«Επενδύοντας στην Ελλάδα και χτίζοντας ένα πρωτίστως Ελληνικό brand, η συνολική εικόνα της χώρας μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία».

Στέλλιος Μπουτάρης: «Να κάνει rebranding  της Ελλάδας»

Έχοντας περάσει τα πενήντα εδώ και μερικά χρόνια, δεν δικαιούμαι πια να γκρινιάζω για τα πράγματα που με ενοχλούν στη χώρα μας, αλλά να κοιτάξω να κάνω κάτι. Τομέας μου είναι η πρωτογενής παραγωγή, βέβαια με μια ειδοποιό διαφορά, δηλαδή αυτή της μεταποίησης, που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν. Με άλλα λόγια, καλλιεργούμε σταφύλια, όμως παράγουμε κρασί, δίνοντας, θέσεις εργασίας, επενδύοντας σε υποδομές και χτίζοντας ένα brand.

Όντας, καλλιεργώντας στην Ελλάδα, επενδύοντας στην Ελλάδα και χτίζοντας ένα πρωτίστως Ελληνικό brand, καταλαβαίνω ότι η συνολική εικόνα της χώρας μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία. Συνεπώς, τα τελευταία χρόνια κρατούσα σημειώσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, και πρόσθετα τι θα έκανα, αν είχα την ευκαιρία να αλλάξω κάτι. Την προηγούμενη Κυριακή, όταν διάβασα το πρόγραμμα της ΝΔ, η λίστα μου ήταν όλη σχεδόν εκεί!

«Δημιουργία μόνιμης Θέσης Γενικού Διευθυντή στα Υπουργεία, είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους».

Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμφωνώ με αυτά που λέει και είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσει και θα καταφέρει να τα πετύχει. Θα πρόσθετα όμως τα εξής, χωρίς σειρά προτεραιότητας: Δημιουργία μόνιμης Θέσης Γενικού Διευθυντή στα Υπουργεία, εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής και του Ενιαίου Αριθμού Πολίτη (ΕΑΠ), αναβάθμιση Ρυθμιστικών Αρχών σε όλους τους κλάδους, απλοποίηση και κωδικοποίηση του Νομικού Κώδικα, είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους και πλήρη οικονομική αυτοτέλεια τους, στην παιδεία, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και οικονομική αυτοτέλεια των Δημοσίων ΑΕΙ, δημιουργία τετρατάξιου Γυμνασίου και αναβάθμιση των τεχνικών σχολών, όπως και του Λυκείου στο πλαίσιο του International Baccalaureate.

Αναβάθμιση της παρουσίας μας στις Βρυξέλλες, δημιουργία πλαισίου εργασίας στους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν, ενοποίηση των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας σε μία, έτσι ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά το όνομα Μακεδονία, και τέλος αναβάθμιση της Enterprise Greece, ως βασικό εργαλείο, χρηματοδότησης, συντονισμού και εποπτείας του rebranding της Ελλάδας, έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει την εικόνα που ονειρευόμαστε. Για να δούμε!

// Ο Στέλλιος Μπουτάρης έχει εμπειρία 25 χρόνων στο marketing, στις πωλήσεις και στα οικονομικά στον τομέα των οίνων και ποτών. Οινοποιός τέταρτης γενιάς, διευθύνει την Κυρ-Γιάννη από το 2004, με τη φιλοδοξία να τη μετατρέψει σε εταιρεία παγκοσμίου επιπέδου.

 


«Η ΕΡΤ να γίνει από άντρο του στείρου κομματισμού, η βιτρίνα της Ελλάδας της Δημιουργίας».

Γιώργος Πίττας: «Η ενότητα της χώρας θα εξαρτηθεί και από την αισθητική και το ήθος των υπουργών»

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητάω κατ’ αρχάς να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Να προσπαθήσει πάση θυσία να σφυρηλατήσει την ενότητα της χώρας, σ’ αντίθεση μ΄όσους έχουν κτίσει πάνω στον διχασμό και την αντιπαλότητα. Η ενότητα αυτή θα εξαρτηθεί και από την αισθητική και το ήθος των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, γιατί η μεγάλη αποχή -ιδιαίτερα των νέων- οφείλεται στην θλιβερή εικόνα της πολιτικής και των πολιτικών που βγαίνει μέσα τα ΜΜΕ. Οι βουλευτές της ΝΔ να γίνουν παραδείγματα εργατικότητας, ορθού, μετριοπαθούς και ενωτικού λόγου.

Η ΕΡΤ να γίνει υπόδειγμα δημοκρατικού θεσμού, όπου από άντρο του στείρου κομματισμού να γίνει η βιτρίνα της Ελλάδας της Δημιουργίας, μιά οθόνη αισιοδοξίας όπου θα καταγράφονται όλα τα παραδείγματα των πετυχημένων επιχειρηματικών αλλά και των κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων.

«Η γαστρονομία να γίνει διαβατήριο για να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας τον τόπο μας και τους ανθρώπους του».

