«Η Αριστερά χρησιμοποιεί την ευαισθησία για τα δικαιώματα πάντοτε εργαλειακά» (Εικονογράφηση: Vladimir Radibratovic).

Με ρωτούν φίλοι μου Συριζαίοι. Καλά, δεν έκανε και τίποτε καλό η κυβέρνηση τα τελευταία 4,5 χρόνια; Φυσικά και έκανε. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση στην ιστορία του ανθρώπινου γένους που δεν έκανε και κάτι καλό.

Πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπω στα οικονομικά. Τα έκαναν συρόμενοι. Ό,τι σωστό έγινε, έγινε παρά τις αντιστάσεις τους, παρά τις ιδεοληψίες και την άγνοια. Το σημαντικότερο που πέτυχαν εκεί είναι η απονομιμοποίηση της αριστερίστικης οικονομικής μπουρδολογίας.

Σκέφτηκα να καταγράψω κυρίως εκείνα τα 4 θετικά στα οποία η ΝΔ (πολύ κακώς) αντέδρασε. Τα ζητήματα δηλαδή στα οποία η ΝΔ έχει πρόβλημα – και εδώ θα είμαστε να τους κρίνουμε. Τα σημαντικότερα είναι, λοιπόν, τα εξής:

(α) Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια του 2015 και τα 68.000 άτομα που την έλαβαν. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, πολύ πιο φιλελεύθερο, πολύ ταχύτερη διαδικασία Αλλά οπωσδήποτε μια πολύ θετική εξέλιξη.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε στη Βουλή την αναγνώριση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος τεκνοθεσίας είναι απαράδεκτο.

(β) Η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή κι αν θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Αλλά δεν γκρινιάζω. Ήταν μια αρκετά καλή συμφωνία.

(γ) Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

(δ) Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό βέβαια ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν μετά τη καταδίκη από το ΕΔΔΑ. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε στη Βουλή την αναγνώριση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος τεκνοθεσίας είναι απαράδεκτο. Η μεγαλύτερη απογοήτευση στα ζητήματα των δικαιωμάτων.

(ε) Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Βέβαια όλα τα παραπάνω τα ακυρώνει ολοκληρωτικά ο φρικτός χειρισμός του προσφυγικού. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης που οδήγησε και οδηγεί σε θανάτους, σε αθλιότητα, σε εξευτελισμό σε βαθειά προσβολή της αξίας του ανθρώπου. Προσθέστε σ’ αυτό και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες ή τις καταγγελίες κατά του Πρέσβη της Βενεζουέλας. Μην μου μιλάτε λοιπόν για γνήσια ευαισθησία για τα δικαιώματα. Η Αριστερά τα χρησιμοποιεί πάντοτε εργαλειακά.

 

 

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.  

 

Διαβάστε ακόμα: Θοδωρής Τσεκούρας – Τι μου έμαθαν τα παιδιά μου για την πολιτική. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top