγκαταλέγονται καταξιωμένοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθηγητές σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, επιμελητές εκθέσεων κ.ά.

Σε κάθε συνάντηση της σειράς, ένας διαφορετικός επαγγελματίας μοιράζεται τη γνώση και την εμπειρία του με τη νέα γενιά, η οποία χρειάζεται περισσότερη πληροφορία και έμπνευση, για να μπορέσει να δώσει «μορφή» στο μέλλον της. Ακολουθεί το «Archisearch Portfolio Reviews», το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές ή νέους αρχιτέκτονες να θέσουν ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση του portfolio τους.

Συνοψίζοντας, το «Design Ambassador» εντάσσει τα Podcasts σε έναν νέο μεγάλο θεσμό, αυτόν των «Archisearch Career Days», ο οποίος αφορά στη συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για τελειόφοιτους ή νέους αρχιτέκτονες και designers. Στόχος του, ανάμεσα σε αλλά, είναι η μετάγγιση της προσωπικής εμπειρίας διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, προκειμένου να αποτρέψει ή μετριάσει την αγωνία των νέων για το μέλλον τους, αλλά και να τους πληροφορήσει ουσιαστικά.

Πρώτη προσκεκλημένη στη σειρά Podcasts, η διεθνώς καταξιωμένη φωτογράφος Erieta Attali.

Αντίστοιχα, στη δεύτερη σειρά Podcasts του «Archisearch», «Photographer’s Eye», ο Βασίλης Μπαρτζώκας μιλά με μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους. Το κοινό που ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση σε ένα τέτοιο υλικό είναι ευρύ, όπως: αρχιτέκτονες, designers, καλλιτέχνες, κατασκευαστές, άνθρωποι των media και, βέβαια, φωτογράφοι. Πρώτη προσκεκλημένη, η διεθνώς καταξιωμένη Erieta Attali. Παρουσιάζει ενδιαφέρον η άποψή της για την ικανότητα των αρχιτεκτόνων να εκπλήσσονται και να ανακαλύπτουν νέους δρόμους μέσα από το έργο του φωτογράφου: «Δεν ενδιαφέρομαι», υποστηρίζει, «να συνεργαστώ με αρχιτέκτονες που είναι ευχαριστημένοι με το φωτογραφικό αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής ως αντικείμενο. Οι αρχιτέκτονες με τους οποίους συνεργάζομαι είναι πάντα έκπληκτοι με το αποτέλεσμα, γιατί αποκαλύπτουν την προέλευση της ιδέας τους και αγγίζουν την ένταση του σχεδιασμού τους μέσω της φωτογραφίας μου, που αποτελεί αφηγηματική βάση».

Σ’ αυτό το σημαντικό project μετέχει και ο υπογράφων, Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

Η δική μου συμβουλή προς τους νέους: Πειραματιστείτε με τις ιδέες σας ξανά και ξανά. Αμφισβητείστε κάθε κανόνα, κάθε τι που θεωρείται δεδομένο, κάθε στερεότυπο.

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας είναι άνθρωπος της πράξης και μαζί οραματιστής, αλλά και πετυχημένος επιχειρηματίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει ταλαντούχους νέους, με πάθος γι’ αυτό που κάνουν, να οραματιστούν το μέλλον τους. Τους στηρίζει όμως και πρακτικά, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε πληροφορία που μόνον έμπειροι επαγγελματίες κατέχουν. «Επιθυμία μας», λέει, «στο Design Ambassador και στο Archisearch, είναι να αναδείξουμε το καλό για τις νέες γενιές και να το υπενθυμίσουμε σε όσους το γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χάνουμε τονδημιουργικό μας προσανατολισμό και τραβάμε πάντα μπροστά».

Κλείνοντας, να πω και τη δική μου προσωπική «συμβουλή» προς τους νέους αρχιτέκτονες. Όπως είχε αναφέρει ο Steve Jobs στην ομιλία του στους απόφοιτους του Stanford: «Να μείνετε αχόρταγοι, να κάνετε την τρέλα σας» (stay hungry, stay foolish). Να εξαρτήσετε τη ζωή σας από ένα όραμα και όχι από υλικά αγαθά ή πλούτο. Πειραματιστείτε με τις ιδέες σας ξανά και ξανά. Αμφισβητήστε κάθε κανόνα, κάθε τι που θεωρείται δεδομένο, κάθε στερεότυπο. Γίνετε επινοητικοί. Για να μπορέσετε όμως να τα κάνετε όλα αυτά, πρέπει να διαβάζετε συνεχώς, να ενημερώνεστε συνεχώς, να διευρύνετε συνεχώς τους ορίζοντές σας. Ώστε να διαμορφώσετε συν τω χρόνω στη σκέψη σας μια «ενοποιημένη» άποψη για τα αρχιτεκτονικά ζητήματα. Έτσι η δουλειά σας θα αποκτήσει θεμέλια. Γυρίστε την πλάτη σας στη μόδα. Και δουλέψτε σκληρά. Τόσο σκληρά, που να μη σας μένει ελεύθερος χρόνος, και παρ’ όλα αυτά θα είστε ευτυχισμένοι.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε σπουδαία σύγχρονη αρχιτεκτονική;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top