Να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα, με μείωση των αντικινήτρων, με εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος αλλά ταυτόχρονα με την επιβολή μιάς νέας φορολογικής συνείδησης και ενός νέου εργασιακού περιβάλλοντος και μιάς εργασιακής ειρήνης.

Και τέλος –αφορά το Υπουργείο Τουρισμού- οι κρίκοι της αλυσίδας, Τόπος, Περιβάλλον, Αγροτική παραγωγή, Μεταποίηση, Γαστρονομία, Πολιτισμός, Τουρισμός, να δημιουργήσουν, συνεργαζόμενοι στην πράξη, έναν σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και η γαστρονομία, στην ευρεία έννοια της, να γίνει το καλύτερο διαβατήριο για να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

// Ο Γιώργος Πίττας είναι συγγραφέας, επιχειρηματίας, δημιουργός του «Νέου Κατοικείν», εμπνευστής της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr όπου καταγράφει τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας, και πρωτοβουλιών όπως το «Ελληνικό πρωινό» στα ξενοδοχεία της Ελλάδας. 

 


«Θα ήθελα να δω μια Ελλάδα που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των 5G δικτύων».

Νίκος Δρανδάκης: «Περιμένω Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες»

Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση του Digital Economy and Society Index (DESI). Με λίγα λόγια, ψηφιακά προτελευταίοι ανάμεσα στις 29 χώρες της Ευρώπης. Από τον νέο πρωθυπουργό θα περίμενα μια ψηφιακή στρατηγική που θα μας φέρει πιο κοντά στους πρωτοπόρους και θα εδράζεται σε 3 τομείς: Συνδεσιμότητα, Ανθρώπινο Κεφάλαιο, και Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες.

Για τη συνδεσιμότητα θα ήθελα να δω μια Ελλάδα που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των 5G δικτύων. Χρειαζόμαστε μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων αλλά και επιπλέον κινήτρων ώστε οι operators να εγκαταστήσουν γρήγορα τις χιλιάδες μικρο-κεραίες που απαιτούνται. Αυτό θα ήταν ένας τρομακτικός επιταχυντής της καινοτομίας και ψηφιακής ανάπτυξης.

Ένα μέτρο συνοδευτικό αυτού, θα ήταν η νομιμοποίηση δοκιμών για αυτόνομα αυτοκίνητα Επιπέδου 3 (κάτι που απαιτεί κινητά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων), με σκοπό να γίνουμε ένα από τα επίκεντρα έρευνας που θα μας οδηγήσουν στα αυτόνομα αυτοκίνητα Επιπέδου 5 (πλήρης αυτονομία).

«Θα ήθελα να δω την επόμενη Ελληνική κυβέρνηση να ψηφιοποιεί τα δεδομένα της και να τα παρέχει ελεύθερα στους πολίτες της».

Η Αθήνα πρέπει να γίνει επίκεντρο προσέλκυσης ταλέντου υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο. Τα επενδυτικά κεφάλαια σήμερα δεν αναζητούν τόσο τα φορολογικά κίνητρα, όσο το ταλέντο που οδηγεί σε τεχνολογική καινοτομία και οικονομίες μεγάλης κλίμακας. Θα ήθελα να αντιγράψουμε την πολιτική του Άμστερνταμ με το 30% ruling (εργαζόμενοι υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης που μετακομίζουν από το εξωτερικό στο Άμστερνταμ, απαλλάσσονται του φόρου τους κατά 30%), που είχε πολύ σπουδαία αποτελέσματα.

Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες: πέρα από το προφανές πλεονέκτημα του να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να κάνουν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο ψηφιακά (η Εσθονία εξοικονόμησε κόστη μεγέθους 2% του ΑΕΠ της ψηφιοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα της), θα ήθελα να δω την επόμενη Ελληνική κυβέρνηση να ψηφιοποιεί τα δεδομένα της και να τα παρέχει ελεύθερα στους πολίτες της. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια γιγάντια πηγή καινοτομίας και νέας ανάπτυξης. Είμαι ονειροπόλος, το ξέρω, αλλά και πάντα ελπίζω.

// Ο Νίκος Δρανδάκης είναι επιχειρηματίας και ιδρυτής του Taxibeat (γνωστού πλέον ως ΒΕΑΤ), μιας πρωτοποριακής εφαρμογής ταξί για έξυπνα κινητά, με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 


«Η Ανώτατη Εκπαίδευση θα πρέπει δίνει ευκαιρίες και στους οικονομικά αδύνατους να σπουδάζουν και να διακρίνονται εφόσον το αξίζουν».

