«Ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχεδόν στο 25% την Ακροδεξιά θα είναι επικίνδυνο και σε συμβολικό επίπεδο. Θα ενθαρρύνει τα ακροδεξιά κόμματα και κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη» σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής. (Εικονογράφηση: Vladimir Radibratovic για το Andro).

Δεν ξέρω τι σκέπτεστε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές. Εγώ θα γράψω εδώ τι ΔΕΝ πρέπει να ψηφίσετε – σε καμία περίπτωση: μην ψηφίσετε ακροδεξιό κόμμα!

Αναγκάζομαι να το γράφω και να το ξαναγράφω για δύο λόγους:

(α) Ο κίνδυνος είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκός και εθνικός, δηλαδή η Άκρα Δεξιά θα δυναμώσει και μέσα στην Ελλάδα (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και, κυρίως, στην Ευρώπη. Με τον Τραμπ στα πρόθυρα της επανόδου στην Προεδρία, αυτό θα σημαίνει καταστροφή. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει δημοκρατική, φιλελεύθερη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο που έχει μέχρι τώρα. Ένα Ε.Κ. με σχεδόν στο 25% την Ακροδεξιά θα είναι επικίνδυνο και σε συμβολικό επίπεδο. Θα ενθαρρύνει τα ακροδεξιά κόμματα και κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

(β) Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ σ’ αυτές τις εκλογές ειδικά, βλέπω μεγάλη κινητικότητα από την Άκρα Δεξιά. Από τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι και στον δρόμο ακόμα, η Άκρα Δεξιά κάνει πολύ έντονη την παρουσία της, κανονικοποιείται με πολλούς τρόπους, παρουσιάζεται ως μια αξιοπρεπής εναλλακτική σε όσες/ους θέλουν να ψηφίσουν αντισυστημικά. Μεγάλο λάθος, μην το κάνετε για να διαμαρτυρηθείτε. Είναι ανόητο να διαμαρτύρεσαι πυροβολώντας το πόδι σου.

Πρέπει να ψηφίσουμε δημοκρατικά κόμματα από τα Δεξιά μέχρι την Αριστερά. Κόμματα που αποδέχονται δύο βασικά πράγματα: τη φιλελεύθερη δημοκρατία και την ενωμένη Ευρώπη.

Είμαι βέβαιος πως φίλες και φίλοι θα έχουν την εξής αντίρρηση: γιατί δεν λες το ίδιο για την Άκρα Αριστερά (δηλαδή την Αριστερά που απορρίπτει τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία); Απλό. Γιατί η Ευρώπη δεν κινδυνεύει σήμερα από την Άκρα Αριστερά. Έχω κι άλλα επιχειρήματα με τα οποία διακρίνω την Άκρα Αριστερά από την Άκρα Δεξιά αλλά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι τώρα πρέπει να αποδυναμώσουμε τον υπαρκτό κίνδυνο.

Τι θα πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Να ψηφίσουμε δημοκρατικά κόμματα από τα Δεξιά μέχρι την Αριστερά. Κόμματα που αποδέχονται δύο βασικά πράγματα: τη φιλελεύθερη δημοκρατία και την ενωμένη Ευρώπη. Όσα παράπονα κι αν έχετε από τον χώρο στον οποίο ανήκετε, μην διστάσετε. Ψηφίστε οπωσδήποτε και ψηφίστε με δημοκρατικά κριτήρια. Αλλά δεν αρκεί αυτό, κάντε και καλή επιλογή στους σταυρούς. Μαυρίστε έτσι τους ακροδεξιούς, τους ξενόφοβους, τους εθνικιστές, τους ομοφοβικούς, τους σεξιστές, τους τοξικούς, τους επιπόλαιους αλλά και τους ρηχούς. Θέλουμε άτομα που να υπερασπιστούν με συνέπεια και θάρρος στην Ευρώπη τις αρχές της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας, της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και τα καλώς εννοούμενα ελληνικά συμφέροντα μέσα στο πλαίσιο αυτών των αρχών.

//O Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Καλά κάνουν οι τηλεσελέμπριτι και κατεβαίνουν στις εκλογές. Εμείς γιατί τους ψηφίζουμε;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top