Κώστας Κωστής: «Παιδεία που δεν θα αποβλέπει στην ισοπέδωση των πάντων προς όφελος των χειρότερων»

Τόσο στον τομέα της Ανώτατης Παιδείας, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα του δημόσιου βίου, η κυβέρνηση – οποιαδήποτε κυβέρνηση – θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τον κοινό νου. Και ο κοινός νους στην Ανώτατη Παιδεία υπαγορεύει ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα υπηρετεί και εξυπηρετεί την κοινωνία και την οικονομία και όχι προσωπικά ή τοπικά συμφέροντα, θα στηρίζει τη λειτουργία του στην αξιολόγηση με βάση τις ικανότητες τους τόσο του διδακτικού προσωπικού όσο και των εκπαιδευόμενων και δεν θα αποβλέπει στην ισοπέδωση των πάντων προς όφελος των χειρότερων. Και τέλος, θα δίνει ευκαιρίες και στους οικονομικά αδύνατους να σπουδάζουν και να διακρίνονται εφόσον το αξίζουν.

«Είναι αδύνατον να έχεις μία σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία χωρίς να διαθέτεις και μια σύγχρονη ανώτατη εκπαίδευση».

Τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει σήμερα και η Ελλάδα αν θέλει να διατηρήσει τη θέση που (ακόμη) κατέχει στο διεθνές περιβάλλον θα πρέπει να κάνει μία πολύ σκληρή προσπάθεια και να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρωχημένης και υψηλού κόστους με βάση αυτά που προσφέρει.

Είναι αδύνατον να έχεις μία σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία χωρίς να διαθέτεις και μια σύγχρονη ανώτατη εκπαίδευση που θα παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στην διδασκαλία και την έρευνα.

// Ο Κώστας Κωστής είναι καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας.

 


«Οι σπόροι υπάρχουν, η κυβέρνηση καλείται να μειώσει άμεσα την τοξικότητα του εδάφους».

Mιχάλης Μπλέτσας: «Να επιστρέψει στον νόμο Διαμαντοπούλου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την Κυριακή προσωπικά και ξεκάθαρα. Διεύρυνε την απήχηση του κόμματος του προς τα αριστερά κρατώντας την συσπείρωση των παραδοσιακών του ψηφοφόρων προς τα δεξιά, χωρίς να ξεθωριάσει την προσωπική του σφραγίδα στο αποτέλεσμα.

Με τις εκλογές πίσω μας, οι προσδοκίες είναι ψηλά, τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση πολλά και μεγάλα και το πεδίο ναρκοθετημένο από την απερχόμενη κυβέρνηση. Η δημιουργία σταθερότερων βάσεων για μια πιο υγιή εθνική οικονομία απαιτεί μια ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος έτσι ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις μιας όλο και πιο πολύπλοκης διεθνούς πραγματικότητας.

«Η συνολική ισοπέδωση της θητείας Γαβρόγλου, θα πρέπει να αποκατασταθεί αρχής γενομένης με την άμεση διαγραφή των σχολών – φαντασμάτων».

Η επιστροφή των Πανεπιστημίων στο θεσμικό πλαίσιο του Νόμου 4009/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου) είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει άμεσα. Η συνολική ισοπέδωση της θητείας Γαβρόγλου, θα πρέπει να αποκατασταθεί αρχής γενομένης με την άμεση διαγραφή των σχολών – φαντασμάτων από το μηχανογραφικό έντυπο των φετινών υποψηφίων.

Δεδομένης της σημερινής αδυναμίας της ελληνικής βιομηχανίας να εκμεταλλευτεί ουσιαστικά το ερευνητικό προϊόν, τα Πανεπιστήμια καλούνται να παίξουν ένα αυξημένο ρόλο στην εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο με την σημερινή κατάσταση καφκικής γραφειοκρατίας, ασφυκτικού κεντρικού ελέγχου αλλά και έλλειψης ουσιαστικής αξιολόγησης.

Η διεθνής εμπειρία έχει να προσφέρει πολλά παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, ας τα ακολουθήσουμε και ας εγκαταλείψουμε την ελληνική εξαιρετικότητα που συνήθως μας κατευθύνει. Οι σπόροι υπάρχουν, η κυβέρνηση καλείται να μειώσει άμεσα την τοξικότητα του εδάφους.

// Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι επιστήμονας και ερευνητής της πληροφορικής, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ένας από τους εφευρέτες του «Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων».

 


«Αν η κρίση ήταν και ευκαιρία για εθνική αυτογνωσία πρώτα και τολμηρή αναγέννηση έπειτα, αυτή δεν αξιοποιήθηκε».

Γρηγόρης Φαρμάκης: «Να έχει αίσθηση του επείγοντος και πολιτική γενναιότητα»

Μία από τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης που έζησε η χώρα τα τελευταία χρόνια είναι ότι χαμήλωσε ο πήχης των απαιτήσεων και συρρικνώθηκε ο ορίζοντας των προσδοκιών. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» και στο πολιτικό ήθος, μια σοβαρή διακυβέρνηση και μια νοικοκυρεμένη διαχείριση, μοιάζουν να εξαντλούν το πολιτικό αίτημα της κοινωνίας από την νέα κυβέρνηση.

Έχουμε όμως αυτή την πολυτέλεια; Κατ’ αρχάς επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να σημαίνει επιστροφή στο πολιτικό σύστημα και στα ήθη του, όπως το ξέραμε μέχρι τις παραμονές της επέλασης του εθνο-λαϊκισμού. Και αν μπροστά σε αυτή την επέλαση, που συχνά ήταν μια επίθεση φαιδρότητας, χυδαίου πολιτικού λόγου, κυνικότητας και οπορτουνισμού, νοσταλγήσαμε την προηγούμενη «κανονικότητα» ξεχνώντας ότι αυτή επί δεκαετίες οδηγούσε την χώρα στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία, δεν πάψαμε ποτέ να χρειαζόμαστε νέα πολιτικά ήθη και μια εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη κανονικότητα.

«Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο για μια σταθεροποίηση και για απλό νοικοκύρεμα και ανάκτηση δυνάμεων».

Αν η κρίση ήταν και ευκαιρία για εθνική αυτογνωσία πρώτα και τολμηρή αναγέννηση έπειτα, αυτή δεν αξιοποιήθηκε στα δέκα αυτά χρόνια αλλά δεν πρέπει να χαθεί. Αλλά δεν έχουμε ούτε τον χρόνο για μια σταθεροποίηση και για απλό νοικοκύρεμα και ανάκτηση δυνάμεων. Η Ελλάδα έχει χάσει μεγάλο μέρος από ότι είχε επιτευχθεί πριν την κρίση και η απόστασή μας από τους εταίρους μας μεγάλωσε δραματικά.

Έχουμε πλέον να καλύψουμε μεγαλύτερη απόσταση σε όλο και λιγότερο χρόνο για να είμαστε έτοιμοι μπροστά στις νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις και γενναίες συγκρούσεις με νοοτροπίες και συμφέροντα. Αυτά είναι που περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό: αίσθηση επείγοντος και πολιτική γενναιότητα.

//Ο Γρηγόρης Φαρμάκης είναι επιχειρηματίας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στατιστικής και πληροφορικής Agilis.

 


«Να γίνει καταγραφή/πολιτογράφηση των όσων νομίμως διαμένουν στη χώρα και άμεση απέλαση των παράνομων μεταναστών».

Aνδρέας Καροτσιέρης: «Άμεση κατάργηση του νόμου-αίσχους Παρασκευόπουλου»

Θα μου επιτρέψετε να παραφράσω ελαφρώς την ερώτησή σας, λέγοντας πως δεν περιμένω, αλλά ΑΠΑΙΤΩ από την κυβέρνηση της ΝΔ την εφαρμογή των προφανών. Εξηγούμαι:
– Άμεση κατάργηση του νόμου-αίσχους «Παρασκευόπουλου».
– Δραστικότατη μείωση φορολογίας, της τάξης του 10-15% (το πολύ), έτσι ώστε να δημιουργηθούν δελεαστικά επενδυτικά κίνητρα που ταυτόχρονα θα διαμηνύουν την προφανή αλλαγή στάσης της χώρας στο αμείλικτο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι μειώσεις που έχουν εξαγγελθεί είναι λανθασμένες και θα αποφέρουν ελάχιστα έως και αρνητικά αποτελέσματα.
– Ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο που προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
– Επιβράβευση/τιμωρία των ΔΥ ανάλογη των επιδόσεών τους (ευπρέπεια, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, στήριξη του πολίτη κ.λπ.)

«Nα ενταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο που προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.».

– Απαλλαγή οριστική της κοινωνίας (με συλλήψεις) από τους γνωστούς αγνώστους αλητήριους και διακινητές ναρκωτικών, άμεση και καταλυτική εκκαθάριση του κέντρου της Αθήνας από τα γκέτο των λαθρομεταναστών και του υποκόσμου.
– Καταγραφή/πολιτογράφηση των όσων νομίμως διαμένουν στη χώρα και άμεση απέλαση παράνομων μεταναστών.
– Αυστηρότατος έλεγχος στη λειτουργία και χρήση των παγίων του Δημοσίου (κτήρια, μέσα μεταφοράς, υλικά κ.λπ.) και εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων ή επαίνων.

//Ο κυβερνήτης Ανδρέας Καροτσιέρης είναι ιδρυτής/ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας K2 Smartjets η οποία κάτω από το brand name Airwaves και τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου «Ελληνικά Υδατοδρόμια», προετοιμάζει τη λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα και στη ΝΑ Μεσόγειο.

 


«Ο Μητσοτάκης βγαίνει με το πρόσχημα της ασφάλειας, αλλά το λέει για τα δικά του συμφέροντα».

Κωνσταντίνος  Πολυχρονόπουλος: «Περιμένω περισσότερη φτώχεια»

Περιμένω να υπάρξει περισσότερη φτώχεια και κυνήγι στους ανθρώπους. Ο Μητσοτάκης βγαίνει με το πρόσχημα της ασφάλειας, αλλά το λέει για τα δικά του συμφέροντα. Το πρόβλημα δεν είναι ο Ρουβίκωνας ή κάθε πολίτης που διαμαρτύρεται. Εμένα δεν με ενοχλεί, αρκεί να μην υπάρχει βία.

Το πρόβλημα είναι οι γιατροί που παίρνουν φακελάκι κι αυτοί που κάνουν κακό στο κράτος για το δικό τους συμφέρον. Οπως με ενοχλεί και η συγκρότηση ξανά της ομάδας Δέλτα που ξέρουμε ότι αποτελείται από φασίστες που τρομοκρατούν τον κόσμο.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να προσφέρουμε γεύματα στον κόσμο – Έλληνες και μετανάστες».

Δεν περιμένω τίποτα, εκτός αν αφυπνιστεί ο κόσμος. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να προσφέρουμε γεύματα στον κόσμο – Έλληνες και μετανάστες. Όταν θα σταματήσουμε να υπάρχουμε εμείς τότε θα σημαίνει πως το κράτος θα έχει κάνει καλά τη δουλειά του, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα.

Από αυτή τη Νέα Δημοκρατία που έχει στις τάξεις της πολιτικούς όπως ο Κεφαλογιάννης, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης, ο Βουλγαράκης, όχι, δεν περιμένω κάτι.

// Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ξεκίνησε το 2011 την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης «Ο άλλος άνθρωπος». Μέσω της “κοινωνικής κουζίνας”, η ομάδα “Ο άλλος άνθρωπος” μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων.

 


«Η αναβάθμιση της Αθήνας πρέπει να είναι οικονομική, γεωπολιτική, ψυχολογική, πνευματική, τουριστική, εκπαιδευτική.».

Νίκος Βατόπουλος: «Να απελευθερωθεί η Αθήνα από σέχτες και φασιστικές μειοψηφίες»

Η αναβάθμιση της Αθήνας είναι ένα ζήτημα που επί της ουσίας αγγίζει, περικλείει και υπονοεί όλα τα θέματα ανάπτυξης και ανάταξης της χώρας. Η αναβάθμιση αυτή πρέπει να είναι οικονομική, γεωπολιτική, ψυχολογική, πνευματική, τουριστική, εκπαιδευτική.

Η άνευ προηγουμένου πολυετής παρακμή της Αθήνας προκάλεσε δύο βασικές αντιδράσεις. Μία αρνητική και μία θετική. Από τη μια διεύρυνε το ψυχικό ρήγμα μιας σημαντικής μερίδας πολιτών με όσα εκπροσωπεί η πρωτεύουσα και από την άλλη συσπείρωσε και ενέτεινε την επιθυμία υπέρβασης αυτής της κατάστασης. Πείσμωσε τους θετικούς ανθρώπους.

Θεωρώ πως μία βασική επιλογή της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των κατοίκων της Αθήνας. Για να συμβεί αυτό δεν αρκεί μόνο η υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος αλλά η καλλιέργεια ενός κλίματος δημιουργικής «ανεξιθρησκείας». Οι πολίτες πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί.

«Μια επιτυχημένη πόλη κρίνεται από τον χώρο που δίνει στο ταλέντο, στο δικαίωμα όλων στην ευτυχία και στην καινοτομία».

Η Αθήνα πρέπει να ελευθερωθεί από σέχτες και φασιστικές μειοψηφίες, να ευνοήσει τις κοινωνικές ωσμώσεις, να ανοίξει στον κόσμο, να περιφρουρήσει τη δημόσια τέχνη στον δημόσιο χώρο και να γίνει μια πραγματική ελεύθερη πόλη για όλους.

Μια επιτυχημένη πόλη κρίνεται από τον χώρο που δίνει στο ταλέντο, στο δικαίωμα όλων στην ευτυχία και στην καινοτομία. Μια κυβέρνηση οφείλει να είναι εγγυήτρια αυτών των παραμέτρων. Η Αθήνα πρέπει να γίνει μια πόλη ιστορικά σηματοδοτημένη, δημιουργικά ανοικτή και σταθερά καινοτόμος. Η αυτοσυνειδησία της πόλης και το χρέος στις επόμενες γενιές προϋποθέτουν τόσο την ανάδειξη του ιστορικού παλίμψηστου όσο και την προσέλκυση όσων θέλουν να προσφέρουν σκέψη και έργο.

//Ο Νίκος Βατόπουλος είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» και συγγραφέας.

 


«Οι αλλεπάλληλες διώξεις του Ανδρέα Γεωργίου, όσο και η ανεξήγητη στοργή για τον Κουφοντίνα, δημιούργησαν έντονη εντύπωση παρεμβάσεων».

Στάθης Ποταμίτης: «Οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιδιώκουν να ελέγξουν δικαστές και εισαγγελείς»

Η σύντροφος του απελθόντος πρωθυπουργού μας θύμισε πριν λίγο καιρό ότι άλλο κυβέρνηση και άλλο εξουσία. Η διαπίστωση αυτή (που διατυπώθηκε μάλλον ως παράπονο) έχει ιδιαίτερη σημασία στην Δικαιοσύνη, που είναι διακριτή εξουσία από την εκτελεστική και κρίσιμο στήριγμα τόσο της κοινωνίας όσο και τα οικονομίας μας. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η διάκριση των εξουσιών δεν τηρείται και ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιδιώκουν να ελέγξουν δικαστές και εισαγγελείς.

Προσφάτως, οι αλλεπάλληλες διώξεις του Ανδρέα Γεωργίου, όσο και η ανεξήγητη στοργή για τον Κουφοντίνα, δημιουργούν έντονη εντύπωση παρεμβάσεων τουλάχιστον στο επίπεδο του ανώτατου δικαστηρίου. Θα ήταν πολύ σημαντικό βήμα στην βελτίωση της δημοκρατίας μας να εγκαταλειφθεί (αλλά και να τιμωρηθεί) κάθε τέτοια προσπάθεια και να αρθούν οι όποιες εντυπώσεις.

«Εχουμε τις χαμηλότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά στην λειτουργία της πτώχευσης αλλά και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πιστωτών».

Υπάρχει και άλλη μια πτυχή ίσως εξίσου σημαντική. Ο τρόπος που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, π.χ. η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων και στην έκδοση αποφάσεων, επιβαρύνει την οικονομία μας και αποτρέπει τις επενδύσεις που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη για την έξοδο από την κρίση. Ενδεικτικά, έχουμε τις χαμηλότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά στην λειτουργία της πτώχευσης αλλά και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πιστωτών. Αυτό είναι βέβαιο ότι αποθαρρύνει τους επενδυτές, π.χ. σε κόκκινα δάνεια που αποτελούν υπαρξιακό ζήτημα του τραπεζικού μας συστήματος.

Στην ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζονται άμεσα σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές πάσης φύσης, σε βελτίωση της οργάνωσης και των διαδικασιών της, στην επιμόρφωση και εξειδίκευση των δικαστικών λειτουργών. Η Δικαιοσύνη μας έχει ανάγκη σεβασμού αλλά και φροντίδας. Και τα δύο αυτά τα περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση.

//Ο Στάθης Ποταμίτης είναι Διευθύνων Εταίρος της Potamitis Vekris, μίας από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Ελλάδας. Έχει διατελέσει νομικός διευθυντής στην Εγνατία Τράπεζα και αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών. 

 


«Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Απλά να αντιγράψουμε τα πετυχημένα μοντέλα λειτουργίας των χωρών που έχουν ουσιαστική αποκατάσταση!»

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: «Να αντιγράψουμε πετυχημένα μοντέλα άλλων χωρών στην αποκατάσταση ΑμΕΑ»

Είμαι πολίτης με αναπηρία, φυσίατρος στο επάγγελμα και ασημένιος παραολυμπιονίκης της Αθήνας του 2004. Δραστηριοποιούμαι στον χώρο της αποκατάστασης, εθελοντικά αρχικά και ως γιατρός πλέον, μετά την την επιστροφή μου από την Γερμανία όπου είχα την τύχη να κάνω ο ίδιος αποκατάσταση πριν από 19 χρόνια. Εξειδικεύομαι στην αποκατάσταση των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακώσεις του νωτιαίου μυελού.

Στην Ελλάδα του 2019 δεν υπάρχει, σε αντίθεση με όλη την Ευρώπη και την Αμερική, καμία εξειδίκευση στον τομέα της αποκατάστασης. Τα λιγοστά κρατικά κέντρα αποκατάστασης βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα, ένα στην Πάτρα και θεωρητικά ένα στα Ιωάννινα. Κανένα από αυτά δεν εξειδικεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος βλάβης και κανένα από αυτά δεν βασίζεται σε συγκεκριμένο πρωτόκολλο και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

«Τα περισσότερα κέντρα αποκατάστασης στη χώρα μας έχουν τρισάθλιες εγκαταστάσεις και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού».

Τα περισσότερα από αυτά τα κέντρα έχουν τρισάθλιες εγκαταστάσεις και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει μεγάλη εμπειρία πολλών χρόνων πάνω στην ειδικότητα αυτή, να πηγαίνει χαμένη άδικα, και να μη μπορούν οι ασθενείς και οι οικογένειες τους να εμπιστευτούν την δωρεάν παροχή υπηρεσιών που τους προσφέρεται. Έτσι καταφεύγουν στα ιδιωτικά «υπέρ λουξ» όσον αφορά τις εγκαταστάσεις κέντρα αποκατάστασης, αλλά με κάκιστη παροχή υπηρεσιών και χάνονται πολλά χρήματα και αναντικατάστατος χρόνος!

Πιστεύω απόλυτα πως εξειδικευμένες κρατικές δομές αποκατάστασης κοντά σε τριτοβάθμιες νοσοκομειακές μονάδες στην περιφέρεια αλλά και στην Αττική θα φτάσουν την αποκατάσταση στη χώρα μας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να δημιουργούμε το συντομότερο ξανά λειτουργικούς πολίτες και να πάψει να «αιμορραγεί» η κοινωνία μας.

Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Απλά να αντιγράψουμε τα πετυχημένα μοντέλα λειτουργίας των χωρών που έχουν ουσιαστική αποκατάσταση! Απαιτείται ουσιαστική συνεργασία των κέντρων αποκατάστασης με το αθλητικό Παραολυμπιακό κίνημα. Αναβάθμιση των κρατικών δομών αποκατάστασης και επαρκής στελέχωση τους.

// O Αλέξανδρος Ταξιλδάρης είναι γιατρός, Πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα, «ΠΕΡΠΑΤΩ». Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατέκτησε το Αργυρό μετάλλιο στην κολύμβηση. 

 


«Στον χώρο του βιβλίου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας που θα προβάλλει με τρόπο συντονισμένο την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό».

Χάρης Βλαβιανός: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας»

Το πρώτο πράγμα που περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό είναι να επιλέξει για το Υπουργείο Πολιτισμού έναν άνθρωπο άξιο και ικανό, με γνώσεις και καλλιέργεια, που θα θέλει να προσφέρει στα γράμματα και τις τέχνες, κι όχι να χρησιμοποιήσει τη θέση αυτή για να εξυπηρετήσει προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες.

Έχουμε δει στο παρελθόν να αναλαμβάνουν το Υπουργείο πολιτικοί με μικρή ή ελάχιστη σχέση με τον πολιτισμό, πολιτικοί που θεωρούσαν, για παράδειγμα, τους ποιητές «λαπάδες» ή τα μουσεία χώρους για κοσμικές δεξιώσεις. Με την ίδια λογική θα ήθελα να τοποθετήσει ως επικεφαλής των διαφόρων θεσμών (Λυρική, Εθνικό Θέατρο, Ελληνικό Φεστιβάλ, ΚΘΒΕ, κλπ.) ανθρώπους εγνωσμένου κύρους που έχουν προσφέρει στον τομέα που υπηρετούν, κι όχι κομματικά στελέχη, που θα αναλωθούν στις γνωστές ίντριγκες και πολιτικά παιχνίδια.

«Να διατηρήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου, ώστε να προστατεύσει τα μικρά βιβλιοπωλεία και τα μη ευπώλητα βιβλία».

Στον χώρο του βιβλίου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας που θα προβάλλει με τρόπο συντονισμένο την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό και με καλά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει και να ενισχύσει την φιλαναγνωσία στον τόπο μας, και μέσω της στήριξης εννοείται των βιβλιοθηκών – πολιτισμός χωρίς παιδεία δεν υφίσταται. Θα πρέπει επίσης να διατηρήσει την ενιαία τιμή, ώστε να προστατεύσει τα μικρά βιβλιοπωλεία και τα μη ευπώλητα βιβλία.

Φυσικά και στον φορέα αυτό επικεφαλής θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποιος που να γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα και τις παθογένειες του χώρου, και να μην επικρατήσουν κι εδώ κομματικά κριτήρια. Ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας και τα αρχαία μνημεία, αλλά και η σύγχρονη πλουσιότατη σπουδαία πολιτιστική παραγωγή. Αυτήν οφείλει πρωτίστως να στηρίξει και να αναδείξει το Υπουργείο Πολιτισμού.

// Ο Χάρης Βλαβιανός είναι ποιητής και μεταφραστής. Διευθύνει το νέο περιοδικό «Ποιητική». Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree) και δημιουργική γραφή ποίησης στους κύκλους σεμιναρίων των εκδόσεων Πατάκη.

 


«Πιστεύω κι εγώ αυτό που λένε για την ελληνική οικονομία, ότι δηλαδή είναι ένα ελατήριο που περιμένει να εκτιναχθεί. ».

Γιάννης Παπαδόπουλος: «Να σταθεί αδίστακτος με τα κομματικά βαρίδια»

Θέλω από τον Μητσοτάκη:
1. Να βιαστεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μας για το ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να είναι μια φυσιολογική χώρα, όπου τα πράγματα δουλεύουν με ένα μίνιμουμ λογικής και αποτελεσματικότητας: η Παιδεία να μας μορφώνει, οι συγκοινωνίες να μας μεταφέρουν, η Αστυνομία να τηρεί τάξη (ναι, τάξη!) και ασφάλεια, το κράτος να διευκολύνει τους πολίτες να κάνουν τη δουλειά τους…

2. Να αποδείξει με έργα το νέο ήθος που ελπίζουμε ότι πρεσβεύει: με το παράδειγμα του ίδιου και των στελεχών του, ο καθένας να κάνει τη δουλειά του γρήγορα και αποτελεσματικά.

3. Να σταθεί αδίστακτος με τα κομματικά βαρίδια – κληρονομικά ή μη. Να παίξει πιο σκληρά με τους μεγαλοβαρόνους της οικονομίας και τα μεγαλοσυνδικαλιστικά συμφέροντα. Να έχει στο μυαλό του το πραγματικό συμφέρον της χώρας και όχι αυτό των παραπάνω προνομιούχων ομάδων.

«Να παίξει πιο σκληρά με τους μεγαλοβαρόνους της οικονομίας και τα μεγαλοσυνδικαλιστικά συμφέροντα».

4. Να σκεφτεί και τον Πολιτισμό – που με λύπη μου δεν είδα να αναφέρεται πουθενά στο πρόγραμμά του. Ένας τρόπος υπάρχει να πάρουμε την περισσότερη δυνατή αξία από το brand Ελλάδα και αυτός είναι ο Πολιτισμός. Όχι στην τιμητική ή ασφαλή αποστρατεία ως κίνητρο για την επιλογή των στελεχών του χώρου: κριτήριο η ικανότητα και μόνο!

5. Πιστεύω κι εγώ αυτό που λένε για την ελληνική οικονομία, ότι δηλαδή είναι ένα ελατήριο που περιμένει να εκτιναχθεί. Σίγουρα οι κίνδυνοι υπάρχουν, εσωτερικοί και εξωτερικοί, και τα «θεμελιώδη» γενικά δεν δείχνουν καλά. Μην υποτιμάμε όμως την αξία όλων των ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να δουλέψουν, συνεισφέροντας στο σύνολο, από τη θέση του ο καθένας, αρκεί να νιώσουν ότι αποκαθίσταται μια αίσθηση δικαίου που λείπει από την Ελλάδα. Όχι μόνο στα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ίσως και στα 40 της Μεταπολίτευσης.

// Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι εκδότης των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.

 


«Χάνεται τρομακτικά πολύς χρόνος σε πολύπλοκες, αναχρονιστικές διαδικασίες λόγω της γραφειοκρατίας». Στη φωτογραφία ο Ο Αλέξης Πανταζής (αριστερά) με τον συνεταίρο του Αιμίλιο Μάρκου στα γραφεία της Hellas Direct (Φωτό: Γιώργος Σανταμούρης).

Αλέξης Πανταζής: «Να πείσει εταιρείες όπως η Google, η Facebook και η Amazon να έρθουν στην Ελλάδα»

Για εμάς, τα κύρια σημεία στα οποία θα θέλαμε να επικεντρωθεί η νέα κυβέρνηση αφορούν την επιχειρηματικότητα. Θα θέλαμε να εργαστεί προς ένα πιο σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό και νομικό πλαίσιο. Να εξασφαλίσει ότι οι κανόνες είναι ξεκάθαροι και ότι τηρούνται, από όλους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα, θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και θα αναστραφεί το brain drain – όπως έγινε στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Τα κίνητρα θα μπορούσαν να αφορούν ένα ευρύ φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου: angel investors, άτομα με συγκεκριμένη ειδίκευση και με την επιθυμία να επιστρέψουν στην Ελλάδα, νεοσύστατες επιχειρήσεις…

«Με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και θα αναστραφεί το brain drain – όπως έγινε στην Κύπρο και στο Ισραήλ».

Στην προώθηση της επιχειρηματικότητας θα συνέβαλε ένα δυναμικό κυβερνητικό πρόγραμμα, αντίστοιχο με αυτό που έχει εφαρμόσει η Ιρλανδία. Αν, π.χ., η κυβέρνηση προσείλκυε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, όπως τη Google, τη Facebook ή την Amazon, και τις έπειθε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στην Ελλάδα, θα φαίνονταν πολύ γρήγορα τα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Φυσικά κάτι τέτοιο, με το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Πέρα από την Ιρλανδία, αντίστοιχη λογική ακολουθούσε πάντα το Ισραήλ. Το έχει καταφέρει και η Μάλτα. Και το ίδιο έκανε, με επιτυχία, ο Mike Bloomberg ως δήμαρχος της Ν. Υόρκης.

Και το σημαντικότερο: η γραφειοκρατία. Χάνεται τρομακτικά πολύς χρόνος σε πολύπλοκες, αναχρονιστικές διαδικασίες. Ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση να μπορέσει να συγκεντρώσει, να εξορθολογήσει και να ψηφιοποιήσει τις κρατικές διαδικασίες, ειδικά αυτές που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα θέλαμε να δούμε μεταρρυθμίσεις στους νόμους για την απασχόληση που παρεμποδίζουν την παραγωγικότητα.

//O Αλέξης Πανταζής είναι συνιδρυτής και Executive Director της online ασφαλιστικής εταιρείας Hellas Direct που βρέθηκε φέτος στη λίστα των Financial Times με τις κορυφαίες εταιρίες του 2019.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Μεγαλύτερη ελπίδα από τη νέα κυβέρνηση οι χαμηλές (δηλαδή ρεαλιστικές!) προσδοκίες, γράφει ο Κίμων Φραγκάκης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top